- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
problem z dostępnością Orange Światłowód Pro 2.0
Powiem tak - jedna kamienica/blok - 2 klatki. W jednej można w drugiej nie.
Światło leci z tej samej studzienki.
W kilkunastu numerach bloków na lewo jak i na prawo od mojej lokalizacji jest możliwość, tylko u mnie nie w klatce nie. Nie daje w to wiary - osobiście myślę, że to błąd konfiguracji gdzieś.
Nie jest to moje medium - PANWYBIERAK - ale pokazuje mi, że mam dostęp.
Raz byłem w salonie i też był dostęp, mieliśmy podpisać umowę ale nie miałem dowodu - wróciłem po 2-ch dniach ale już dostępu nie było
"jest limit portow xgs-pon i pon" - tutaj się nie wypowiem, nie mam wiedzy
rozważając czysto teoretycznie ( w myśl zasady nie wiem ale się jednak wypowiem ) - to ma to jakiś głębszy sens.
jeśli tak jest to co... umarł w butach, kaput, sajonara się nie da?
dużym sukcesem jest doprowadzenie światła do kamienicy kilka lat temu.. 6 miesięcy atakowałem infolinię, salony, opiekunów itp... pociągnęli kilkanaście metrów, chodniki rozkopali - duży szacun
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Wiatrolap To ja zaproponuję coś innego.
Wejdź na stronę Orange (mapa zasięgu) i spróbuj wprowadzając oba adresy sprawdzić czym się różnią w ofercie. Czy oba podłączenia do (jak piszesz budynku z dwoma adresami) sieci FTTH były realizowane w tym samym czasie? Może to dwie różne inwestycje? Może różne OPP? Sprawdź oznaczenia na skrzynkach dostępowych w obu budynkach. Może np podstawia się oferta z dopłatą za sieć innego operatora, co wskazuje na różne inwestycje na obu adresach (jedna może być z POPC, a druga własna operatora)
Wtedy może opis i dostępność usług błędnie przypisana. Nic innego mi do głowy nie przychodzi
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Orange Światłowód Pro 2.0 działa w technologii GPON, a nie XGSPON.
Najprostszym rozwiązaniem tej zagadki będzie weryfikacja czy na stronie https://swiatlowodinwestycje.pl/
jest różnica pomiędzy Twoim budynkiem, a tym co może mieć 2Gb/s. Na stronie https://internet.gov.pl/ również można szukać tych różnic.
Prosta sprawa, jeżeli inwestycja była realizowana przez ŚI to 2Gb/s nie będziesz miał, kwestie raczej formalne a nie techniczne. Zaletą jest jednak to, że ŚI daje dużo więcej operatorów do wyboru.
P.S. 2 Gb/s to wciąż spore wyzwanie finansowe(w sprzęcie, np. switche i karty sieciowe 2,5GbE przy urządzeniu Funbox 10) a korzyści nie są 2x większe. 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Bardziej nastawiałem się na upload przy tych 2 Gbps...te 600 Mbps a różnica w abonamencie jest w okolicach jednego całkiem dobrego kebaba, więc żal nie brać
Niestety tu mi to wygląda na pewnego rodzaju...sami oceńcie...
może wejść kilku operatorów dostępnych na rynku ale każdy ma limit do 1 Gbps download i 300 Mbps upload... to jest sztucznie trzymany limit.
ja już raz zapytałem dlaczego tylko 1 Gbps - otrzymałem odpowiedź - bo takie są obecnie wymagania rynkowe i coś w rodzaju wszyscy taka mają/biorą itp... tyle, że ja nie jestem wszyscy
fakt mieszkam w Sosnowcu...ale to zaraz po Zasiedmiogórogrodzie (ze Shreka 🙂 całkiem fajne miasto
i doprawdy jestem totalnie zdenerwowany, numery na lewo i prawo poza moim budynkiem mogą podpiąć 2 Gbps... a za chwilę pewnie 8 Gbps a ja... tylko 1 Gbps i jestem daleko oj daleko
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz