Nie można wyświetlić tego widżeta.

Co z reklamacją telefonu? Mija 34 dzień i nic się nie dzieje.

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 4
  • 8
  • 0

Witam , mam mały problem . W tamtym roku wziąłem rozkładany telefon . Był miesiąc czasu na reklamacji , potem go naprawili . Po 2 tygodniach znowu się zepsuł,  zwróciłem go spowrotem i zaznaczyłem ze chce zerwać umowę. Dziś mija ok 34 dni odkąd telefon jest na serwisie a decyzji brak . Byłem w tej sprawie w salonie jednak pracownicy mnie zbywają i mówią ze trzeba czekać na decyzję bo inaczej zapłacę karę za zerwanie umowy , a jednak według prawa decyzja z automatu z uwagi na długi czas oczekiwania powinna być pozytywna . Za telefon muszę płacić a większość czasu leży na serwisie. Jak to rozwiązać? Jak mogę wytłumaczyć pracownikowi punktu ze takie sytuacje reguluje prawo ? 

*Doprecyzowałem nazwę tematu - moderator Wojciech.

13 ODPOW. 13

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32841
  • 39256
  • 1392

Reklamacja a jej czas

Umowa na raty za telefon a umowa o świadczenie usług to różne czynności. Uprawnienia gwarancyjne czy rękojmia nie mają wpływu na harmonogram rat.

Co do serwisu - jeśli skorzystałeś z gwarancji - to żadne odgórne przepisy nie regulują maksymalnego terminu.

W przypadku rękojmi jest czas 14 dni.

Nie wiem co podałeś w zgłoszeniu czy ma być naprawa, zwrot opłaty czy wymiana.

• 4
  • 8
  • 0

Reklamacja a jej czas

Telefon był oddany w ramach rękojmi i prosiłem o zerwanie umowy , oddałem cały zestaw tj telefon ze wszystkim co dostałem. . 

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32841
  • 39256
  • 1392

Reklamacja a jej czas

Takie roszczenie nie jest możliwe w ramach rękojmi.

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 938
  • 3920
  • 19

Reklamacja a jej czas

@Arturwoj98Tak jak wyżej już zostało napisane, nie możesz zerwać umowy. Kartę SIM, cały czas masz u siebie i możesz jej używać. Telefon kupiłeś po prostu na raty. Jeżeli wiesz, do którego serwisu został wysłany telefon to po prostu możesz do niego zadzwonić i zapytać o status.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2174
  • 6271
  • 204

Reklamacja a jej czas

Jeśli było to w ramach rękojmi i nie było odpowiedzi w terminie 14 dni to teraz wystosuj pismo do Orange, w którym napisz o braku odpowiedzi ponieważ Art. 5615 Kodeksu cywilnego mówi, że jeżeli sprzedawca, który otrzymał od kupującego żądanie wymiany lub usunięcia wady albo obniżenia ceny, nie ustosunkował się do tego żądania w terminie 14 dni, uważa się, że uznał je za uzasadnione.
W takiej sytuacji jesteś na wygranej pozycji, tylko wyślij pismo załącz dowód przyjęcia towaru na reklamcję w ramach rękojmi. Możesz też skorzystać z lokalnego rzecznika praw konsumenta - na pewno pomoże napisać takie pismo.

• 4
  • 8
  • 0

Reklamacja a jej czas

Przecież przy rekojmii i przy zakupach na raty zawsze jest możliwość odstąpienia od umowy ( jedna z 4 opcji ) telefon był wzięty na raty bez umowy i bez karty sim. 

Screenshot_20250126_125012_Chrome.jpg

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2174
  • 6271
  • 204

Reklamacja a jej czas

Czytaj ze zrozumieniem to co wkleiłeś.
Wada istotna - a to określi sprzedawca w porozumieniu z producentem, który wyda taką ekspertyzę. To że raty nie ma żadnego znaczenia. Sprzedawca może odmówić zwrotu pieniędzy lub wymiany na nowy, jeśli wymiana będzie niemożliwa lub jej koszty będą większe od kosztów naprawy. Wtedy może usunąć wadę poprzez naprawę.

Brak odpowiedzi w terminie 14 dni powoduje uznanie Twoich roszczeń, zakomunikuj to tylko sprzedawcy.

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 938
  • 3920
  • 19

@Arturwoj98 Myślałem, że mówisz o zerwaniu umowy w sensie abonamentu a nie o ratach.  Nie jest pewny, jak działa rękojmia, jeżeli telefon już był naprawiany, ale na pewno procesuje się takie urządzenie trochę inaczej. Domyślam się, że chodzi o Samsunga. Pewnie wylądował w CCS lub CTDI.  

• 4
  • 8
  • 0

Reklamacja a jej czas

Razr 50 ultra.