Słabe prędkości na świeżo postawionym n28 którego nie ma jeszcze w bazie btsearch, czy to normalne?

ROZWIĄZANE

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 922
  • 5480
  • 39

Słabe prędkości na świeżo postawionym n28 którego nie ma jeszcze w bazie btsearch, czy to normalne?

@ŁebDoInteresów Tak B20 może spowalniać. Dlatego wolę na stałe wyłączyć.

Od czasu do czasu wyjeżdżam z routerem w Polskę, czasami trafi się trudna lokalizacja jeśli chodzi o zasięg mobilnego internetu i wtedy B20 może być jednak ratunkiem, żeby cokolwiek działało.

Przy bardzo dobrym zasięgu/prędkościach i blisko stacji "lepsze" pasma zdają się jednak wypierać te "gorsze" i aż tak nie ma znaczenia wycięcie niektórych pasm. Najlepiej oczywiście samemu sprawdzić u siebie jak to działa

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 276
  • 888
  • 1

No u mnie wygląda na to że lepiej jest z agregacją B20 bo bez przy zaznaczonym po wyszukiwaniu B1,B3 i B7 w trybie tylko LTE, agregowało tylko B3 i prędkości były od 10-20 Mbitów a upload pojawił się dopiero w połowie speedtestu i też był niski, gdzie przy trybie sieci 3G/LTE/5G i zaznaczonych B1, B3 i B7 agregowało tylko N1 i B3 (bez B7) a wyniki były podobne jak przy agregowaniu B3, B20 i N1 z poprzedniego wpisu, bez zauważalnej różnicy więc teraz jest w automacie, agreguje B3, B20 i N1, póki co jest od 30 do 70 Mbitów dl i 30-40 ul, zobaczę czy będzie łapać później te zasięgowe N28 z dalszego BTSa i czy znowu będzie to zbędny balast czy jednak prędkości będą lepsze, dam znać ( ͡° ͜ʖ ͡°) 

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4572
  • 23044
  • 107

Tak naprawdę to sam musisz to sprawdzić u siebie, z tym że to walka z wiatrakami, bo jedna jedna kombinacja pasm może być optymalna tylko przez kilka godzin, potem w ogóle może to nie działać. Kiedyś się tym bawiłem i po tygodniu ustawiłem na auto bo już miałem dość...