Nie można wyświetlić tego widżeta.

Czy w Xiaomi kopia zapasowa robi również kopię SMS-ów i MMS-ów?

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2084
  • 6559
  • 70

Trochę z innej beczki.

Pytanie dla użytkowników xiaomi: czy opcja robienia kopii zapasowej przez opcję w telefonie uwzględnia sms/mms oraz historię połączeń?

*Post wydzielony z tematu "Pogaduchy 2.0" - moderator Wojciech.

18 ODPOW. 18

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 19613
  • 56812
  • 771

@spiro nie zauważyłem, aby kopia zapasowa uwzględniała połączenia SMS/MMS. 

Jeżeli mam coś ważnego, to kopię robię ręcznie.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 129
  • 464
  • 1

Tak. Jeśli zalogowałeś się do konta Xiaomi, to w chmurze zapisują się kontakty, a także rejestr połączeń i wiadomości SMS / MMS. Plus zdjęcia, nagrania z dyktafonu. Oczywiście każde z nich można zdefiniować, czy ma być synchronizowane z chmurą czy też nie. W ustawieniach Chmury Xiaomi.

Warunkiem jest oczywiście aktywowanie karty SIM. Następuje to po zalogowaniu się do konta Xiaomi. Otrzymujesz stosowną notyfikację, dotyczącą aktywacji karty SIM, po czym wysyłany jest SMS aktywacyjny (niewidoczny w historii SMS.

@ketrasaArtur 

Czy masz telefon Xiaomi? Pewnie nie. Ja "siedzę" w Xiaomi od 2013 roku.

Mam więc prośbę. Nie udzielaj proszę błędnych informacji i nie wprowadzaj w błąd użytkowników.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 19613
  • 56812
  • 771

@mrosi73 mam jeden model. Nie miałem jeszcze za bardzo do czynienia z kopią zapasową, więc dziękuję za sprostowanie.

• 2084
  • 6559
  • 70

@mrosi73 Pomijając chmurę xiaomi, to w telefonie można zrobić kopie lokalna. Czy w niej są interesujące mnie pozycje?

• 129
  • 464
  • 1

@spiro 

W lokalnej kopii też powinno robić backup SMS / MMS i rejestru połączeń.

Po utworzeniu kopii, w pamięci telefonu zostaje utworzony folder "MIUI Backup", czy coś podobnego.

Musisz go skopiować do PC, bo zostanie usunięty w przypadku ewentualnego resetu telefonu.

• 2084
  • 6559
  • 70

Właśnie tak zrobiłem... I okazało się że sporo rzeczy się przywróciło, ale bez SMS i historii polaczen. Dodatkowo konto Google też było zsynchronizowane i też w/w pozycje nie pojawiły się na drugim telefonie. Android to jednak syf...a może tylko xiaomi?

@mrosi73 A jak się nazywają pliki w których powinny być wiadomości i historia połączeń?

Anonim

Nie dotyczy

Jeśli robisz kopię poprzez telefon, to masz to co opisujesz, to nie wina Xiaomi, tak mają wszystkie telefony, Google w chmurce wszystkiego nie zapisuje, to tak na marginesie, sms/ mms i historia połączeń, to też nie zawsze w kopi wyląduje, jeśli tego nie można zaznaczyć.

• 129
  • 464
  • 1

Cóż... Kopia lokalna idealna nie jest...

Dlatego od zawsze korzystałem z kopii w Chmurze Xiaomi. I nigdy nie było z tym problemu. Zarówno z backupem, jak i z przywracaniem.

Konto Google raczej nie powinno się synchronizować. Na pewno wybrałeś jako miejsce kopii telefon?

• 2084
  • 6559
  • 70

Dlaczego kopia lokalna ma niby być gorsza?

Zrobiłem wszystko jak trzeba, zaptaszkowalem co się dało i...  Lipa 😞 chce się zorientować jakie są szanse żeby uratować cokolwiek z tego na czym mi zalezy