brak 4g+ / różnice w odbiorze internetu

ROZWIĄZANE

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 13
  • 58
  • 0

chyba lipa będzie, przełożyłem jej karte do mojego "ulepfona" i nie pojawił się znaczek 4g+, ale ciekawe bo wzrosła prędkość pobierania do 1,5MB/sek, z ciekawości wrzuciłem moją kartę do drugiego slota bo wydawało mi się że ilość "kresek" zasięgu na jej karcie jest inna, i okazało się, że na mojej karcie pokazuje 2-3 kreski a na jej pokazuje 3-4 kreski, na obu kartach napis na dole to Usim.mc.p a ten górny ciąg cyfr to chyba bez znaczenia bo to według internetu identyfikacyjny, nie wiem jakie to ma znaczenie ale na jej karcie pojawiła się ikonka VOLTE co też chyba nic nie zmienia niemniej na mojej karcie takie cuś się nie wyświetla

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21558
  • 62781
  • 860

@rychuplu zadzwoń więc na infolinię i poproś o aktywację VoLTE na Twojej karcie SIM. Być może i to poprawi również i działanie internetu. Można też wymienić kartę SIM. W salonie jeśli zdiagnozują usterkę, to wymiana będzie bezpłatna. Możesz również samodzielnie wymienić kartę SIM, koszt 15 zł:

https://www.orange.pl/omnibook/samodzielna-wymiana-karty-sim

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

A w drugą stronę? Twoja karta w jej telefonie?

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5927
  • 57

@rychuplu  widocznie na jednym ze slotów masz wyłączone VoLTE. Po sprawdzaj sobie jaki domyślny jest rodzaj sieci, na każdym ze slotów.

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 12096
  • 123

@rychuplu  jeśli na jej karcie pojawiła się ikonka VoLTE to znaczy, że na Twojej karcie jest ona nie włączona. To musisz zadzwonić na ifnolinię Orange *100 lub 510 100 100 i porosić konsyultanta o aktywację VoLTE na Twojej karcie SIM

Pozdrawiam 🙂

• 13
  • 58
  • 0

sprawdziłem i jej telefon na mojej karcie widzi to LTE+ więc chyba po prostu albo nowy telefon niepancerny co 2 tygodnie i internet albo telefon który pożyje dłużej i ciągłe nerwy przy próbie korzystania z sieci, sprawdzałem porównania tych telefonów i nie widzę w sumie różnicy przy tych częstotliwościach LTE itd. jak ktoś ma jeszcze resztki ochoty żeby wskazać powód tak ogromnej różnicy w prędkości neta  to jej telefon: realme 9 pro 5g model rmx3472  a mój ulefone 27 pro 

i znalazłem że ten uleptelefon podaje siłe sygnału w zakładce "stan karty sim" pokazuje:
siła sygnału
-110 dBm 30 asu

zmieniające się co jakiś czas na
-108 dBm 32 asu

a pod spodem:

typ sieci do połączeń głosowych 4G
typ sieci mobilnej transmisji danych 4G

• 2928
  • 12096
  • 123

@rychuplu przyczyną może być to że ten model smartfona/telefonu, który posiadasz nie posiada funkcji VoLTE (nie jest wspierany funkcjonalnościami sieciowymi Orange czyli VoLTE 5G, Wifi Calling itd) i dlatego moze nie działać w nim LTE+. Natomiast ten Twojej dziewczyny model Realme 9 pro 5G posiada funkcje VoLTE i znajduje się na liście Orange

@rychuplu dla potwierdzenia mojej tezy przesyłam Ci  w załączniku listę telefonów wspierających funkcjonalności sieciowe Orange

Myślę że udało nam się rozwiązać Twój problem

Pozdrawiam 🙂

• 13
  • 58
  • 0

ale już jest VoLTE po prostu karte dałem na slot nr 2 i teraz też na mojej karcie się ta ikonka pojawiła

@Pablo5 czyli mimo że pojawia się ten napis volte to i tak ten telefon go ma okrojonego albo coś? czy dlatego że orange nie wspiera tego ulepfona ? teraz to już z ciekawości chce po prostu zrozumieć o co tu chodzi a, że godzina późna to łącze kropki jak dziecko z adhd na karuzeli ołówkiem z połamanym rysikiem

• 2928
  • 12096
  • 123

@rychuplu wydaję mi się że prędkość internetu zalezy od specyfikacji urzadzenia użyty komponentów czyli anten np w Realme 9 Pro u Twojej dziewczyny może być zastosowana lepsza antena co będzie skutkowało szybszą transmisją danych, natomiast w Twoim Ulefone Amor 27 Pro może posiadać słabą antenę co będzie skutkowało  wolniejszą transmisją danych

VoLTE nie wpływa na prędkość internetu. Jest to technologia która umożliwia prowadzenie rozmów telefonicznych przez sieć 4G LTE. Dzięki niej jakość połączeń jest wyższa, a rozmowy nawiązują się szybciej.

Dzięki usłudze VoLTE masz lepszy zasięg. 

Więcej informacji znajdziesz w tym linku:https://www.orange.pl/omnibook/volte-voice-over-lte# 

Pozdrawiam 🙂

• 13
  • 58
  • 0

@Pablo5 dobra, łapie, ostatnia rzecz i zamykam ten temat, u mnie teraz jest to volte odpalone i moge z neta korzystać w czasie rozmowy, problem jest taki, że na tym realme mojej dziołchy przestało to działać a za cholere nie widzę tej opcji do włączenia tam, czy to szuflowanie kartami sim mogło tak popsuć?