Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sony experia xa2

Highlighted
Marta25
Poziom 11, Tropiciel Przestworzy

Sony experia xa2

Mam problem z wysyłany i MMS-ami z experia xa2. Podczas załączeniu zdjęcia pojawia się komunikat: "odbiorca zobaczy zdjęcia w obniżonej jakości z powodów limitów operatora dotyczących MMS". Orange potwierdził, że wszystko po ich stronie jest ok. Konfigurację przeprowadziłam i nie ma żadnej zmiany. MMS wysyłam rozmazane. 

10 ODPOW. 10
Piotrekk85
Poziom 45, Pionier Misji

Sony experia xa2

Ile waży plik przed wysłaniem i po na telefonie adresata?
bluesmanniak
Poziom 21, Odkrywca Przestworzy

Sony experia xa2

Plik przed wysłaniem zazwyczaj będzie większy, to normalne. "Telefon" przed wysłaniem w razie potrzeby robi kompresję zdjęcia by trzymać się ustalonych limitów (300KB). W wielu telefonach można ustalić stopień kompresji - może masz ustawiony na dużą kompresję i wtedy efektem końcowym jest słaby obraz?

Marta25

Sony experia xa2

Przed wysłaniem zdjęcie  ma rozdz. 4096x2304 i waży 2.57MB.

Po wysłaniu jest 270x480 i waży 100KB.

Anonim
Nie dotyczy

Sony experia xa2

@Marta25napisał(-a)

To masz odpowiedż, trzeba przed wysłaniem zmienić rozdzielczość zdjęcia, do 270x480 i 100kb, najlepiej w jakimś programie graficznym, nie będzie tak mocnej utraty jakości zdjęcia w mms.

Piotrekk85
Poziom 45, Pionier Misji

Sony experia xa2

Jeśli chcesz przesłać takie duże zdjęcia to mms nie jest od tego. Użyj maila, komunikatora itp.
Marta25

Sony experia xa2

Hmm. Dzięki, ale dziwi mnie to:na xperia xa rozdz  zdjęcia po wysłaniu mms była 1050x527.

Może jest jakaś opcja w samym aparacie xa2, która powinnam zmienić?

Piotrekk85
Poziom 45, Pionier Misji

Sony experia xa2

W aplikacji aparat (do robienia zdjęć) zmniejsz rozmiar zdjęć czy ich kompresję. Pobaw i potestuj ustawienia. Ew inna aplikacja do robienia zdjęć ze sklepu Google Play.
Marta25

Sony experia xa2

Ok. Dzięki. Rozmiary już testowałem i przy najsłabszym nadal mms kompresował się do mazajów. Dzięki za podpowiedzi. 

bluesmanniak
Poziom 21, Odkrywca Przestworzy

Sony experia xa2

@Anonimnapisał(-a)

@Marta25napisał(-a)

To masz odpowiedż, trzeba przed wysłaniem zmienić rozdzielczość zdjęcia, do 270x480 i 100kb, najlepiej w jakimś programie graficznym, nie będzie tak mocnej utraty jakości zdjęcia w mms.

Nie, to nie tak! Nie ma potrzeby zmiany rozdzielczości! Np. w moim telefonie mam 2 opcje kompresji zdjęcia (duża i mała co przekłada się na limit 100kB lub 300KB) i to aplikacja do wysyłania MMS sama w tle kompresuje (kompresuje i często zmienia rozdzielczość, choć nie na aż niewielką jak w powyższym przykładzie), nie ma potrzeby angażować w to jakiegoś programu graficznego. No chyba że w tej xperii coś spartolili i po kompresji daje takie byle jakie obrazki...