Nie można wyświetlić tego widżeta.

W jaki sposób uzyskać dostęp do światłowodu? Światłowód mam przed domem.

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 3
  • 10
  • 0

Mogę zapytać w jaki sposób udało Ci się uzyskać dostęp do światłowodu?

U mnie dosłownie 2m przed domem został na całej ulicy położony światłowód (w studzienkach) a możliwość podłączenia ma raptem kilka domów. Zgłaszaliśmy przed tą inwestycją i już po kolejny raz chęć podłączenia lecz bez odzewu... Nie wiem jak jeszcze można zadziałać. Bo światłowód tak blisko, a jednocześnie tak "daleko"

*Post wydzielony z tematu "Orange blokuje udostępnienie infrastruktury dla sieci T-Mobile?" - moderator Wojciech.

6 ODPOW. 6

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14267
  • 58658
  • 711

@Dejwid89  może nie blokuje, a po prostu nie może, bo to inwestycja wlasna???

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 3
  • 10
  • 0

Tego nie wiem na 100%, ale podobne działania widzę na sąsiednich ulicach. 

Spotkał się ktoś jeszcze z podobnym problemem?

• 14267
  • 58658
  • 711

@Dejwid89  my raczej w drugą stronę. Gdy inni operatorzy nie chcą na swoją infrastrukturę wpuszczać Orange 

Wszystko zależy od projektów i umów miedzyoperatorskich

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 2759
  • 10140
  • 54

@Dejwid89napisał(-a)

Spotkał się ktoś jeszcze z podobnym problemem? 

Co drugi post na forum dotyczy takiego problemu. Najpierw zorientuj się czy to inwestycja własna Orange czy w ramach projektu rządowego POPC.

• 14267
  • 58658
  • 711

@Dejwid89 Jak dojść do informacji? 

Prosto. Na stronie Orange https://www.orange.pl/view/mapazasiegu możesz sprawdzić kilka adresów z ulicy. Na którymś będzie dostępny światłowód. pierwsza info to max prędkość. Jeśli to sieć innego operatora, to przeważnie będzie max 600Mb/sek. To wstępnie. 

Dalej ten adres wpisz w wyszukiwarkę adresów UKE https://wyszukiwarka.uke.gov.pl/

Tam znajdziesz operatora i informację o rozbudowie sieci i z jakiego projektu może być robiona. Jeśli nie ma info np o rozbudowie POPC, to może być inwestycja własna. 

Kolejnym krokiem będzie weryfikacja tego w terenie. Sprawdź czy inwestycja na Twojej ulicy wykonana jest metodą doziemną (wkopywanie kabla od słupków do posesji), czy napowietrzną ( kable biegną po słupach i do budynków idą podwieszane). 

I już wiesz wszystko. Jeśli dowiesz się kto jest właścicielem sieci, lub beneficjentem POPC, to możesz pisać listem poleconym/mailem (w zależności od tego co znajdziesz w necie) prośbę o dorejonizowanie Twojego budynku (ważne określenie). Operator się do tego ustosunkuje, ale jeżeli instalacja jest napowietrzna są większe szanse na powodzenie...

Adres dla Orange to 

Orange Polska S.A.

ul. Jagiellońska 34,

96-100 Skierniewice 

z dopiskiem 'inwestycja światłowodowa"

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 1666
  • 13476
  • 2

@agat13 , podepnę się pod temat, ponieważ minęło sporo lat od mojego zgłoszenia. Na pozór, niewiele się zmieniło, prócz nowego formularza. Zrobiłem test ponowienia z numerem zgłoszenia i zwrotnym smsem, że w tym momencie nie możemy podłączyć światłowodu,etc... Natomiast w UKE "Usługa wyszukiwania adresów nie zwróciła wyników.", chociaż współrzędne podałem raz X&Y i odwrotnie, bo nie miałem pewności. Wszystkie 8 pozycji zaznaczyłem, a miałem tylko POPC czy zgłoszenie popytu?