Pytanie o nadajnik Orange Chechło Drugie (26003) ID: 90071

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 8
  • 0

Chciałbym dopytać, czy tytułowy nadajnik (Chechło Drugie - gm. Dobroń, ul. Pabianicka 1 - wieża Cellnex / Towerlink) to działa w pełni z LTE? Są plany modernizacji do 5G?
Pytam, bo planuję zmigrować swoje numery do Orange, a ten nadajnik zapewnia mi w domu dobry zasięg 🙂

5 ODPOW. 5

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 532
  • 2576
  • 22

Brak LTE2600, LTE2100. W zezwoleniach UKE nie widzę zezwolenia na 5G3500 żadnego z operatorów, więc jeśli są jakieś plany to raczej bardzo odległe. Sam czekam w jednej z lokalizacji na 5G, gdzie zezwolenie jest już od czerwca zeszłego roku, a nadajnik wciąż nie działa 😐

Jeśli piszesz, że nadajnik zapewnia dobry zasięg, to rozumiem że internet LTE działa tam satysfakcjonująco? Bo chyba nie chcesz zmigrować swoich numerów nie sprawdzając wcześniej jak działa tam internet, połączenia bazując jedynie na opiniach ludzi na forum, z których może nikt poza Tobą w tamtej okolicy nie mieszka? Podstawa to samodzielne testy na starterach prepaid co tam działa najlepiej 👍

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15727
  • 64935
  • 831

@rufik masz aktywne dwie częstotliwości: 800 i 1800. Z info które zdobyłem wynika, że 800-ka jest bardzo przeciążona. Możesz łapać coś z nadajnika w Dobroniu, ale to będą jakieś szczątki wyższych częstotliwości, bo jest ustawiony na linii nadajnika bliższego. Warto sprawdzić 700-kę, bo z dalszego nadajnika się łapiesz na dobry zasięg 

Jednym słowem nie jest za dobrze...

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 8
  • 0

Oczywiście, że decyzję poprzedzą testy 🙂

Ten nadajnik jest trochę jak 1km ode mnie i będąc aktualnie u zielonej konkurencji mam dobry zasięg LTE, co pozwala mi na bezproblemowe rozmowy w całym domu. Internet mam ze światłowodu, więc nie jest dla mnie ważny, priorytetem są rozmowy (i tutaj VoLTE wystarcza w zupełności). O 5G pytam tak dodatkowo, bardziej mniej interesuje, czy nadajnik jest rozwojowy w zakresie LTE...

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3245
  • 14289
  • 81

@rufik  Pokaż info z netMonster, będąc w zasięgu nadajnika. Dane w BTS Search są z przed 3 lat.  Niby jest LTE 800/1800

atlas_cudow_0-1768552317109.png

..ale to raczej jest bzdura. Nie ma już raczej takich nadajników.  Wg mnie  te dane są bardziej aktualne:

atlas_cudow_1-1768552413188.png

5G na 2100 + agregacja 3 lub 4 pasm LTE może dać już przyzwoite 100Mbps.   

Z Excela wynika, ze sygnał rozchodzi się mniej-więcej tak:

atlas_cudow_1-1768553123345.png

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 532
  • 2576
  • 22

@rufik Oferty prepaid orange/nju, czy subskrypcji kuszą bo wg mnie to top na rynku - elastyczna oferta i w zależności jak się używa telefonu każdy dla siebie odpowiedni pakiet znajdzie. Ale jednak podstawa to sprawdzenie działania sieci na żywym organizmie zanim się wpakuje z kilkoma numerami. A sprawdzić można kupując startery różnych sieci za 5 pln. A to tym bardziej ważne w specyficznych lokalizacjach jak Twoja, które mogą być problematyczne jeśli chodzi o jakość zasięgu. Z jakiegoś powodu chcesz zmienić operatora - żeby nie było z deszczu pod rynnę 🙂 

O prędkości LTE wspominam nie tyle w perspektywie korzystania jak z internetu domowego co w kontekście jakości sygnału i komfortu używania telefonu - zajrzeć na youtube czy video przez whatsapp zdarza się często bez pośrednictwa domowego wifi, a jeśli któryś operator dawałby 25 Mb/s a inny 80, to wybór jest jednak oczywisty