Czy wychodząc z domu powinniśmy wyłączać WiFi w telefonie

ROZWIĄZANE

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2960
  • 12240
  • 125

Cześć @ketrasaArtur 

Jeśli chodzi o powyższe pytanie to zdecydowanie warto wyłączać Wi-Fi w telefonie/smartfonie po wyjściu z domu, ponieważ zapobiega to automatycznemu łączeniu z niebezpiecznymi sieciami publicznymi co chroni nas przed hakerami i kradzieżą danych. Również wyłączenie Wifi oszczędza baterię, ponieważ telefon nie skanuje ciągle w poszukiwaniu sieci. 

Warto równiez zerknąć do tych artykułów czy warto wyłączać Wi-Fi:

1) Wychodzisz z domu? Tę funkcję smartfona lepiej od razu wyłącz https://android.com.pl/tech/856323-smartfon-wi-fi-wylaczenie/ 

2) Wi-Fi w telefonie a wyjście z domu. Dlaczego lepiej je wyłączyć? https://gadzetomania.pl/wi-fi-w-telefonie-a-wyjscie-z-domu-dlaczego-lepiej-je-wylaczyc,7131793064569...

3) Czy zawsze musisz wyłączyć Wi-Fi w smartfonie, gdy wychodzisz z domu? Wyjaśniamy https://android.com.pl/tech/999762-wylaczanie-wi-fi-w-smartfonie/#prawda-o-wylaczaniu-wi-fi-w-smartf...

Pozdrawiam 🙂

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2946
  • 12631
  • 75

@Pablo5Te funkcje możesz wyłączyć, bez wyłączania całego wi-fi.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3034
  • 16029
  • 80

Te chińskie telefony mają funkcje oszczędzania energii i hibernacja nieaktywnych aplikacji to standard, iPhone w trybie oszczędzania energii też sporo energii oszczędza, więc nie zgadzam się z twoim zdaniem @atlas_cudow 😎

Ale pewnie jest mniej obeznany, bo Xiaomi/ Motorola/ iPhone 16, to za mało na celną opinie, ją w każdym razie wyłączam na Android wszystko co zbędne, włączenie zajmuje chwilę 😎

@Pablo5 sieci publiczne unikam i mam to wyłączone w ustawieniach telefonu 😃

• 2946
  • 12631
  • 75

@IreneuszCDNa pewno masz rację.  15 lat pracy z bezpośrednim działem R&D większości producentów nie sprawia , że mam doświadczenie. Ale co ja mogę wiedzieć XD.

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2960
  • 12240
  • 125

Jesli chodzi o Wi-Fi to również wyłacza go w smartfonie jeśli wychodzę z domu. Transmisję danych również wyłączam jeśli z niej nie korzystam. Wyłaczam to wszystko z czego nie korzystam 🙂

Pozdrawiam 🙂

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21698
  • 63304
  • 860

Kiedyś sprawdziłem działanie smartfona bez karty SIM. Na samym WiFi dużo dłużej trzymał.

Osobiście nie wyłączam WiFi jak wychodzę z domu.

• 2946
  • 12631
  • 75

@ketrasaArturOczywiście i to normalne. Utrzymanie zasięgu GSM/ LTE/ 5G... to chyba największy koszt energii w telefonie.    Co ciekawe kiedyś się przyjęło, że LTE / 5G wciąga szybciej baterie niż 3G. To nie jest do końca prawda . Jeżeli jesteśmy w obrębie dobrego zasięgu LTE i np 2G to zarządzanie energią na LTE jest wydajniejsze.

BTW. Najwięcej wciąga wyświetlacz. Zmiana odświeżenia na 60Hz daje realny przyrost życia na cyklu bateri. Oczywiście większość urządzeń samo zarządza FPSami tak aby przy statycznych obrazach zrzucać Hz. 

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21698
  • 63304
  • 860

@atlas_cudow tak, zasięg też ma duży wpływ na zużycie baterii w telefonie. Im słabszy sygnał, tym szybciej energia jest pożerana. Przy dobrym zasięgu, telefon jest w stanie działać spokojnie ponad dzień.

• 2946
  • 12631
  • 75

Dokładnie tak jest.  Taka ciekawostka , kiedyś robiłem pomiar dla modemu 5G od HTC Hub. Na 5G, kiedy urządzenie było na granicy zasięgu pokazało 1.8 A! 

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3034
  • 16029
  • 80

Spoglądając w zużycie baterii, widać co zjada najwięcej, doświadczenie jest zbędne @atlas_cudow , na Android wifi czy BT zjada sporo energii, nawet jak z tego nie korzysta się, wyświetlacz mam na 60 nie na 120, tylko 4G, bo 5G zjada prawie połowę więcej, jak nie korzystam aktywnie z telefonu, to tryb oszczędzania energii włączam i dzień dłużej bez ładowania akumulatora 😎