- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jak włączyć VoWiFi w smartfonie, także z dual sim
Dawno temu, bo w październiku 2018 r. zgłosiłem pomysł utworzenia tematu, poradnika dla użytkowników telefonów z dwiema kartami, w jaki sposób skutecznie skonfigurować kilka najpopularniejszych marek takich telefonów aby dla obu kart mogli korzystać z połączenia via WiFi, bo jak sądzę kwestia nie w aplikacji a w ustawieniach telefonu... jakoś pomysł nie został zrealizowany.
Ale teraz, w związku z inicjatywą Zespołu Nasz Orange – wyzwanie „🦉 Twoja wiedza ma moc! Twórz poradniki i zgarniaj nagrody. 🎁 ”
Zasugerowano mi abym zrealizował taki opis. Od czasu do czasu lubię podejmować się takich wyzwań.
Mam dostęp do dwóch marek telefonów, Samsungu A56 i Redmi Note 9, więc postaram się zrobić taki poradnik dla tych smartfonów.
Z Samsungiem A56 sprawa jest niezwykle prosta, do zrobienia w 2/3 krokach:
Krok 1. Przejdź do "Ustawień" telefonu
i wybierz "połączenia"
krok ostatni przełącz suwak w wierszu "Połączenie przez WiFi".
Tak naprawdę da się szybciej, z poziomu panelu szybkich ustawień, do którego dostęp uzyskasz przesuwając palcem z prawego górnego rogu w dół (w innych modelach z góry do dołu ekranu) znajdź i stuknij ikonę „Poł.przez Wi-Fi”, aby aktywować funkcję.
Wyszukiwarka sugeruje że mają to być 3 kroki, pewnie w innym modelu może to być w innym miejscu, bardziej zagłębione; ale krok podstawowy to wybranie "ustawień" drugi to wybór menu "Sieć komórkowa", krok trzeci Włącz Rozmowy przez Wi-Fi. I gotowe.
Jeśli chodzi o Redmi Note, to włączenie tej funkcji wymagało większego "wysiłku", sprawa była trochę bardziej skomplikowana, bo w dostępnej (prawdopodobnie) podstawowej wersji menu nie znalazłem tej opcji. Posiłkując się wiedzą o możliwej lokalizacji w menu włączania tej funkcji w Samsungu, szukałem w ustawieniach kart SIM. Widoczne miałem tylko "Dual LTE".
Opisuję to także ze względu na to iż używany telefon ma dwie karty, różnych operatorów.
Poszukałem podpowiedzi w Internecie, (edit) - ale ze względu na zapis w temacie "konkursu" usunąłem wskazanie strony z której uzyskałem wsparcie - dowiedziałem się tam jak ujawnić tę funkcję w menu.
Należy w funkcji wybierania numerów wpisać kod:*#*#869434#*#*
Na ekranie powinien pojawić się komunikat "VoWiFi carrier check was disabled"
Odblokowuje to tę opcję w ustawieniach.
Operator Orange uraczył mnie długim tekstem na temat tej usługi i oczekiwaniem akceptacji:
Po zaakceptowaniu stan aktywności usługi wygląda następująco:
Zachęcam użytkowników smartfonów innych marek do opisania sposobu włączania/wyłączania tej usługi... chyba, że się nie różni ;).