Nie można wyświetlić tego widżeta.

BRAK ZASIĘGU CAŁKOWITY W SAMSUNG GALAXY M35 5G

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 3
  • 12
  • 0

Witam. Bardzo proszę kolegów i koleżanki o pomoc.Bardzo przepraszam że jestem w sieci Nju , a nie w Orange ale pomyślałem że przecież to te same nadajniki. Zakupiłem kilka dni temu nowy smartfon SAMSUNG GALAXY M35 5G. Teraz mam taki problem : mieszkam w Koszalinie , i dosłownie w całym mieście , gdy jadę swoim autem , to nie mam zasięgu !!! Oczywiście , jadąc autem , to mam telefon schowany w kieszeni kurtki bo używam zestawu oryginalnie w moim aucie przez parowanie bluetooth.Ogromnie się zdziwiłem , jak na kierownicy mego auta pokazuje mi zasięg dosłownie na ZERO czyli ...ani nawet jednej kreski na antence w telefonie. Lecz dopiero gdy podjechałem pod sam nadajnik BTS to wtedy łaskawie jest zasięg ale....tylko na jedną kreskę !!! mimo że mój smartfon widzi się z nadajnikem BTS !!! Postanowiłem od razu zawieść ten smartfon do Serwisu SAMSUNG w Koszalinie. Po oddaniu telefonu , wydano mi też smartfon Samsung ale inny model M13. I co się okazało...??? Nadal to samo !!!- zero zasięgu w całym mieście , bo specjalnie testowałem i jeździłem. TERAZ WAŻNE : Pojechałem do salonu ORANGE ( autoryzowany ) w Koszalinie aby ponownie wymienić kartę SIM na najnowszą ,chociaż ja miałem już taką kartę wymienianą kilka miesięcy temu. Po tej wymianie również nadal brak zasięgu. Będąc w moim aucie próbowałem używać różnych ustawień sieci : 2 G , 3 G ,4G LTE oraz 5 G. Ozcywiście z włączoną funkcją VOLTE jak też z wyłączoną oraz włączonym internetem . Też nic to nie dało. Za każdym razem gdy próbowałem się z kimś połączyć , to były komunikaty na wyświetlaczu : " BRAK SIECI " , lub " NIE ZAREJESTROWANO W SIECI " .W końcu postanowiłem tą nową kartę SIM przełożyć do mojego starego smartfona MOTOROLA MOTO X STYLE 1572  , który mam już ponad 15 lat. Wiedziałem doskonale , że w tym smartfonie będzie zasięg antenki NA FULL bo zawsze przecież z niego korzystałem , zanim zakupiłem ten SAMSUNG GALAXY M35 5G. I teraz tak : w tym starym smartfonie Motorala mam ustawione na sieć 4G LTE oczywiście bez funkcji VOLTE , bo ten telefon jest stary i nie posiada tej opcji. Jadąc po mieście nawet na tych samych ulicach co wtedy jechałem ,mam zasięg antenki na WSZYSTKIE KRESKI !!!!- No i oczywiście zacząłem próbować dzwonić z telefonu. Cały czas miałem dobry sygnał i nie przerywało mi rozmów. Teraz pytanie do kolegów i koleżanek : czy ktoś z WAS miał taki problem jak mój opisany??? - bardzo proszę o wszelkie informacje i odpowiedzi , bo teraz nie mam ani nowego smartfona , ani pieniędzy , którymi za niego zapłaciłem w sklepie.Cały czas się zastanawiam, gdzie jest główna przyczyna braku zasięgu sieci : Czy to wina tych dwóch smartfonów SAMSUNG GALAXY M35 5G oraz SAMSUNG M13 ???? Czy jest to wina po stronie firmy Nju mobile , albo Orange ??? - przecież.....gdzieś musi być przyczyna. Serdecznie pozdrawiam.

11 ODPOW. 11

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 19589
  • 56704
  • 770

@Zbyszek104 smartfony Samsunga Galaxy serii M nie są w dystrybucji operatora. Osobiście ich nie polecam, kolega miał i też były z nim problemy. Uważam, że trafiły się Tobie uszkodzone modele lub być może niedostosowane do warunków pracy operatora. Lepiej było deko dołożyć i kupić budżetowego Samsunga Galaxy serii A.

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 832
  • 3197
  • 25

@Zbyszek104 

Nie chcę mi się wierzyć aby były uszkodzone.

Warto sprawdzić jak działa z inną sieci np. Play. Może jakieś ustawienia w telefonie, roaming czy coś takiego. Zrób też reset do ustawień fabrycznych.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2083
  • 6552
  • 70

Popieram aby sprawdzić telefony z kartami innych operatorów.

• 3
  • 12
  • 0

Witam Artur serdecznie . Dziękuję bardzo koledze za odpowiedź. Wybacz proszę , ale skąd ja mogłem wiedzieć czy ten dokładny model nie będzie współpracował z siecią ORANGE i Nju mobile. Przy zakupie tego smartfonu w sklepie Media Expert nigdzie nie było takiej informacji , że może on nie poprawnie pracować w innych sieciach.Niestety.Jutro jadę już po odbiór telefonu z Serwisu na gwarancji. Jestem bardzo ciekawy co zrobili , i czy w ogóle naprawili ten problem. Jeżeli nie , to pojadę do sklepu " WALCZYĆ " o zwrot kasy.

Chociaż wiem , że może to być trudne ,ale zobaczymy.A dlaczego proponujesz Samsunga Galaxy z serii A??? czy jesteś pewny na 100% że on nie ma problemów z zasięgiem w ORANGE i Nju ???

• 19589
  • 56704
  • 770

@Zbyszek104 sam korzystam z serii A i nie mam z nim problemów. Zresztą, przed zakupem zawsze przeglądam, jakie interesujące telefony posiada operator w getcie, a często można kupić fajny telefon w promocji.

Ciekaw jestem odpowiedzi serwisu w sprawie Twojego telefonu.

• 3
  • 12
  • 0

Artur dziękuję za odpowiedź. Wiem doskonale że nie które sieci mają tak zwane " SWOJE " smartfony , czyli takie które gwarantują poprawne działanie , ale ja na to nie pójdę z prostego powodu. Nie zamierzam w Orange kupować drugiego telefonu tym bardziej że wtedy na pewno będę musiał podpisać nową Umowę na min. 2 lata. A kupując znowu telefon w Media Markt taki model który proponujesz to też nie mam żadnej pewności że nie będę miał żadnych problemów z zasięgiem tak jak w tym co zakupiłem Samsung M35.

Też jestem ogromnie ciekaw co dziś serwis mi powie przy oddaniu telefonu. Jeśli chcesz  wiedzieć to mogę Ci napisać od nich info.

• 19589
  • 56704
  • 770

@Zbyszek104 nie musisz podpisywać z Orange nowej umowy. Zakup telefonu możesz zrealizować w dowolny sposób.

Tu link do sklepu Orange z okazjami w Niedzielę i nie tylko:

https://www.orange.pl/esklep/telefony-i-urzadzenia?terminalsFilterUid=NiedzielnaOkazja

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 832
  • 3197
  • 25

@Zbyszek104 

To aż niemożliwe ale wygląda to na problemy z IPV6 które Orange ma domyślnie a niektóre routery i telefony sobie z tym nie radzą.

Zmień w opcjach telefonu APN na IPv4, dokładne dane masz na stronie Orange ale zapewne ktoś tutaj je poda.

Chociaż to chyba tylko internetu dotyczy ale mogę się mylić.

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 465
  • 1928
  • 11

@Zbyszek104  NIE MA ZNACZENIA dystrybucja telefonu. Jeżeli jest przeznaczony na rynek EU to musi działać. Kupowanie telefonu od Orange nie ma sensu. Można mieć telefon, który nigdy nie był przeznaczony na rynek PL, a np na DE, tez musi działać.  Napisz proszę, czy w momencie braku zasięgu masz info "Tylko alarmowe"? Czy cały czas wyświetla Ci logo Nju, czy brak sieci? Sprawdź w opcjach, czy masz włączoną opcje na zezwolenie połączeń na 2G.