- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Włączenie 5G w telefonie powoduje łączenie z odleglejszym nadajnikiem zamiast tym bliżej w Glewie
Witam,
Mam spory problem z telefonem. W momencie włączenia 5G w telefonie ten łączy się z nadajnikiem oddalonym od mojej lokalizacji o 10km - ale tylko 5G. Ogólnie bieda nadajnik mam 500m od domu (miejscowość Glewo, kujawsko pomorskie). Załączam screen z net monstera. Co można teraz zrobić, przeszkadza mi ciągłe przełączenie telefonu z 4g na 5g (używane w miejscu pracy). Lub jeszcze druga strona medalu, w domu mam internet LTE z tego bieda nadajnika. Czy istnieje jekiś sprzęt który umożliwi mi uzyskanie stabilnego łącza na 10km z 5G 3500?
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Włączenie 5G w telefonie powoduje łączenie z odleglejszym nadajnikiem zamiast tym bliżej w Glewie
Żeby telefon się nie przestawiał się ciągle z 4G na 5G wybierz w ustawieniach sieci w telefonie opcję "tylko LTE". Jeśli chodzi o domowy internet mobilny to 10 km do stacji bazowej z 5G to bardzo daleko. Jeśli w domu łapie ci na telefonie 5G z takiej odległości to warto zainwestować w modem zewnętrzny 5G.
W tej chwili w sklepie Orange - dobra okazja w outlecie https://www.orange.pl/esklep/modemy-i-routery/zte/router-zte-mc889a-pro-5g-(jedn--zewn-trzna)---odno...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Screenshot jest z domu. Problem jest taki że w momencie w którym łączy się z 5G tracę całkowicie internet pomimo kotwicy na LTE2100. Problemem największym jest to że zazwyczaj używam 5G, niestety w domu muszę przełączać na LTE. A w sumie jak już założyłem temat to miałbym dodatkowe pytanie. Czy z tego nadajnika w Glewie idzie coś więcej wyciągnąć niż 50mbps wieczorami i 100mbps w nocy? Korzystam z ZTE mf297d, agregacja 2100,1800,800. Czy po prostu BTS wieczorami jest przeciążony i nic nie ugram?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dlaczego/po co/do czego używasz 5G w telefonie? (rozumiem, że we Włocławku używasz 5G)
Parametry sygnału, które wrzuciłeś są dosyć słabe, a zapewne i nadajnik może być przeciążony. W tej sytuacji speedtesty 50 Mb/s w porywach do 100 Mb/s na LTE to wcale nie tak źle. Dla poprawy sygnału i prędkości pomocna byłaby zamiana mf297d na modem zewnętrzny
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie ma szans na stabilne połączenie z 5G przy 10km.
Najlepiej zrezygnować z 5G a wtedy będzie stabilne połączenie.