Problemy z jakością rozmów głosowych Orange

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 34
  • 103
  • 0

Zakończmy tę dyskusję na faktach, a nie na narracji pod tezę. Uparcie przywołujesz pojedyncze przykłady typu „–107 dBm i VoLTE działa bez problemu”, aby wykazać rzekomo wysoką jakość sieci operatora. Na tej podstawie próbujesz podważać doświadczenia innych użytkowników, sugerując, że źródłem problemów są wyłącznie ich telefony lub nieprawidłowa konfiguracja.

Takie podejście jest metodologicznie błędne. Anegdotyczne przypadki poprawnego działania usług w skrajnych warunkach nie stanowią dowodu na stabilność ani jakość sieci w skali ogólnej. Fakt, że u jednego użytkownika VoLTE działa przy niskim poziomie sygnału, nie wyklucza problemów wynikających z przeciążenia stacji bazowych, niedostatecznej gęstości sieci czy różnic regionalnych.

Bezrefleksyjne przenoszenie odpowiedzialności wyłącznie na urządzenia użytkowników jest uproszczeniem i prowadzi do fałszywych wniosków. Rzetelna analiza musi uwzględniać zarówno ograniczenia sieci operatora, jak i zmienność warunków radiowych oraz sprzętowych, zamiast sprowadzać problem do tezy „operator jest bez zarzutu, a winni są użytkownicy”.

Dziwne, bo to typowe podejście "betonozy" pracowników w Orange i nie piszę tu o obsłudze. Kto wie ten wie...

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3091
  • 16280
  • 81

Nadal zero technicznych dawnych @LTEFreeze 🤔

Twoja lokalizacja i odległość od nadajnika Orange, jakimi telefonami dysponujesz, bez tego to zakładam, że przyszedłeś na forum by popisać sobie, może z konkurencji jesteś, tak jak tu często bywa, pomimo wszystko... Pozdrawiam

Wypada dodać, że seria Samsung S25 czy S24 nie lubi słabego sygnału GSM, podatna jest na zakłócenia, co owocuje przerywanym połączeniem głosowym czy błędami w transmisji Danych Mobilnych, Xiaomi czy Motorola radzi sobie z tym dużo lepiej, co do przeciążenia BTS, to też ma wpływ na LTE czy 5G, tam gdzie brak szybkiego łącza (Światłowód), BTS ma mega trudno, z tym mają problemy wszyscy operatorzy, nie tylko Orange, moc sygnału ma wpływ na Dane Mobilne, mniej na Volte, na Volte duży wpływ mają zakłócenia, konfiguracja telefonu przez producenta i zasada im droższy telefon tym lepiej, się nie sprawdza, lepiej wypadają wtedy tańsze modele, typowy chiński telefon czasem jest lepszy i 10 razy tańszy.

Dlatego mam kilka telefonów i kart sim (3 operatorów).😃

----------------------------

Scaliłem wpisy

Mikołaj

• 34
  • 103
  • 0

To ma się nijak do tego, że TMO przy IDENTYCZNYM sygnale po prostu działa. Podobnie jak ma miejsce w Play, transfery niższe niż w Orange, ale przy słabym sygnale po prostu działa...
Więc nie ma podstaw by obwiniać urządzenie, skoro inny operator przy identycznym sygnale nie ma z najmniejszego problemu. 

Z resztą problemy były zgłaszane nie tylko z Samsungami.
Zauważyłem identyczny problem nawet na ZTE MU5120, gdzie w Orange nie działał już nawet ping, a TMO w tej samej lokalizacji przy identycznym sygnale potrafił zestawić nawet WifiCalling do Orange.

• 3091
  • 16280
  • 81

Infinix Hot 30 5G radzi sobie bardzo dobrze w terenie, lepiej niż iPhone 16, trochę to dziwne, Dane Mobilne słabe osiągi, ale połączenia Volte utrzymuje, nawet przy słabym sygnale GSM, zakłócenia są głównym problemem, jakoś nie wierzę że tak różnie jest z anten Orange i T-Mobile, szkoda że nie można z T-Mobile korzystać, wybór jest odrzucany, korzystanie z karty sim T-Mobile to inna bajka, więc @LTEFreeze nie mąć wody, bo z GSM korzystam od początku i zawsze były różnice, ale Nokia dawała radę czy Motorola, reszta miała czasem pod górkę, teraz jest podobnie, typowe chińczyki z normami na bakier, radzą sobie tam, gdzie średnia półka czy flagowce gubią zasięg 4G czy Volte 😉

• 34
  • 103
  • 0

To oczywiste, że Orange ma problem

RSRP -115dBm

https://streamable.com/uz8369

----------------

Edytowałem wpis

Mikołaj

• 3091
  • 16280
  • 81

@LTEFreeze tak mi się nie robi, pewnie jakieś zakłócenia są i tyle, można korzystać z 2G, chyba że nie masz 2G w ustawieniach telefonu:|

Zgłoś problem do rzecznika Orange, niech sprawą zajmą się technicy Orange, oni tu raczej nie bywają.

• 34
  • 103
  • 0

Zauważ, że T-Mobile nie potrzebował spaść do 2G, zestawił rozmowę w LTE, ale jak trzeba też potrafi gładko przeskoczyć na 2G.

W Orange nic się nie dzieje.

To samo jest z połączeniami alarmowymi !

Telefon nie wpadnie w tryb - tylko alarmowe, no bo ma zasięg operatora macierzystego.

Właśnie to zgłaszają ludzie w tym wątku.

• 3091
  • 16280
  • 81

Numer alarmowy działa bez karty SIM, po co siejecie zamęt @alexypp  i @alexypp , chyba większość o tym wie, nawet to się wyświetla, jak karta SIM nie aktywna, na Android mam skrót do wyłączenia SIM karty, bez potrzeby włączania trybu samolotowego, na iPhone mam nie aktywną E-SIM, choć można wykonać to w ustawieniach i ją wyłączyć 😎

Tak na marginesie te 5G masz niestabilne 🤔

1000006614.png

 W domu mam tak jak na zdjęciu, na dworze max sygnał 😃

Na zdjęciu sygnał z Orange, ale T-Mobile ma tak samo, pewnie wspólna antena 5G, i LTE 😎

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 482
  • 1830
  • 4

@IreneuszCD Może nie wiesz o co chodzi w tym wątku, to ci szybko wytłumaczę. Na nadajniku NetWorks przy tej samej sile sygnału TMPL łączy się z numerem, a w Orange nie.

• 3091
  • 16280
  • 81

To rozumiem, ale czy to na 100% wina sprzętu Orange, czy zakłóceń/ przeciążenia nadajnika, bądź usterki, bo nie wszystko da się zdalnie zdiagnozować, czy z jednej wspólnej anteny Orange i T-Mobile jadą, bo trudno mi uwierzyć że takie różnice są, ale się z tym nie spotkałem, to nie zgłębie tematu 😎