brak 4g+ / różnice w odbiorze internetu

ROZWIĄZANE

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5927
  • 57

@rychuplu  włóż tam gdzie była i uruchom ponownie telefon.

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 13
  • 58
  • 0

dzięki faktycznie działa, bo mi już na łeb wlazła, że jej zepsułem telefon XD

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

Spokojnie, to się trochę musi "uleżeć" ale jak działało, to będzie dalej działać.
No cóż, przy słabym zasięgu parametry telefonu mają znaczenie kluczowe. Jeśli w tej okolicy chcesz mieć łączność na każdym telefonie, to trzeba zainwestować w ruter bezprzewodowy i przejść na WiFi. Wtedy wyciągniesz znacznie lepsze prędkości, na obu telefonach będą lepsze niż są teraz.

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 12096
  • 123

@rychuplu  napewno aż tak żle by nie było 😄 😉 Cieszę się, że VoLTE u Twojej dziewczyny zaczeła ponownie działać @rychuplu zgadzam się ż moim przedmówcą zwiazanym z zakupem routera bezprzewodowego aby mieć łączność na kazdym telefonie poprzez Wifi 🙂 Natomiast jeśli chciałbyś mieć dobry smartfon obsługujący wszystkie funkcjonalności Orange to polecam Ci Motorole. Rózne modele Motoroli znajdziesz w sklepie Orange po tym linkiem https://www.orange.pl/esklep/smartfony/motorola. Czasami Motorole sa na promocji w sklepie Orange i można je kupić w dobrej cenie 🙂 Promocje na smartfony sa w czwartki a także zdarzają się o północy z soboty na niedziele (ale teraz dość rzadko się pojawiają w niedziele). Najczęstsze promocje na smartfony są w czwartki 🙂

Najlepiej też śledzić Biuro Prasowe Orange tam będziesz na biezaco z promocjami https://biuroprasowe.orange.pl/  🙂

Pozdrawiam 🙂

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Przy tak słabym zasięgu to wg mnie router zewnętrzny faktycznie mógłby coś poprawić. Może nawet wi-fi calling się załączy.

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5927
  • 57

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21558
  • 62781
  • 860

@rychuplu przy takich niskich parametrach na granicy zasięgu widocznie telefon sobie nie radzi. Podejrzewam, że nawet drugiego pasma LTE wcale nie łapie, co może być powodem braku agregacji. Inwestycja w router zewnętrzny przy tak słabym zasięgu to dobre rozwiązanie. Trochę to będzie kosztowało, ale dla komfortu użytkowania warto.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

@rychuplunapisał(-a)

...

taka sytuacja ma miejsce od 3 lat wcześniej już próbowałem podpytać konsultantów 

...

Nie powiem że to błąd, ale trzeba było od razu zapytać tutaj, nie musiałbyś męczyć się przez trzy lata😉. Jak widzisz nasze rekomendacje są dość jednoznaczne: zainwestuj w zewnętrzny ruter mobilny. Takie urządzenia mają o klasę lepsze anteny niż te montowane w telefonach, więc jeśli telefony coś tam łapią, to na takim sprzęcie powinno być zupełnie dobrze. Gdybyś brał pod uwagę takie rozwiązanie, to ktoś z kolegów mający taki sprzęt na pewno będzie w stanie coś doradzić konkretnego. To niekoniecznie jest na zasadzie "kupujesz-podłączasz-działa", trochę trzeba się z tym nagimnastykować przy instalacji, ale nawet najstarsi wiekiem użytkownicy tego forum byli w stanie (z sukcesem) temat ogarnąć, więc nie jest to też aż tak trudne żeby się zniechęcać. No i zawsze możesz liczyć na nasze wsparcie.

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1223
  • 5046
  • 44

@rychuplu 

Nic nie wyciągniesz więcej z domu i trzeba dać zewnętrzny, @Glut radzi dobry zestaw zewnętrzny. Czy to trudne... montujesz na zewnątrz i sprawdzasz osiągi, a zanim coś kupisz to chodzisz z telefonu poza domem i sprawdzasz gdzie jest dobry sygnał.

Agregacja zależy od sprzętu (telefonu), jakie pasma potrafi agregować, od konfiguracji nadajnika, obciążenia.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Wracając do tematu, chyba nie każdy telefon w ogóle pokazuje ikonę LTE+. Nawet nie zwróciłem uwagi, ale sam tej ikony chyba nie mam, chociaż sam telefon wspiera wszystkie możliwe technologie. Mam ikony LTE i 5G.  W sumie nie pamiętam, czy kiedykolwiek  widziałem na nim  ikonkę plus. Juz nie chcę mi się instalować apek typu netmonster, żeby badać sprawe.