- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A ja się lubię bawić i wyłączam to, czego akurat nie będę używał. W domu wyłączam dane, w terenie wyłączam WiFi. NFC właczam tylko kiedy mam w planie płacenie telefonem. BT tylko kiedy słuchawki są potrzebne. Opcję "zawsze właczone dane" miałem znalezioną i wyłączyłem - zresztą przy słabiutkim zasięgu w domu tylko mi przeszkadzała.
Ostatnio (z ciekawostek luźno powiązanych z pytaniem) instaluję sobie Home Assistant, w tym system namierzania domowników. To ma działać (i w sumie nieźle działa) przez BLE: kilka odbiorników BT nasłuchuje transmisji i na podstawie RSSI jest w stanie triangulować źródła. Zaskoczyła mnie liczba tych źródeł które widać w najbliższej okolicy. To idzie w dziesiątki. Trochę oczywiście mieszają zmienne MAC (multiplikując detekcje), ale mimo wszystko nadajników BLE jest mnóstwo. Ostatnio nawet pojawiła się szczoteczka do zębów od któregoś sąsiada. Te to nawet rozgłaszają wszem i wobec stan baterii i zużycie końcówki, a nawet teraz już wiem kiedy sąsiad myje zęby.
Tak że jak czegoś nie używam, to wyłączam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czh wychodząc z domu powinniśmy wyłączać WiFi w telefonie
Nie wpływa to życie baterii. Wg mnie warto wyłączyć tylko opcję sieci publicznych, żeby nie spamowalo powiadomieniami.
Telefon z włączonym wi-fi, BT czy nfc pobiera mniej niż 2mA w stanie wygaszonym. Tyle samo pobiera w wywalczonymi tymi funkcjami .
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudow też uważam, że zużycie baterii na potrzeby WiFi nie jest jakoś mocno drastyczne. Więcej energii potrzebuje telefon, gdyż korzystamy z internetu mobilnego.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja dodatkowo korzysam z opcji "Dane mobile zawsze włączone". Jest to opcja domyślnie ukryta i w niektórych urządzeniach jest domyślnie włączona, w innych wyłączona. Ja mam to włączone , pobór mam i tak poniżej 2mA.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja myślę, że tak na prawdę wszystko zależy od potrzeb.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A ja się lubię bawić i wyłączam to, czego akurat nie będę używał. W domu wyłączam dane, w terenie wyłączam WiFi. NFC właczam tylko kiedy mam w planie płacenie telefonem. BT tylko kiedy słuchawki są potrzebne. Opcję "zawsze właczone dane" miałem znalezioną i wyłączyłem - zresztą przy słabiutkim zasięgu w domu tylko mi przeszkadzała.
Ostatnio (z ciekawostek luźno powiązanych z pytaniem) instaluję sobie Home Assistant, w tym system namierzania domowników. To ma działać (i w sumie nieźle działa) przez BLE: kilka odbiorników BT nasłuchuje transmisji i na podstawie RSSI jest w stanie triangulować źródła. Zaskoczyła mnie liczba tych źródeł które widać w najbliższej okolicy. To idzie w dziesiątki. Trochę oczywiście mieszają zmienne MAC (multiplikując detekcje), ale mimo wszystko nadajników BLE jest mnóstwo. Ostatnio nawet pojawiła się szczoteczka do zębów od któregoś sąsiada. Te to nawet rozgłaszają wszem i wobec stan baterii i zużycie końcówki, a nawet teraz już wiem kiedy sąsiad myje zęby.
Tak że jak czegoś nie używam, to wyłączam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy wychodząc z domu powinniśmy wyłączać WiFi w telefonie
@ketrasaArturnapisał(-a)Jak w temacie. Co o wyłączaniu WiFi w telefonie sądzicie?
Na Android ma to sens, na iPhone mam BT i Wi-Fi cały czas włączone i akumulator nie pokazuje więcej zużycia energii 😃
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na Android nie na sensu wyłączać wi-fi itp. Wielokrotnie mierzyłem pobór prądu w różnych telefonach. Niestety iOS najgorzej zawsze wypadał...;)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudow ja myślę, że może mieć to związek nawet z danym modelem telefonu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Oczywiście ale w łapakch miałem i mam chyba każdy model na rynku. No może nie miałem chinolkow typy Vivo czy Poco, ale reszta producentów się przewinęła przez moje biurko 🙂
- « Poprzedni
- Następny »