- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zniknięcie adresu z planów światłowód inwestycje oraz lokalny operator
Witajcie, temat który mnie nurtuje wygląda następująco:
Na mój adres - blok wielorodzinny był plan instalacji Światłowód Inwestycje, zostali wyprzedzeni przez lokalnego operatora - Limonka / Dolnet który podłączył światłowód wraz z całą infrastrukturą wewnątrz budynku, w zbliżonym czasie do instalacji Limonki adres zniknął z wykazu Światłowód Inwestycje, obecnie Światłowód Inwestycje prowadzi działania instalacyjne wokół mojego adresu i tu nasuwa się moje pytanie:
1. Czy mimo usunięcia adresu z wykazu jest szansa na podłączenie światłowodu Orange na moim adresie?
Mając informację, że będzie światłowód od Orange przedłużyłem umowę z Orange i trochę słabo abym do końca tej umowy nie mógł go mieć.
2. Czy jeśli jest taka możliwość to Światłowód Inwestycje będzie musiał wykonać swoją własną instalację wewnątrz budynku czy ta ostatnia mila(?) jest infrastrukturą współdzieloną przez operatorów?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Andrzej961 odpowiadam: 1 Nie i 2. Nie
Niestety. Jeśli spada opłacalność inwestycji z powodu wejścia innych operatorów Orange wycofuje się z inwestycji oszczędzając środki do wydania które nie mają szans na zwrot przy małym popycie ( klienci już mają podpisane dwuletnie umowy z innymi operatorami, którzy weszli na budynek wcześniej)
Nie wymusisz inwestycji
Jedyna opcja to wykorzystanie sieci innego operatora do dostarczenia usługi Orange na jego zadobach- umowa miedzyoperatorska
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Andrzej961 sprawdź na stronie Orange jakie usługi są dostępne pod Twoim adresem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A jak wygląda sytuacja jakbym chciał mieć Orange na infrastrukturze innego operatora? Pytałem na infolinii ale nikt nie potrafił udzielić odpowiedzi
@GlutNa stronie Orange podaje mi informacje, że jest dostępna neostrada 20Mb pomimo, że obecnie mam 80Mb
PS.
Mimo braku logiki w planach SI jest podłączenie światłowodu pod kilka domów jednorodzinnych które mają już umowy z lokalnym operatorem 😄
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Andrzej961 jeśli operator infrastruktury podpiszę umowę z Orange to się da. Jednak to już są sprawy pomiędzy operatorami.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Andrzej961 i to jest właśnie ta niewiadoma, która kieruje się operator..
Może warunki techniczne czynią inwestycje droższą niż pozostałe budynki, może brak zgody, brak pionów czy inne uwarunkowania o tym stanowią? Tego się nie dowiemy...
Swoją drogą to w dużej mierze jest nielogiczne, ale to decyzja operatora i już..
Jeśli inwestycja innego operatora jest wykonywana przy udziale środków unijnych ( KPO, FERC, dawne POPC) to taki operator po wykonaniu sieci i oddaniu jej do użytku jest obowiązany do współdzielenia jej z innymi operatorami
Dowiedz się kto buduje sieć w Twoim budynku i uderz do niego z zapytaniem o termin i sposób realizacji. Powinni wiedzieć z jakiego projektu mają kasę na inwestycję.
Możesz to sprawdzić na stronach rządowych KPO wpisując adres w mapę zasięgu UKE
Jeśli chcesz, podaj adres budynku, powęszymy
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Odnośnie dostępności usług na łączach obcego operatora. Można poklikać po okolicy na internet.gov i zobaczyć, po adresach, jacy operatorzy są dostępni. Jeżeli pod adresem xxx jest łącze od Limonki, i tylko oni są dostępni to ten operator nie dzieli się z innymi...