RTT (przesyłanie tekstu podczas rozmowy telefonicznej) w Orange od 28 lipca 2025 - nowa funkcja

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1486
  • 5924
  • 57

RTT (przesyłanie tekstu podczas rozmowy telefonicznej) w Orange od 28 lipca 2025 - nowa funkcja

W wielu przypadkach faktycznie wygodniejsze dla wszystkich 

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2398
  • 10489
  • 94

Orange uruchamia Real Time Text: klienci mogą pisać na żywo w trakcie rozmowy

@Glutnapisał(-a)

@spiro  spoko. Zastępuje "wyślę Ci to SMSem". Dla mnie przydatne.

Chyba nie do końca, bo usługa działa tylko w trakcie rozmowy i pytanie czy historia wysłanego tekstu zostaje po zakończeniu połączenia? 

• 1486
  • 5924
  • 57

@tolek  chodziło mi o to, że wyślę teraz nie później. Mogę na bieżąco zweryfikować z rozmówcą, czy te "dane" chciał.

• 1486
  • 5924
  • 57

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 390
  • 1168
  • 1

W wideo jest pokazane jak podczas RTT można pisać – to nie można zrobić tego samego, tylko że przez SMS/RCS? Z resztą czym to się różni pisaniem w RTT od SMS'a?

IMHO – myślę, że SMS w niektórych sytuacjach mógłbybyć lepszy od RTT bo gdyby nie było dostępu do internetu LTE/5G to SMS jeszcze przez 2G przejdzie, a RCS już nie

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

@ign24467Ja myślę ,  powinnyśmy się cofnąć do wysyłania telegramów.

A tak serio, to kiedyś sieć 2G i SMS wymrą, więc jaki jest sens wdrażać system i standard na przestarzałych protokołach? Poza tym  LTE/5G pozwoli na szybie przesyłanie lokalizacji itp... 

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 390
  • 1168
  • 1

No tak ja rozumiem, że na GSM czas przyjdzie. Ale nadal w Polsce są miejsca gdzie LTE nie ma, chociażby ostatnio będąc w Porąbce.

Moim zdaniem powinni usprawnić zasięg LTE, aby docierał wszędzie i zwiększyli liczbę stacji i wtedy dopiero RTT uruchomić powinni. Druga sprawa to dostępność – Samsung, Oppo i Motorola no i super. A gdzie Huawei, Xiaomi, Honor czy iOS?

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

Jeżdżę po całej Polsce i  nie pamiętam, kiedy pokazała mi się literka E lub G obok wskaźnika zasięgu.

RTT jak rozumiem ma mieć każde urządzenie, sprzedawane w EU. Kto powiedział, że Hua czy motki nie będą ich wspierać?