- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Przygotowanie sieci Orange na wzmożony ruch - wakacje 2025
Mobilne stacje bazowe są w 11 lokalizacjach. Nad morzem w 9 miejscowościach: Sztutowo, Rowy, Świnoujście, Ustronie Morskie, Jarosławiec, Jastarnia, Kamień Pomorski, Grzybowo niedaleko Kołobrzegu i Wicie koło Darłowa. Dwa ustawiliśmy w Kotlinie Kłodzkiej - Stroniu Śląskim i Radkowie. Większość "wakacyjnych" stacji będzie obsługiwać technologię 5G w paśmie C, która świetnie sprawdza się w miejscach o dużym zagęszczeniu użytkowników i zapewnia wyższy komfort korzystania z usług mobilnych.
Więcej na blogu: Przygotowaliśmy sieć na wakacyjne wyzwania | Biuro Prasowe Orange
Wg komentarzy niektóre stacje mobilne były jeszcze w trakcie odpalania na 1 lipca (m.in. Jarosławiec, Szrutowo), możliwe, że są już online. Policzyłem 11 mobilnych stacji bazowych. Ciekawi mnie, czy wszystkie stacje mobilne są podłączone radioliniami czy są wyjątki gdzie mobilna stacja podłączona jest światłowodem? Jeśli tak to ciekawe gdzie? Zadałem takie pytanie w komentrarzu, może dostaniemy odpowiedź. 🙂 Wiem, że możnaby to prześledzić w wykazie radiolinii UKE jednak trochę to czasochłonne. Ciekawi mnie też do kiedy stacje takie są online - ~październik?
Z moich obserwacji wynika że jeden z operatorów (zielony) raczej nie robi aż takich nakładów na sieć z okazji wakacji lub tego nie komunikuje, niemniej bardzo mnie ciekawi jak oni są radzą z obsługą ruchu jeśli jak domniemam nie przejmują się tym tak jak chociażby Orange.
Jeszcze dla porównania do poprzedniego 2024 roku wrzucam mapę stacji bazowych jakie były rok temu (10 mobilnych stacji, teraz tak jak pisałem wyżej 11).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Przygotowanie sieci Orange na wzmożony ruch - wakacje 2025
https://biuroprasowe.orange.pl/strefa-orange-na-opener-festival-2025/