Dual sim - połączenia z Internetem z niewybranej karty

ROZWIĄZANE

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 11
  • 34
  • 0

No właśnie tego chcę uniknąć (chyba)

Mam DS a w nim:

1 Play Fresh ze stare ZM = no limit za 5 zł rocznie 🙂

2 Orange Free z GB za doładowanie (potem odzyskam kasę) = 20 zł za Internet na kilka lat.

I jak dzwonię z Play to chciałbym mieć Internet z Orange, ale jak kolega wcześniej napisał się nie da.

Nie chcę by dzwoniąc z Play łączyło mnie z Internetem przez Play (25 zł 1GB we Fresh).

Z karty Orange nie dzwonię (bo jest tylko do Internetu)

Więc zostanę przy tym, że jak rozmawiam (z Play) to nie mam Internetu (bo Orange się wtedy nie łączy z Internetem) to do zaakceptowania.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

@hanskloss  Gdybyś się zastosował do informacji z linka, to wróciłbyś  do pierwotnych ustawień. Poza tym Backup Calling wymaga dostępu do obu sieci. Wtedy podczas dzwonienia przełącza na transmisję danych drugiej  sieci i z niej dzwoni, jak przez internet, czyli "nabija" rachunek za net.  Poza tym Samsung A56 chyba nie wspiera Backup Callingu... 

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

W takim razie może zablokuj u operatora, którego imienia nie można wymawiać, możliwość korzystania z danych.

• 11
  • 34
  • 0

@Samotnick  Wtedy nie będę miał VoLTE 😉 a i tak jak rozumiem z wyjaśnienia kolegi @atlas_cudow wtedy dzwoniąc z Play nie będzie działał Internet z drugiej karty w DS. Więc chcę mieć tylko aktywny Internet w Play bo to daje VoLTE (nie używa Internetu Play) a wyłączyłem w telefonie to "przełączanie danych z karty na kartę".

Efekt choć nie idealny, ale jak rozumiem jedyny sensowny dla mnie jest taki jak mam:

- używam Internetu Orange, ale jak rozmawiam przez Play to Internet w telefonie mam nieaktywny (a nie łączy mnie przez Play - kosztującym krocie w Play Fresh)

To nie jest takie złe rozwiązanie i pozwala mi utrzymać minimalne koszty rozmów i Internetu.

• 2842
  • 12100
  • 74

@hansklossnapisał(-a)

@Samotnick  Wtedy nie będę miał VoLTE 😉 a i tak jak rozumiem z wyjaśnienia  

VoLTE nie wymaga transmisji danych przez klasyczny APN, więc ta funkcja nie zostanie wyłączona. 

• 11
  • 34
  • 0

No to ciekawe, bo jak blokuję Internet w Play to mi znika ikonka VoLTE przy ikonce zasięgu Play.

A kilka razy blokowałem i odblokowywałem i zawsze tak było a Play do mnie napisał tak (w odpowiedzi na jakieś reklamacje po interwencji UKE):

Korzysta Pan z oferty na kartę "Play Fresh" i urządzenia, które obsługuje technologię LTE. Zgodnie z Pana dyspozycją 28 lipca 2025 roku włączyliśmy na numerze 791xxxxxx blokadę transmisji danych. Tym samym Pana urządzenie nie może zalogować się do sieci 4G, ponieważ technologia ta działa przy połączeniu z transmisją danych.
Potwierdzamy, że 29 lipca 2025 roku nasz pracownik przekazał Panu nieprawidłowe informacje, za co przepraszamy. Przygotowaliśmy dla Pana propozycję rozwiązania sprawy.
Nasza decyzja

Sprawę uznałam za zasadną.
Co proponuję

Jeśli zdecyduje się Pan na wyłączenie blokady transmisji danych i włączy Pan w telefonie funkcję VoLTE, będzie możliwość korzystania z sieci LTE na numerze 791xxxxxx
Dostęp do internetu może Pan wyłączyć bezpośrednio w swoim urządzeniu, jeśli nie będzie potrzeby korzystania z transmisji danych. Nie będzie to miało wpływu na dostęp do sieci LTE i działanie połączeń głosowych.

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@hanskloss Tak jak pisze kolega @atlas_cudow VoLTE używa innego APN. Możesz spróbować usunąć APN do danych z pierwszej karty i sprawdzić poprzednią konfigurację, to nic nie kosztuje.

• 2842
  • 12100
  • 74

No to ciekawe, bo jak blokuję Internet w Play to mi znika ikonka VoLTE przy ikonce zasięgu Play.

Nie wiem, dlaczego tak się dzieje, ale możliwe, ze ikonki nie ma, to VoLTE dalej działa.

Poza tym wystarczy podać błędne dane w ustawieniach APN i tel się nie połączy z netem, ale za to VoLTE będzie aktywne. 

P.S: Ja bym nie usuwał APN tylko celowo wpisał coś błędnego bo restarcie tel może wykryć, że nie ma ustawień i może pobrać nowe. 

• 11
  • 34
  • 0

Z góry przepraszam, ale ja jestem dość zielony w tych sieciach/ustawieniach więc nie bardzo rozumiem co i jak miałbym zmieniać/przywracać. Dlatego o pewnie prostą rzecz pytałem tu na Forum 😉

I teraz czy jak to wszystko bym teoretycznie pozmieniał to coś zmieni?

Bo z wpisu @atlas_cudow zrozumiałem, że i tak dzwoniąc z karty A nie będę miał w telefonie Internetu z karty B podczas połączenia (z karty A) więc po co kombinować jak efekt się nie zmieni? A czy mam blokadę na Internet Play czy nie i tak go teraz nie używam. Cytuję:

"A bo Ty dzwonisz z karty A i chcesz mieć cały czas net w na karcie B? To tak działa, że możesz mieć aktywną transmisję z tej karty, z której akurat dzwonisz lub... wcale, bez żadnej transmisji."

• 2842
  • 12100
  • 74

No dalsze kombinacje są raczej ciekawostką. Tak jak teraz masz jest OK.