- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Telefon na allegro sprzedawany a wziety na raty w Orange
Korespondencja w której sprzedający przyznaje, że sprzedaje telefon zadłużony jest przez Allegro? W korespondencji jest IMEI telefonu?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak, na allegro, w korespondencji jest imei podany przez sprzedającego. Weryfikacja orange po imei mówi że urządzenie jest wlasnością orange i nie można go sprzedawać.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak naprawdę nie jesteś stroną w sporze. "Poszkodowanych" nie ma dopóki komornik nie będzie w stanie wyegzekwować całej kwoty za telefon czyli pewnie za kilka lat. Orange lub jakiś bank pewnie sprzeda dług do jakiegoś kruka i sprawa umrze. Nie wiem , czy jest sens spalać w tym temacie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pewnie nie zapytałam też by poszerzyć i swoją wiedze. Wiele osob nie wie ze jest cos takiego jak imei albo do czego służy, są nieswiadomi. Jesli aukcja mowo legit a nie jest legit to problem. Poza tym regulamin allegro zabrania wystawiania urządzeń z ratami.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak naprawdę IMEI już nie identyfikuje urządzenia, tylko SN. U wielu producentów IMEI się zmienia np po wymianie płyty głównej a nr seryjny zostaje ten sam. Poza tym IMEI to tylko z modułem GSM...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Byc moze nie wiem. Skoro przedawca przyznał ze tel jest na raty to wir. Urzadzenie ma maks 3 miesiace ale rozumiem ze moglo byc wymieniane choc jesli imei z naklejki zgadza sie z imei urzadzenia to chyba nie. Podejrzane jest juz sprzedawanie urzadzenia majacego 3 mies.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Takie naklejki się drukuje 🙂 Nie mówię, że akurat w tym przypadku tak jest ale ogólnie po naprawie masz nową naklejkę. Nawet graweruje się laserem nowy IMEI na tackach SIM.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
To odrzuca i tyle. Ktoś kupi i bedzie miał najwyzej problemy. Tak to w dzisiejszych czasach jest ze scam jest dopuszczalny. Zglosiłam na Facebook scam oczywiscie odrzucili. Na Allegro to samo. Nie wydaje mi się ze osoba wzięła nowy telefon na raty (data premiery 09.2025) i sprzedała go dalej splacając, troche dziwne by to było. Przeciez w ratach nie kosztuje taniej niż bez a splacać go trzeba. Lombard wystawił go za cenę niemal nowego urządzenia a ma on wadę prawną o ktorej brak mowy w opisie.
EDIT: po dodatkowej konsultacji i odwołaniu od decyzji dział bezpieczeństwa Allegro chyba wycofał ofertę bo jest nieaktualna, a dostałam informację ze podjeli odpowoednie dzialania wyjaśniajace.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No i masz już pierwszy dobry uczynek w nowym roku, opóźniłaś pojawienie się tu kolejnego poszkodowanego z zablokowanym IMEI.
Serio, to akurat ten serwis w miarę dobrze reaguje na paserstwo. Też dbają o PR i o własne pieniądze; przecież w takich wypadkach to oni mogliby ostatecznie ponieść koszty. Uważam że postąpiłaś słusznie, nawet jeśli jest to walka z wiatrakami.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 odrzucili pierwsze zgłoszenie dopiero reklamacja decyzji przyniosła skutek.
Możliwe ze nawet sprzedajacy nie wiedział ze to nielegalne. Na moje zapytanie podał bowiem imei i napisał że Orange raty niejako sam mi podpowiedział gdzie na początek imei sprawdzać. Sprzedajacy nie wyglada na takiego oszukujacego ma 95 % pozytywnych ocen i jest na allegro ponad 10 lat. To co zwróciło moją uwagę to nie cena. Ona jest praktycznie taka sama jak nowego urządzenia. To to ze urządzenie było oferowane jako używane a data jego wprowadzenia do sprzedaży konsumenckiej to wrzesień 2025 r.