Przeciążenie sieci, a połączenia alarmowe

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8688
  • 35136
  • 293

Brak możliwości wykonywania połączeń alarmowych w trybie VoWiFi niewątpliwie wynika z kwestii implementacyjnych. A konkretnie z braku takowej implementacji. To jednak jest w zasadzie tylko konstatacja tego, że się nie da dzwonić na 112 bez zasięgu, a nadal nie wiadomo dlaczego właściwie się nie da (dlaczego ktoś wreszcie tego nie zaimplementował).
To wcale nie jest kwestia niszowa, wręcz przeciwnie braki zasięgu będą większym problemem po wyłączeniu przez wszystkich 3G i stosunkowo małej popularności urządzeń wykorzystujących te same częstotliwości do 5G. W moim odczuciu jest tu luka. Oczywiście kwestia odpowiedniego geograficznie zaadresowania połączenia jest nietrywialna, ale przecież telefony maja praktycznie zawsze moduł GPS więc informację taką w ramach usługi alarmowej powinny udostępnić bez łaski.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2398
  • 10489
  • 94

@ign24467napisał(-a)

@ketrasaArtur no dobrze, ale to co widzi operator w centrum powiadamiania ratunkowego - nasz numer IMEI? No bo jak zadzwonimy na np. 112 z odblokowaną SIM to widzi nasz numer - ktoś wie co wtedy widzi operator CPR gdy dzwonimy bez karty?

Co widzi operator 112, gdy dzwonimy po pomoc? "Potrafią określić lokalizację do 14 m" - Komputer Świ...

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2850
  • 12153
  • 75

@ign24467napisał(-a)

@ketrasaArtur no dobrze, ale to co widzi operator w centrum powiadamiania ratunkowego - nasz numer IMEI? No bo jak zadzwonimy na np. 112 z odblokowaną SIM to widzi nasz numer - ktoś wie co wtedy widzi operator CPR gdy dzwonimy bez karty?

Dzwoniąc z telefonu bez karty SIM, a sam telefon jest offline z to operator 112 prawie nic nie widzi.  Jak się uprze to wykryje tylko z którego BTS było dzwonione. Nic więcej....

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1491
  • 5960
  • 57

@atlas_cudownapisał(-a)

Dzwoniąc z telefonu bez karty SIM, a sam telefon jest offline z to operator 112 prawie nic nie widzi.  Jak się uprze to wykryje tylko z którego BTS było dzwonione. Nic więcej....

Dokładnie jak by wszystko było podane to by nie szukali ludzi godzinami, ale wiadomo "prywatność" i td.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8688
  • 35136
  • 293

@toleknapisał(-a)

@ign24467napisał(-a)

Co widzi operator 112, gdy dzwonimy po pomoc? "Potrafią określić lokalizację do 14 m" - Komputer Świ...

Cytat z tekstu podlinkowanego:

"Nam, zwykłym osobom, które dzwonią pod 112, bliższa będzie Platforma Lokalizacyjno-Informacyjna z Centralną Bazą Danych (PLI CBD). To system wprowadzony w Polsce w grudniu w 2008 r., który zakłada, że wszyscy przedsiębiorcy telekomunikacyjni mają obowiązek udostępniać dane o lokalizacji wybranego aparatu, z którego zostało wykonane połączenie na numer 112 lub inny numer alarmowy."

Niestety jest to bzdura. Akurat w tym okresie byłem zmuszony korzystać ze 112 w sytuacji zagrożenia życia. Tłumaczenie operatorowi gdzie jest potrzebna interwencja było trudne, i gdyby nie to że napatoczył się akurat jakiś "tubylec" który wytłumaczył dokładnie gdzie to jest i jak tam dojechać, to byłoby chyba niemożliwe. Dodam, że przedyktowaliśmy dyspozytorowi nawet współrzędne GPS z telefonu. O żadnym automatyzmie mowy nie było.

Może teraz jest inaczej, nie wiem, ale między szczytnymi celami i sensownymi planami a ich skuteczną implementacją często zieje przepaść.

PS. Nie każdy tekst propagandowy z internetu koniecznie opisuje stan faktyczny.

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 25
  • 103
  • 0

Ja w styczniu znalazłem się w sytuacji gdzie musiałem zadzwonić pod 112 (wypadek samochodu, który jechał przede mną) - dzwoniłem z terenów wiejskich gdzie pewnie zlokalizować dzwoniącego jest dużo trudniej, podawałem jaka to jest miejscowość gdzie to jest i w ogóle - swoją drogą operatorzy 112 mało co wiedzą gdzie to jest, w moim przypadku operatorka nie wiedziała nawet gdzie takowa miejscowość jest - kiedyś były CPR obsługujące powiat, dwa, max trzy - znali teren i wszystko wiedzieli gdzie jest jaka miejscowość i w ogóle. Teraz dzwoni się do miasta wojewódzkiego i operator kompletnie nic nie wie gdzie co jest, ale to już inny temat. Wracając do tematu - podwajając nazwę miejscowości A (w której się znajdowałem) operatorka zapytała mnie czy czasem nie znajduje się w miejscowości B bo tak pokazuje jej system. Miejscowość B (ta którą powiedziała mi operatorka) to miejscowość odległa 5km dalej gdzie znajduje się BTS z którym na 99% połączony był telefon.

Także ja podejżewam, że widzą sieć i BTSa z którego jest połączenie być może sektor dzięki czemu idzie określić z której strony BTSa jest osoba, być może parametr TA (szacowana odległość od BTSa) i możliwe że widzi też sąsiednie BTSy, które są w zasięgu. Jednak tak tylko strzelam bo może i być tak że widzi tylko BTSa. Numer telefonu na pewno operator 112 widzi bo nie raz oddzwaniają (do mnie np. oddzwaniali potem), prędzej niż IMEI obstawiałbym że widzą IMSI bo IMEI to tylko identyfikator telefonu/modemu, a telefon możesz sobie zmieniać co chwilę, IMSI to identyfikator karty SIM. Ale może i IMEI widzą - nie wiem.

Swoją drogą z jakiego BTSa jest połączenie widzi też operator sieci komórkowej - dzwoniąc raz na infolinie techniczną Orange konsultant dobrze wiedział z jakiego BTSa jest połączenie i jaką mam siłę sygnału sieci.

Co do lokalizowania to taka ciekawostka - każdy BTS ma listę numerów skróconych i gdzie ma przekierowywać połączenie po wpisaniu 986, 991, 992 itd. Np. 986 Straż Miejska będzie wpisana w BTSach w danym mieście a np. z BTSów na wsi po wybraniu 986 usłyszymy Nie ma takiego numeru albo po prostu dźwięk rozłączania. I to gdzie się połączymy po wpisaniu takiego numeru jest  zależne nie od naszej lokalizacji a od BTSa z którym jesteśmy połączeni i czasem będąc np. na obrzeżach miasta połączymy się z BTSem z jakiejś wioski i na Straż Miejską się nie dodzwonimy. Kiedyś podobnie działały numery 997 i 998 (i 999 który teraz łączy z Ratownictwem Medycznym w Wojewódzkim CPR a nie jak dawniej do lokalnego Pogotowia Ratunkowego) i to był jeden z powodów ich zlikwidowania - często dzwoniący łączył się z BTSem np. w innym powiecie gdzie działała np. inna jednostka straży czy pogotowia - telefon w takim przypadku właśnie łączył się z jednostką odpowiednią dla miejscowości gdzie znajdował się BTS a nie tej miejscowości gdzie dzwoniacy się znajdował. Często dyspozytor w słuchawce był zdziwiony z jakiej to miejscowości dzwoni dzwoniący potem musieli przekierowywać do właściwej jednostki i to schodziło - i to był jeden z powodów wycofania tych numerów. 112 też tak działa ale tutaj strefą jest całe województwo więc większych problemów nie ma. Działanie tego systemu "legalnie" można sprawdzić wybierając numer 991 - który mimo nazwy Pogotowie Energetyczne jest tak naprawdę infolinią zakładu energetycznego o awariach zasilania (sekretarka) a aby połączyć się z Pogotowiem Energetycznym to dopiero trzeba wybrać jakiś klawisz z klawiatury podczas połączenia z tą infolinią. Także można sobie wpisać 991 i sprawdzić z infolinią jakiego rejonu połączy się telefon i z jakiej lokalizacji poda aktualne awarie - będzie to rejon zgodny dla stacji BTS. Na podobnej zasadzie działa też Alert RCB - wysyłany jest on do osób które są podłączone do BTSa który jest na obszarze dla którego alert został wydany.

Co do dzwonienia z zasięgu innych sieci to tak - jeśli telefon ma zasięg sieci macierzystej (dla Orange jest to NetWorks) to poprzez nią będzie się łączył. Natomiast w przypadku braku sieci macierzystej wybierze inną o ile jest dostępna. Np. nie ma zasięgu NetWorks to telefon w Orange przełączy się na zasięg Plusa lub Playa o ile te są dostępne. Wybierze też operatora zagranicznego jeśli nie ma żadnej polskiej sieci, a jest zagraniczna (z tym że wtedy mimo że nawet dzwonimy z Polski - z terenu przygranicznego to nas połączy z zagranicznym CPR - jest to częsty problem chociażby w Bieszczadach gdzie np. ze szlaku na Tarnice czy Rawki często połączy z CPR ukraińskim). Kiepsko jest jak zasięg sieci macierzystej jest ale słaby i telefon z tejże sieci się łączy i jakość połączenia jest słaba (przerywa) mimo że inny operator ma dużo lepszy zasięg to się na niego nie przełączy bo słaby zasięg macierzysty jest. Natomiast jak nie ma żadnej sieci to na 112 się nie dodzwonimy. Co do VoWI-FI to na niektórych teleofnach to działa na niektórych nie i jest to głupie właśnie bo przy połączeniu przez WI-FI wtedy połączymy się z dowolnym telefonem ale akurat ze 112 które to właśnie powinno mieć priorytet nie - jedynym wyjściem wtedy zadzwonić do innej osoby by ta zadzwoniła na 112 lub też zadzwonić na numer lokalnego pogotowia ratunkowego czy komendy policji.

A co do przeciążenia sieci to są priorytety:

1 - Połączenie alarmowe

2 - Utrzymanie połączenia telefonu / modemu ze stacją BTS a co za tym idzie z siecią

3 - Zdalne liczniki / parkomaty / biletomaty / terminale płatnicze / użytkownicy VIP, itd.

4 - SMSy

5 - Połączenia głosowe

6 - MMSy

7 - Transmisja danych (Internet)

8 - Inne

Jeśli w stacji brakuje zasobów na daną czynność to ta o niższym priorytecie u innego użytkownika zostaje przerwana. Jak widać połączenie alarmowe ma najwyższy priorytet więc jeśli sieć jest przeciążona to u innego użytkownika może przestać działać Internet czy rozłączone zostać połączenie głosowe a w skrajnych przypadkach nawet odłączyć od BTSa czy całkiem od sieci.

• 2850
  • 12153
  • 75

Opowiem Wam bajkę.

Dawno, dawno temu było sobie centrum serwisowe telefonów komórkowych. Technicy dzielnie naprawiali, wymieniali głośniki. Aby sprawdzić, czy głośniki działa, dzwonili na 112 - oczywiście bez karty SIM.  Proceder trwał długo, a że najbliższy BTS był tuż za rogiem to urządzenia łączyły się głównie z nim. Operator 112 się ... zdenerwował się:) i wystosował pismo:

Kochany serwisie, przestańcie do nas dzwonić bo blokujcie linię. Nie jesteśmy w stanie udowodnić, że to wy , ale wiemy od operatora kom. że połączenia są z waszego sektora. 

Serwis odpisał, że nie znają tego problemu i proszą o jakieś dowody, żeby chociaż mogli sprawdzić IMEI urządzeń, a następnie wyciągnąć konsekwencje  od techników, którzy naprawiali dany telefon.  Odpisali, że nie mają takiej listy i po prostu proszą o zaprzestanie. 

Bajka miała miejsce jakieś 5 lat temu. Od tamtej pory mogło się coś zmienić, ale pewnie nie za dużo.

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 869
  • 3023
  • 25

Fajna bajka. Operatorowi wydaje się, więc prosi wybranego przedsiębiorcę. Czemu nie piekarz lub złotnik? Przecież dzisiaj to byłoby nękanie lub czyn nieuczciwej konkurencji.

W Samsungu jest opcja udostępniania służbom lokalizacji

1000013685.jpg

• 2850
  • 12153
  • 75

@ŁysaKaszankaINC  ominąłem kilka szczegółów, aby  bajka była bajką. Nie musicie w nią wierzyć... W każdym razie, wtedy to pismo pomogło i od tamtej pory, technicy nawet nie myślą o 112 🙂

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 869
  • 3023
  • 25

Mnie tylko w dzieciństwie kręciło dzwonienie na służby. Staram się tego nie robić, chyba, że muszę. Ostatnio musiałem dwa razy, po wieloletniej przerwie.

Dobry komunikat jest krótki: wypadek, szczecińska koło makro, dwóch kierujących w nieznanym stanie.

Czy podawanie godności jest niezbędne? Oczekiwano jej ode mnie. I to w czasie kiedy każdy numer i tak musi być zarejestrowany? Śmiem wątpić w niezbędność, ale rozumiem, że to budowanie u zgłaszającego odpowiedzialności, żeby przeciwdziałać fałszywym lub niepotrzebnym zgłoszeniom.

W smartfonach jest domyślnie opcja przekazywania lokalizacji przy dzwonieniu na 112. Czy operator widzi dokładną lokalizację GPS zgłaszającego? To by zmniejszyło liczbę podawanych w zgłoszeniu danych do ledwo 2: "co" i "czy są potrzebujący pomocy".

Dodam jeszcze, że chciałbym by system działał jako ticketowy, czyli sprawie jest nadawany kolejny numer i po jej zakończeniu albo automatycznie, albo ręcznie w oparciu o ten numer dostaje informację o sposobie załatwienia sprawy. To byłoby bardzo przydatne i motywujące do aktywizmu. Wygodne również przy aktualizacji danych zgłoszenia. Sam tak miałem, że pierwotnie podałem zła ulicę (jej stara nazwę, która jest obecnie w tym samym mieście w zupełnie innym miejscu). Zadzwoniłem i zamiast po prostu podać numer zgłoszenia, musiałem niepotrzebnie przejść całą procedurę od nowa.