Motorola Edge 60 Neo - problem z połączeniami 5G

ROZWIĄZANE

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 47
  • 208
  • 3

U mnie na starej moto wygląda to tak:

YnUVSQt

Ale zauważyłem też w apce Mój Orange, że po wpisaniu VoLTE pokazuje mi się taka aktywna usługa:

i9vRGCI

Więc może po prostu jej nie masz i musisz się o to upominać u ogarniętego konsultanta, który nie będzie spławiał i pisał, że się nie da?

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 8
  • 18
  • 0

Skontaktowałem się ponownie z infolinią i okazało się, że mam nie włączone VoLTE... włączyli (do 24h powinno się zaktualizować) - brak IMS (niezarejestrowane) to właśnie ponoć efekt tego.
Dam znać czy się udało.
Edit:

Chyba wskoczyło?

Screenshot_20260307-105726.Telefon – usługi.jpg

Edit 2: po wyłączeniu opcji "Zezwól na 2G" mogę wykonywać połączenia, a w górnej belce przy zasięgu mam ikonę VoLTE.

Dziękuję za pomoc!

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9385
  • 38427
  • 324

Wyłączenie "zezwól na 2G" będzie miało jednak negatywne skutki jeśli wpadniesz w dziurę zasięgu LTE. A takich dziur trochę jest po wyłączeniu 3G.

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 8
  • 18
  • 0

Dzięki za podpowiedź. Włączę ponownie.

• 57
  • 252
  • 2

@tomsz91napisał(-a)

Skontaktowałem się ponownie z infolinią i okazało się, że mam nie włączone VoLTE... włączyli (do 24h powinno się zaktualizować) - brak IMS (niezarejestrowane) to właśnie ponoć efekt tego.
Dam znać czy się udało.

Dziwne jest, że w dobie wyłączonego 3G, coraz mniejszych zasobów przeznaczanych na GSM oraz promowania korzystania z urządzeń 4G, VoLTE musi być załączane ręcznie. Po stronie operatora ta usługa powinna być załączona automatycznie u każdego, kto ma kompatybilną kartę SIM. 

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3790
  • 17407
  • 95

Nie bierzesz pod uwagę, że właściwie tak jest, tylko zdarzają się wpadki systemowe, szczególnie na dość starych numerach?  

• 412
  • 1272
  • 3

@ksqnapisał(-a)

Dziwne jest, że w dobie wyłączonego 3G, coraz mniejszych zasobów przeznaczanych na GSM oraz promowania korzystania z urządzeń 4G, VoLTE musi być załączane ręcznie. Po stronie operatora ta usługa powinna być załączona automatycznie u każdego, kto ma kompatybilną kartę SIM. 

Niestety wciąż nie wszystkie telefony będą miały "wryte" VoLTE po włożeniu karty SIM, jednakże są telefony które nie umożliwiają wyłączenia VoLTE.

Tutaj np. iPhone 12 i każdy nowszy (z 5G), tam w ustawieniach sieci w sekcji Głos i dane, są tylko opcje: LTE, 5G Auto, i 5G On – brak opcji VoLTE, jednakże na iPhone 11 i każdym starszym (obsługującym VoLTE) jest możliwość recznego włączenia i wyłączenia połączeń głosowych przez LTE.

• 57
  • 252
  • 2

@ign24467 Ustawienie w telefonie nic nie da, jeśli usługa nie działa po stronie operatora. W nowych telefonach, które obsługują VoLTE, a brak jest przełącznika, mają je załączone na stałe właśnie po to, żeby użytkownik nie wyłączył i połączenia były realizowane przez VoLTE, jeśli tylko to możliwe. 

Chodzi mi wyłącznie o to, że usługa ta jest dzisiaj na tyle dojrzała i powszechnie używana, że nie powinno być konieczności "ręcznego" włączania jej przez konsultanta i dostęp do IMS powinien być załączony na każdej karcie SIM działającej w sieci. 

• 412
  • 1272
  • 3

Trochę dziwne jak na Orange, żeby ta motorola Edge 60 Neo nie miała wsparcia VoLTE – może to błąd u nich w platformie do wykonywania połączeń Vo4G/WiFi Calling?

• 47
  • 208
  • 3

@ign24467 Przecież temat rozwiązany. Nie było włączonej usługi "VoLTE" w Orange. Telefon wspiera. A Orange to Orange i trzeba czasami pisać do konsultanta by włączył coś ręcznie.