RCS nie chce się połączyć, problem z weryfikacją numeru

ROZWIĄZANE

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 35
  • 75
  • 2

Witam. Od około trzech miesięcy mam problem z RCS, nie chce się połączyć, dostaję informacje z problemem z weryfikacją numeru. Mam ofertę w FLEX. Wcześniej czat działał, przeniosłem się do innej sieci w której również RCS działał, a po powrocie do FLEXA nie chce się połączyć. Próbowałem wymiany karty esim->esim, esim-SIM, SIM-esim. Usuwałem pamięć podręczną aplikacji, różne ustawienia weryfikacji numeru na koncie Google, wyłączyłem i nie włączałem czatu przez 30 dni, no generalnie wszystkie dostępne porady z Internetu wykorzystałem. Kontaktowałem się z czatem FLEX, tam twierdzą, że to sprawka Google. Macie jakiś pomysł? Pozdrawiam:) EDIT: Telefon Pixel 8 Pro

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

• 35
  • 75
  • 2

Więc tak, czat się sam naprawił. Miałem go jakiś czas wyłączonego, później go włączyłem i dalej się nie połączył a po kilku dniach sam zaczął działać. Nie robiłem później nic, żadnego wipe, żadnego usuwania numerów. Po prostu olałem i pogodziłem się że już nie zadziała a tu niespodzianka. Także problem rozwiązał się sam 😉

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

30 ODPOW. 30

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3784
  • 17352
  • 95

Telefon jaki? 

• 35
  • 75
  • 2

Zapomniałem napisać, Pixel 8 PRO. 

• 3784
  • 17352
  • 95

Na pixelu powinno działać. Możesz wejść w Sklep Google Play, wyszukać Apke Google Messages? Jeżeli tak, to wejdź , następnie przewin w dół i dołącz do beta testów. Po dłuższej chwili pojawi Cię się możliwość aktualizacji aplikacji Google Messages. Pobierz ją o zobacz czy coś się zmieni . Jeżeli dalej będzie źle, to chyba jest coś takiego jak reset ustawień sieciowych po stronie Orange. Operator robi taki reset i powinno ruszyć. Oczywiście jesteś w zasięgu wi-fi lub netu LTE/5G? 

• 35
  • 75
  • 2

Nic nie pomogło, robiłem to już, zrobiłem ponownie i nic. Dalej nie chce połączyć... 

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3202
  • 17114
  • 84

@driftking0693 skorzystaj ze wsparcia producenta telefonu, chyba że też już to robiłeś, jak wszystko co piszesz.

• 35
  • 75
  • 2

Oczywiście, że korzystałem ale to wsparcie to żart. Opisałem mój problem i dostałem odpowiedzi typu: wyłącz i włącz telefon ale rozpisane na na przykład 10 punktów i że to na pewno pomoże. Zgłaszałem również poprzez wiadomości Google, oczywiście bez odzewu. 

• 3784
  • 17352
  • 95

Nie mam pojęcia, czy weryfikacja nr telefonu na koncie Google ma cos wspólnego z RCS, ale gdzieś czytałem, że tak. Więc wejdź w wiadomości - Twoje dane w aplikacji wiadomości - konto Google - Dane osobowe. Tam powinny być numery telefonu skojarzone z kontem Google. Może tam dodaj / usuń nr telefonu? Tam, jak wejdziesz w te numery to możesz wyłączyć automatyczną weryfikację, to może też to wyłącz i włącz.

Screenshot_20260411-211801.png

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 68
  • 520
  • 0

@atlas_cudow, u mnie po przeniesieniu numeru do Orange Flex pomogło dopiero usunięcie numeru z tego miejsca i wyłączenie oraz ponowne włączenie weryfikacji - restart urządzenia.

(To się też przydaje po zmianie numeru w aplikacji Flex.)

Także potwierdzam z własnego doświadczenia, nie wiem tylko co w tym przypadku.

• 35
  • 75
  • 2

Zabieg okoliczności. To nie ma nic wspólnego z RCS. Ostatnio uruchamiałem RCS z niezalogowanym kontem Google i poszło bez problemu u operatora T-Mobile. Nie wiem czy nie jest coś zablokowane na moim numerze po stronie Orange.