Nie można wyświetlić tego widżeta.

Wykop pod światłowód. Czy może być za płytko na mojej posesji?

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 11
  • 38
  • 0

Wykop pod światłowód. Czy może być za płytko na mojej posesji?

Witam, muszę sobie wykopać 180m rowu pod światłowód od orange. Kopię na szerokość szpadla, ale ze względu na korzenie, kamienie i inne duperele nie jestem w stanie samemu dokonać tego w wymiarze min. 70cm głębokości. Wzdłuż wjazdu, na poboczu kopię na 35-40cm, natomiast przez "ogród" do budynku już na szpadel, tj 25cm - czy jeżeli wiem, że kabel nie jest ani tu ani tu narażony na uszkodzenia mechaniczne, to mogę tak kopać? czy technik może przyjść, powiedzieć, że za płytko i nie położy mi kabla? skoro to moja posesja to mogę kopać jak chce, a on ma tylko przyjść położyć kabel czy jak to wygląda?

*Doprecyzowałem nazwę tematu oraz przeniosłem z działu "Internet domowy" - moderator Wojciech.

33 ODPOW. 33

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 20104
  • 58114
  • 788

wykop pod światłowód

@sofcik jaki jest powód, że Ty przygotowujesz wykop, a nie wykonawca przyłącza?

Czy linia główna jest poprowadzona doziemnie, czy napowietrznie?

• 11
  • 38
  • 0

wykop pod światłowód

@ketrasaArtur w czwartek był technik, powiedział, że napowietrznie się nie da bo kabel nie może niczego dotykać, a wzdłuż wjazdu na posesji jest trochę wysokich drzew. Wykop robię ja, bo technik powiedział że to poza zakres ich usług, że montaż ma być jakby za darmo od orange a wykoo tego wychodzi poza to. Nie wiem czy do końca oto chodzi ale linia główna jest słupami na ulicy poprowadzona, naprzeciwko wjazdu na posesje jest słup z puszką od orange i od niego kabel będzie ciągnięty pod ziemią aż do mojego budynku.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2141
  • 6123
  • 201

wykop pod światłowód

Przyłącze i wykop powinna wykonać ekipa instalacyjna.
Natomiast jeśli już kopiesz raczej technik nie będzie miał nic przeciwko że za płytko. W końcu to na twojej posesji, jak zapomnisz że jest płytko i przetniesz bo będziesz coś tam robił, to sam sobi zaszkodzisz.

• 11
  • 38
  • 0

wykop pod światłowód

też myślałem, że jak już to oni będą kopać, jednak wygląda na to że to poza ich zakres obowiązków z tego co mają na umowie z orange (bo to jakiś podwykonawca) lub zwyczajnie im się nie chciało i teraz muszę popierdzielać ze szpadlem do wtorku po 8h dziennie

• 20104
  • 58114
  • 788

wykop pod światłowód

@sofcik dla mnie trochę dziwna sytuacja, ale jeśli zaakceptują i technik położy w takim wykopie światłowód, to nie widzę przeciwwskazań. Warto jednak zachować odpowiednią głębokość, aby nie było w przyszłości problemów.

• 14539
  • 59719
  • 730

wykop pod światłowód

@sofcik  to TY jesteś właścicielem terenu. Jak wykopiesz tak technicy ułożą. 

Jedno co sugeruję, to zakopanie rury AROT lub HDPE, bo po pierwsze bezpieczniej, a po drugie można kabel później wyciągnąć i wymienić. Zrób fotografie w trakcie zakopywania i oznacz na mapkach które możesz wydrukować z Geoportalu. 

Warto na przyszłość, aby nie uszkodzić go przy innych robotach ziemnych 

• 11
  • 38
  • 0

wykop pod światłowód

@ketrasaArtur kopanie szpadlem na odpowiednią głebokość w 1-2 osoby to katorga z tymi warunkami w ziemi jakie tam są, stąd też decyzja na płytszy wykop, nigdy się nie zagłębiałem w takie sprawy i mam nadzieję tylko, że technik nie odmówi instalacji bo za płytko

• 14539
  • 59719
  • 730

wykop pod światłowód

@sofcik  nie odmówi... robotę za niego zrobisz, będzie zadowolony 

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 844
  • 3514
  • 18

wykop pod światłowód

Warto też położyć żółtą folie na rurę i zakopać. Pozwoli to na przyszłość uniknąć uszkodzenia instalacji.