Nie można wyświetlić tego widżeta.

Wykop pod światłowód. Czy może być za płytko na mojej posesji?

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 20096
  • 58085
  • 788

Wykop pod światłowód. Czy może być za płytko na mojej posesji?

@atlas_cudow nie bezpośrednio na rurę, tylko najpierw rura powinna zostać przysypana przynajmniej 20 cm, a następnie położona folia ostrzegawcza. Wtedy masz zapas przed ewentualnym uszkodzeniem.

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 841
  • 3495
  • 18

wykop pod światłowód

@ketrasaArtur Tak tak. Miałem nawet edytować post, że trzeba troszkę przysypać, ale zapomniałem:)

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 20096
  • 58085
  • 788

wykop pod światłowód

@atlas_cudow spoko, korekta informacji jest 🤗

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 2792
  • 10325
  • 54

wykop pod światłowód

@atlas_cudow teraz nie stosuje się już żółtej taśmy tylko pomarańczową.

@sofcik 35cm to trochę za płytko. Tak z te 60 powinno być. Ale jeśli już tak robisz to kup rurę HDPE z pilotem i sobie ją ułóż w tym wykopie. Pamiętaj że jak dojdzie do uszkodzenia kabla w przyszłości to Ty będziesz miał problem a nie monterzy. Dostaniesz wtedy info że awaria nieusuwalna i proponują Ci telefon komórkowy a jak odmówisz to zakończą świadczenie usług i tyle. 

• 841
  • 3495
  • 18

wykop pod światłowód

@marder O matko. Teraz będziemy się kłócić o kolor filii? Tak, pomarańczową, koniecznie z logiem TP SA. Żółta nie zadziała XD

• 2792
  • 10325
  • 54

wykop pod światłowód

@atlas_cudow nikt się nie kłóci to w ramach sprostowania. 

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 6
  • 16
  • 0

wykop pod światłowód

nie stać mnie żeby tyle siana w rure wkładać, a ceny widzę są niemałe. Ryzykuje tak jak jest, będzie co będzie w przyszłości.

• 841
  • 3495
  • 18

wykop pod światłowód

Nie jestem ekspertem, ale nikt przy zdrowych zmysłach nie wrzuci światłowodu prosto w ziemię, bez rurki ;).  

• 2792
  • 10325
  • 54

wykop pod światłowód

@sofciknapisał(-a)

nie stać mnie żeby tyle siana w rure wkładać, a ceny widzę są niemałe. Ryzykuje tak jak jest, będzie co będzie w przyszłości.

Jak to mawiał mój kolega "jak ksiądz uważa" 😄

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 6
  • 16
  • 0

wykop pod światłowód

przecież tak wrzucają technicy od orange z tego co mi powiedzieli na infolinii, powiedzieli też że te kable są mega dobre i nie są narażone na uszkodzenia (wiadomo, że jak łopatą się walnie to inna bajka). Technik nic nie wspomniał żebym sobie na własną rękę szykował peszel czy rurke, a chyba powinien skoro już zwalili na mnie według opinii większości ICH robote. Tutaj na posesji od +10 lat są kable płytko pokopane i są nienaruszone, za mojej kadencji kopane nic nie będzie na tym odcinku raczej tj jakieś +/- 2 lata, potem nikt nie będzie tego światłowodu używać nawet

@atlas_cudow zrobiłem research dot. kabli światłowodowych i wygląda na to, że są to kable przystosowane do bezpośredniego kładzenia w wykopie