Problemy z jakością rozmów głosowych Orange

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 103
  • 378
  • 2

Słyszę od znajomych, że nie zmieniło się za dużo. Szkoda, bo platforma IMS i wielu aspektach sieć ma potencjał choćby dla wielu starych konfiguracji IMS-owych w telefonach.

• 38
  • 214
  • 2

Mogę także potwierdzić że problem istnieje nadal. O ile na autostradzie a4 gdzie zagęszczenie stacji jest dość dobre, handover przebiega ok i można długo rozmawiać bez problemów, rzadko zdarzają się zacięcia, tak po zjechaniu z a4 i jadąc przez różne miasta i wioski niestety problem jest. Bywa tak że nie usłyszę kilku słów i muszę prosić o powtórzenie. Bywa to dość uciążliwe. W T-Mobile nie miałem takich problemów, a przecież to ta sama infrastuktura, tylko wygląda na to że inaczej skonfigurowana. Czasami wolę po prostu zadzwonić z innej karty SIM innego operatora będąc w trasie, aby uniknąć tych problemów.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3308
  • 17818
  • 87

@dav4dav4 jaki masz telefon?

Może w nim tkwi problem 🤔

Ja gustuje w Motorola i nie mam problemów z jakością rozmów, iPhone 16 średnio się sprawdza przy słabym sygnale LTE, 5G to już w aucie wcale, prędzej urwie rozmowę, niż przełączy na mocniejszy BTS.

• 38
  • 214
  • 2

Mam iPhone 15 i wiem że nie posiada on super anten, ale jednak na T-Mobile wszystko śmigało ok robiąc te same trasy 

A co do 5G to rozmowy przez VoLTE i tak po nim nie lecą więc nie ma to tutaj żadnego znaczenia czy jest 5G załączone czy nie, bo 5G mamy wciąż w modelu NSA 

• 434
  • 1354
  • 3

@IreneuszCD myślałem, że iPhone 16 akurat się dobrze sprawdza przy słabym sygnale bo słyszałem podobno, że w modemie tego telefonu jest algorytm sztucznej inteligencji który ma przewidywać zakłoćenia zanim one nastąpią oraz ma przewidywać twój ruch, modem to Qualcomm - Snapdragon X75 który ma analizować również jak trzymasz telefon (które anteny są blokowane przez rękę, a które nie)

@dav4dav4 kiedy te rozmowy nie chciały pójść przez VoLTE? – fallback na 2G był? wyłączyłeś VoLTE czy telefon po prostu sobie sam zmienił na 2G? 

• 38
  • 214
  • 2

Problem jak i cały wątek dotyczy rozmów raczej głównie przez VoLTE. W iOS nie można wyłączyć VoLTE w przypadku Orange (brak przełącznika, pojawia sie tylko w roamingu). 

W T-Mobile fallback do 2G czasem się zdarzał (chociaż z tego co czytałem to zdarza się to już rzadziej).

W Orange nie miałem go nigdy w trakcie rozmowy. Zdarzyło się że mnie całkiem rozłączyło, ale do 2G nie zdarzyło się aby telefon spadł. Jeżeli w momecnie ponownego połączenia miałem słaby sygnał LTE, to wtedy zdarzyło mi się że połączyło mnie przez 2G - miałem tak dosłownie 2-3 razy, ale nigdy nie miałem fallbacka podczas rozmowy do 2G 

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3308
  • 17818
  • 87

@ign24467 nie narzekam na iPhone 16, sygnał ma stabilny i pewnie jest jak piszesz, ale czasem jakaś anomalia się trafi, jak będzie to nagminne, to sprzedam i tyle 😎