kiedy testy 5G SA w Polsce w ramach 5mm Wave 5G SA ?

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 686
  • 1830
  • 4

na nosnej n258 ?

Bo rumunski Orange juz to zrobil...

nie podano tylko rozmiaru kanalu czy byl 50MHz, 100MHz, 200MHz czy 400MHz.

nie napisano tez nic o pingu.

8 ODPOW. 8

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21568
  • 62800
  • 860

• 433
  • 1562
  • 4

Artur podał dużo informacji o testach 5G mmWave, ale podał z 5G NSA, więc no nadal nic nie wiadomo o testach 5G mmWave z 5G SA

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21568
  • 62800
  • 860

@deest zapewne jeszcze trochę poczekamy. Być może już jakieś przygotowania zostały podjęte.

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1227
  • 5078
  • 44

Ważne aby ruszyć z 5G SA, Orange niby buduje sieć od dawna ale jakoś  cisza nastała.

• 686
  • 1830
  • 4

@ketrasaArtur ale mi chodzilo wlasnie o 5G SA a nie ze szkieletem LTE-A w przypadku testow Orange PL w Zakopanem.

Co mnie tu zastanawia w testach Orange Romania. Fale milimetrowe - ja co prawda anestezjolog ale - fizyka sie klania- im wyzsze czestotliwosci tym mniejsza propagacja w prozni. A srodowisko to nie proznia to obiekty typu sciany firanki przeszkody terenowe liscie.

Ciekawe sa inne tu aspekty z nosna n258

a) jakiej szerokosci kanalu uzyto ( a potem czy bedzie CA w obrebie SA i NSA w przyszlosci)

b) jakiej uzyto modulacji sygnalu

c) jakie bylo MIMO

d) jak wyglada Voice over NR w 5G SA na tej czestotliwosci.

To na razie demonstrator technologii. Ile pradu pobiera taka antena, jaki jest efektywny zasioeg takiej piko-komorki- bo to bedzie na okolice dworcow targow hal wystawowych centrow konferencyjnych etc. Wyspowo najpierw zapewne. Czestotliwosc typowo pojemnosciowa.

Chinczycy majstruja przy 6G.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8685
  • 35128
  • 293

Szybka ale drobna uwaga: próżnia nie utrudnia rozprzestrzeniania się fal radiowych, i to niezależnie od długości fali. Ograniczenia o których piszesz dotyczą wyłącznie ośrodków innych niż próżnia.

• 686
  • 1830
  • 4

ale ja toi wiem. Predkosc sciatla czy fal elektromagnetycznych odnosimy do prozni. Czyzbym napiosal podyzurowo jakos tak zawile, ze czytajac mnie czytacie mnie jakby blad byl? Od 2013 nie posluguje sie polskim jezykiem na codzien...moze siem uwsteczniam lingwistycznie.

po polsku piszac - odnosilem sie do tego ze Orange Romania podal wyniki laboratoryjne. Jeden termian warunki dobrane. Jak to bedzie w zyciu przy wielui terminalach to sie zobaczy w praktyce.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8685
  • 35128
  • 293

Oczywiście że wiem że wiesz, ale napisałeś że im większa częstotliwość tym mniejsza propagacja w próżni. To "w próżni" ci się z rozpędu napisało....