Dual sim - połączenia z Internetem z niewybranej karty

ROZWIĄZANE

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 11
  • 34
  • 0

Mam takie pytanie:

Posiadam smartfon dual sim (Galaxy A56) i mam w nim 2 karty - A do rozmów i B do Internetu.

Mam w ustawieniach wybrane - połączenia głosowe i SMS z karty A a dane komórkowe z karty B.

Jednak jak rozmawiam a telefon łączy się z Internetem to łączy z karty A choć nie jest ona wybrana jako obsługująca dane komórkowe. Dla mnie to bardzo niekorzystne, bo Internet na karcie A mam drogi.

Czy to jakiś błąd - sieci, telefonu - skoro łączy z Internetem z karty, która nie jest wybrana do obsługi danych komórkowych? Co zrobić z tym fantem?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

Masz tam taką opcję jak: Automatyczne przełączenie danych? U mnie to jest w : Ustawienia  -> Karty SIM.

Jeżeli znajdziesz taką opcję to po prostu wyłącz ją. 

Inna opcja, to włącz VoLTE na obu kartach, to też powinno przestać przełączać. 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

21 ODPOW. 21

• 2842
  • 12100
  • 74

Masz tam taką opcję jak: Automatyczne przełączenie danych? U mnie to jest w : Ustawienia  -> Karty SIM.

Jeżeli znajdziesz taką opcję to po prostu wyłącz ją. 

Inna opcja, to włącz VoLTE na obu kartach, to też powinno przestać przełączać. 

• 11
  • 34
  • 0

@atlas_cudow  Wielkie dzięki !!! 

Wyłączyłem to i faktycznie jest OK - już nie łączy.

Tylko podczas rozmowy z karty A choć Internet jest ustawiony z karty B to i tak go nie ma w tym układzie.

Czy to tak jest, że jak rozmawiam z jednej karty na DS to choć druga jest do połączeń danych to i tak Internet nie działa (jakoś ta rozmowa "odłącza" tę drugą kartę) ?

Nie widzę w telefonie możliwości włączenia VoLTE dla drugiej karty - ciekawe.

Bo to trochę kiepsko - np. jak dzwoni bank i mam sprawdzić w aplikacji, że to pracownik banku a Internet podczas rozmowy z karty A nie działa na karcie B więc nici z potwierdzania 😉 

• 2842
  • 12100
  • 74

Nie ma za co:)

VoLTE w Samsungach chyba inaczej się nazywa. Szukaj opcji " rozmowy przez LTE" , albo coś takiego. Jak to włączysz to będziesz mieć net w większości przypadków....

• 11
  • 34
  • 0

Mam takie ustawienie "Połączenia VoLTE Play" i to mam włączone, ale o dziwo nie ma takiego które by brzmiało "Połaczenia VoLTE Orange" 

Dalej mam tylko "Zezwól na usługę 2G Orange" i "Zezwól na usługę 2G Play" 

Jakby brakowało tej opcji "Połaczenia VoLTE Orange"...

• 2842
  • 12100
  • 74

Tak, to ta opcja. Włącz VoLTE na obu kartach SIM.

A jeżeli nie masz tego na Orange to zadzwoń do nich. Możliwe, że na Twoim koncie masz nieaktywną usługę.

PS.: Przypomniałem sobie, że na Samsungach VoLTE w Orange jest chyba na stałe  włączone i nie da się nawet wyłączyć. Aby sprawdzić wybierz : *#*#info#*#* następnie Informacje o telefonie -> w górnym prawym rogu wybierz kartę sim Orange i tam znajdziesz status usługi. 

• 11
  • 34
  • 0

Zadzwoniłem do Orange - mam włączone i powiedzieli, żebym uruchomił w ustawieniach na karcie SIM bo u nich widzą, że VoLTE jest na numerze uruchomione... tylko jak klikam w kartę SIM to mogę zmienić ikonkę i nazwę nic więcej. Nic tam nie mogę włączyć / wyłączyć

W Ustawieniach telefonu "stan karty SIM" mam "Typ głosowej sieci komórkowej - LTE"

• 2842
  • 12100
  • 74

A bo Ty dzwonisz z karty A i chcesz mieć cały czas net w na karcie B? To tak działa, że możesz mieć aktywną transmisję z tej karty, z której akurat dzwonisz lub... wcale, bez żadnej transmisji. 

• 11
  • 34
  • 0

A no skoro tak to znaczy, że nie przeskoczę. OK trudno, i tak fajnie, że nie łączy z tym drogim Internetem z Play Fresh 😉

@atlas_cudow  - jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc !

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129