- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Przeciążenie sieci, a połączenia alarmowe
Moim zdaniem, jak dzwonimy na alarmowe (112/997/998/999) to sektor z którym my się łączymy, powinien rozłączyć pozostałych i mówię dosłownie że wszystkich: biznesowych, indywidualnych, MVNO i roamingowych - bez względu na QoS i ile kto płaci za usługę komórkową. Wszystko po to, aby jak najlepiej BTS mógł określić położenie dzwoniącego - w takiej sytuacji BTS powinien rozłączyć wszystkich, że jedynym aktywnym połączeniem w takim momencie na korzystanym przez nas sektorze powinno być tylko połączenie alarmowe.
Zawsze ci których rozłączyło z tego sektora, z którego korzystali. Mogli by zostać przyłączeni do pozostałych sektorów lub do innego BTS'a
I ta sytuacja dotyczy wszystkich czyli nawet roamingowi czy nawet ci bez SIM lub zasięgu łączący się np. z siecią Orange, powinni mieć najwyższy priorytet i pozostali użytkownicy powinni zostać przyłączeni do innych sektorów, żeby z tą anteną z której ktoś wykonuje połączenie alarmowe - był tylko ten użytkownik. - nawet gdyby miało spowodować to, że pozostałe sektory są przeciążone, bo ci którzy korzystali z tego sektora na którym jest teraz połączenie alarmowe, łączą się z innym sektorem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Kiedyś uczestniczyłem w wypadku samochodowym. Byłem poszkodowanym kierowcą i bezpośrednio po wypadku zadzwoniłem na 112. Pani zapytała o lokalizację. Ja określiłem lokalizację jako nr drogi i nr słupka. Pani zapytała o miejscowość, a ja powiedziałem że nie wiem. Pani ze 112 się rozłączyła, twierdząc wcześniej, że bez tej informacji nie przyjmie zgłoszenia. Nie pozwoliła mi nawet zgłosić, że będzie potrzebna interwencja pogotowia.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131Musiałem wrzucić w chatGPT twoją wypowiedź z prośbą o przetłumaczenie XD
// Żarcik
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Generalnie na podstawie własnego doświadczenia, byłem w sklepie i na parkingu ktoś (chyba zemdlał) leżał, a druga osoba dzwoniła na 112 lub 999 - i nie mogłem wtedy zadzwonić do znajomego. Ani przez VoLTE, ani również przez 3G. Próbowałem przez Whatsapp (sieć 5G) ta również nie dała rady i pokazała, że jestem offline - potem spróbowałem z LTE i tam również brak neta. Ewidentnie przy połączeniach alarmowych priorytet mają dzwoniący na alarmowe, a ci pozostali (w moim przypadku jestem klientem Orange) nie mogą skorzystać z sieci. Choć dziwie się, że mnie nie przyłączyło do jednego z dwóch pozostałych sektorów.
Ale zaraz jak ktoś w Orange dzwoni na 112 i łączy się z anteną Orange, którą również współdzieli TMPL to wtedy obie sieci priorytetyzują to połączenie alarmowe, czy klienci T-Mobile nadal mogą korzystać z sieci?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ŁysaKaszankaINC- ten system GPS jest w każdym nowszym telefonie z Androidem nie tylko w Samsungach, nie wiem jak w IPhoneach, ale tam chyba również to jest. Z tym, że w Polsce z tego nie skorzystamy - system ma być wprowadzony od 2027r. Z jednej strony dobrze bo dyspozytor będzie wiedział skąd dzwoni zgłaszający, z drugiej strony źle bo będzie pełna inwigilacja - będą nawet wiedzieć skąd dzwoni osoba przypadkowo, a niektóre telefony mają tak głupio zrobione że czasem coś się porusza w kieszeni i na 112 dzwoni.
Jednak wojewódzkie CPR (wojewódzkie, a może działające na dużych obszarach bo są w każdym województwie, a czy one obsługują zgodnie z obszarem województwa czy mają jakieś własne obszary to tego nie wiem) według mnie są głupotą - lepsze były te obsługujące jeden lub kilka powiatów - wtedy dyspozytor świetnie się orientował w terenie i w ogóle. Ja ostatnio dzwoniąc na 112 podawałem bardzo szczegółowe dane o których każdy mieszkaniec mojego powiatu by wiedział gdzie to jest, a w CPR kompletnie nie wiedzieli nawet gdzie jest taka miejscowość się znajduje.
@ign24467- I tak jest - jak podawałem wyżej 112 ma najwyższy priorytet i w przypadku przeciążenia innym klientom przestanie działać internet, połączenie głosowe lub w skrajnych przypadkach nawet całkiem odetnie od BTSa czy całej sieci. I tak jest bez względu czy osoba dzwoniąca na 112 korzysta ze "swojej" sieci czy jakiejś innej. Priorytet wykorzystywany jest dla całej stacji BTS bo największym wąskim gardłem jest nadajnik, który jest wspólny dla wszystkich sektorów danego BTSa. Nawet jak tylko jeden sektor jest bardzo mocno obciążony to to obciążenie jest też widoczne na innych sektorach (może w nieco mniejszym stopniu ale jest) bo nadajnik jest wspólny
"Ale zaraz jak ktoś w Orange dzwoni na 112 i łączy się z anteną Orange, którą również współdzieli TMPL to wtedy obie sieci priorytetyzują to połączenie alarmowe, czy klienci T-Mobile nadal mogą korzystać z sieci?" - T-Mobile też rozłączy - sieć jest wspólna jedynie częstotliwości dzielone - zasoby sieci są wspólne (potwierdzone przez pracownika NetWorks którego o to pytałem) - nawet jeżeli nie jest to 112 a po prostu sieć obciążają klienci Orange to na T-Mobile też widać spadek prędkości - zwykle identyczny jak w Orange. Przy 112 jak jest tak drastyczne obciążenie sieci że nie ma kompletnie miejsca na nic innego (co swoją drogą zdarza się bardzo rzadko - zwykle przy imprezach masowych itd.) jak na 112 zadzwoni klient Orange to rozłączy także klientów T-Mobile, a także wirtualnych (NJU, Lajt Mobile, Heyah, itd.) czy też Playa połączonego z Roamingiem krajowym Orange i zagranicznych korzystających z Roamingu - wszystko co korzysta z sieci NetWorks bo zasoby są wspólne.
Na imprezach masowych stosuje się tymczasowe BTSy mobilne, zwykle z nadajnikami i antenami przystosowanymi do znacznie większego obciążenia niż te zwykłe stacje. Jak w Krośnie był Speedland Festiwal to NetWorks postawił sobie tekiego BTSa i dzięki niemu Orange i T-Mobile jako jedyne działały bez problemu. W Playu zaś nie działał internet ani połączenia głosowe mimo iż jeszcze BTS wpuszczał do sieci (tu szło to rozwiązać poprzez przełączenie na roaming krajowy Orange) natomiast w Plusie pobliski BTS już całkiem przestał wpuszczać do sieci, często telefon który próbował z nim łączyć głupiał i pokazywał brak zasięgu lub też łączył do innego BTSa.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Qklon Dzięki za wytłumaczenie! Jednak miej na uwadze, że NJU to nie MVNO - stacje bazowe widzą klientów NJU jako karty SIM Orange - ponieważ NJU to tylko marka a nie odrębna sieć. To samo z HEYAH - HEYAH to tylko marka - BTS'y widzą klientów Heyah jako klientów T-Mobile.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
w Szwajcarii wybierajac na smartfonie polaczenie alarmowe wyskakuje mi okno z dokladna lokalizacja i moge to potwierdzic lub uzupelnic dane w trakcie wybierania.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W Polsce też wyskakuje takie okienko.