- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witajcie, buduje dom, na mojej działce na wjeździe stoi słup dawnej telekomunikacji, a teraz Orange. Załatwiam temat przez prawnika i w kwietniu Orange się zobowiązało do usunięcia słupa. W zeszłym tygodniu przyjechała firma zlecona i powiedziała że tego słupa nie można usunąć. Słup jest stary drewniany przechylony, a przewody wiszą na tyle nisko że można ich dotknąć ręką. Słup stoi na mojej działce bez ustanowionej służebności. O słup i kable zahacza: betoniarka, koparka czy tez ciężarówka. Co mi może grozić za nieumyślne zerwanie kabli lub przewrócenie słupa ? Kierowców i wykonawców nie upilnuje. Do Orange wysłane kolejne pismo bo na maile nie odpowiadają.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Juniort tutaj masz info gdzie zglaszac takie sprawy https://www.orange.pl/omnibook/uszkodzenia-infrastruktury-technicznej-orange
Ja bym to zglosil jako uszkodzony slup zagrażający przewroceniem i zerwaniem kabli. W razie czego bedziesz mial podkladke ze zglaszales.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Juniort tutaj masz info gdzie zglaszac takie sprawy https://www.orange.pl/omnibook/uszkodzenia-infrastruktury-technicznej-orange
Ja bym to zglosil jako uszkodzony slup zagrażający przewroceniem i zerwaniem kabli. W razie czego bedziesz mial podkladke ze zglaszales.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem ze słupem
@byczyn_86 ma rację. Warto mieć dowód, a adres jest ok. Był taki temat na forum. Uszkodzony słup. Nie pamiętam jaki był skutek działania autora posta
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem ze słupem
@Juniortnapisał(-a)Witajcie, buduje dom, na mojej działce na wjeździe stoi słup dawnej telekomunikacji, a teraz Orange. Załatwiam temat przez prawnika i w kwietniu Orange się zobowiązało do usunięcia słupa. W zeszłym tygodniu przyjechała firma zlecona i powiedziała że tego słupa nie można usunąć. Słup jest stary drewniany przechylony, a przewody wiszą na tyle nisko że można ich dotknąć ręką. Słup stoi na mojej działce bez ustanowionej służebności. O słup i kable zahacza: betoniarka, koparka czy tez ciężarówka. Co mi może grozić za nieumyślne zerwanie kabli lub przewrócenie słupa ? Kierowców i wykonawców nie upilnuje. Do Orange wysłane kolejne pismo bo na maile nie odpowiadają.
A dlaczego się nie da przesunąć ? Co ekipa mówiła ? Ostatecznie słup można wyprostować i wzmocnić albo wymienić na nowy tak aby kable wisiały na odpowiedniej wysokości. W dalszym ciągu możesz dochodzić na drodze sądowej o jego usunięcie lub opłaty za dzierżawę gruntu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem ze słupem
Usunięcie słupa wiąże się z wieloma ustaleniami i ma aspekty techniczne. Pomiędzy słupami są określone dystanse i usunięcie jednego wiąże się z postawieniem dwóch innych. ZUD, powiadomienia, dokumentacja, ustalenie legalności tych czynności itd..sporo tego. Można postawić większy, betonowy, ale to wymaga ekipy remontowej, HDS-a, a czasem wymiany kabli na dłuższe. Nie wiemy co jest powodem zwłoki, ale w dobie covid służby techniczne mają poważniejsze kłopoty i braki kadrowe z tytułu kwarantanny.
Nie tłumaczę, bo zagrożenie jest i jego usunięcie powinno być priorytetem, ale chyba rozumiem...