Spadł światłowód ze słupa energetycznego

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 264
  • 888
  • 2

Dziś jadąc rowerem ulicą dobrzyńską w Częstochowie zauważyłem że przy jednym ze słupów energetycznych walają się na chodniku zwoje światłowodu. Na tej ulicy na słupach energetycznych idą dwa światłowody pierwszy jest protonet a drugi fiberhost .

Nie wiem do której z tych dwóch firm należy ten który wala się po chodniku pod słupem na wprost domu nr 90 przy ul Dobrzyńskiej w Częstochowie .

Komu by to trzeba zgłosić żeby przyjechali i zawiesili z powrotem światłowód na słupie ?

*Temat przeniosłem z działu "Internet domowy" - moderator Wojciech.

12 ODPOW. 12

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1491
  • 5952
  • 57

Spadł światłowód ze słupa energetycznego .

@abcd  jeśli chcesz to zgłosić to sprawdź na internet.gov.pl do koko należy. Niby zwykły kabel, ale fajnie, że nie pozostajesz obojętny.

Sprawdziłem wg strony należy do Fiberhost.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2847
  • 12145
  • 75

Spadł światłowód ze słupa energetycznego .

https://fiberhost.com/kontakt tu można zgłosić taką usterkę. Kiedyś sam zgłosiłem i bardzo szybko zareagowali.

Screenshot_20250501-150346.png

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15597
  • 64181
  • 825

@abcd  jeśli nie wiesz czyj, zawsze możesz zgłosić zagrożenie dla infrastruktury do Orange. Przekażą odpowiednim służbom od operatorów, choć niby Orange nie pośredniczy w tego typu zgłoszenia chce obcej sieci. Jeśli masz usługę od Orange, może to być i Twoja infrastruktura

• 264
  • 888
  • 2

Zrobiłem zgłoszenie na link który podałeś atlas cudów i dostałem nawet od nich potwierdzenie przyjęcia zgłoszenia . Dziś w południe byłem w tym samym miejscu i widzę wszechświatowód nadal leży na chodniku .....

• 2847
  • 12145
  • 75

Ale nie uważasz, że twoje wymagania czasowe nie są zbyt wygórowane? Pewnie ktoś podjeździe za tydzień lub dwa. 

• 264
  • 888
  • 2

O proszę zobaczcie tak to dziś wygląda jak na dołączonej fotce. 

Światłowód leży sobie na chodniku i żadne służby im się nie interesują...

IMG_20250504_162003979 (1).jpg

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2594
  • 10065
  • 38

@abcdnapisał(-a)

nie krytykując Ciebie, oto co ja bym zrobił. Poszukałbym patyka, przetknął przez ten okrągły otwór w słupie i na nim ostrożnie powiesił i zwinął nadmiar leżący.

• 2847
  • 12145
  • 75

@abcdnapisał(-a)

Światłowód leży sobie na chodniku i żadne służby im się nie interesują...

IMG_20250504_162003979 (1).jpg

Nie dotykaj tego światłowodu. To  nie jest twoja własność. Zrobiłeś zgłoszenie, więc możesz spać spokojnie. Co się teraz dzieje z nim to już nie Twoja sprawa .

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15597
  • 64181
  • 825

@abcd  z tego co widzę, to są krążki zapasu, czyli nieaktywne. 

Gdyby u mnie coś takiego się zadziało, to bym osobiście delikatnie je podniósł z ziemi i przyczepił do słupa 

Nisko, byle się po ziemi nie walały 

To mocny kabel, nic nie zwpsujesz, a jak jakiś zlośliwiec je podepcze, mogą się już do niczego nie nadawać 

To tak w ramach porządku i czystego sumienia bym zrobił. Ty już zgłosiłeś, więc technicy powinni to posprzątać, choć nie jest to czynne i dlatego się nie spieszą, bo wszystkie inne działa