Nie można wyświetlić tego widżeta.

Problem z siecią Orange. Jestem połączony na LTE 2600 a nie ma internetu i nie mogę dzwonić.

ROZWIĄZANE

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 1171
  • 4823
  • 22

Problem z siecią Orange. Jestem połączony na LTE 2600 a nie ma internetu i nie mogę dzwonić.

To tak nie działa.  

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 72
  • 183
  • 0

@atlas_cudow @Glut inna możliwość jest taka, że sieć mogła być przeciążona - w końcu ona nie obsługuje tylko przejeżdżających lub przechodzących obok niej ludzi tylko też klientów którzy są w blokach 

@atlas_cudow albo może trzeba było zwolnić w tym momencie miejsce na stacji bazowej dla jakiegoś ważnego połączenia alarmowego?

• 1171
  • 4823
  • 22

Oczywiście , że może być przeciążona, ale wtedy prędzej czy później net i połączenia zadziałają.

• 72
  • 183
  • 0

@atlas_cudow ale z jednej strony jak też kiedyś na NaszOrange pytałem się o pojemność sieci Orange to podobno każdy operator ma specjalnie wydzielony kanał w sieci na właśnie połączenia alarmowe. Więc ta teoria by odpadła

@atlas_cudow choć w sumie cieszę się, że nie wybrałem MVNO na Orange - np. lajt mobile. Bo wtedy dopiero by mi sieć nie działała, bo podobno priorytet w sieci mobilnej idzie tak: 1. pracownicy korpo Orange 2. klienci Orange i nju 3. klienci wirtualnych sieci i 4. klienci roamingowi

• 1171
  • 4823
  • 22

Nju to nie jest MVNO. Miałem kiedyś SIM'ke korporacyjną od Orange. Nigdy nie dostałem, żadnej informacji, że ma ona jakiś specjalny priorytet.

• 72
  • 183
  • 0

No wiem, że nju to nie MVNO. Pisałem "...2. klienci Orange i nju"

• 1171
  • 4823
  • 22

Na QoS ma wiele czynników. To nie jest takie zero-jedynkowe.  Nawet wysokość abonamentu może mieć wpływ na priorytet + oczywiście czynniki o których wspomniałeś + wieleeee innych, o których nigdy się nie dowiemy.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14726
  • 60576
  • 748

@ign24467  to, że jesteś od jakiejś stacja nie znaczy, że się akurat z nią łączysz...z kilku powodów.

Po pierwsze nie wiesz czy to właśnie ona obsługuje to 2600 z którym jesteś polaczony, czy jest obciążona lub uszkodzona...

Może akurat w tym rejonie jest zakłócone nadawanie przez repeatery obce...itp itd...

• 72
  • 183
  • 0

Sprawdziłem i na tej stacji LTE 2600 (b7) ma numer eNBID - 128117. Sprawdziłem kodem: *3001#12345#* i faktycznie łączył się z LTE 2600 MHz (b7) i pokazywał ten numer w sekcji "Cell Id" - 128117

@agat13 wiem bo sprawdziłem numer w BTSearch i to pasmo LTE 2600 MHz (b7) ma dokładnie ten sam numer na tej stacji eNBID: 128117. I on jest współdzielony w ramach NetWorks! Pozwolenie ma T-Mobile, a korzysta z niego Orange w ramach NetWorks!

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14726
  • 60576
  • 748

@ign24467  ok, może byłeś także na granicy sektorów stacji? Wtedy o łączności możesz prawie zapomnieć...

Teraz tego nie rozstrzygniemy, ale jest sporo niewiadomych