Problem z WiFi Calling na iPhonie połączonym przez internet mobilny

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 41
  • 135
  • 0

Tak mam pasmo B8. Widzę je jak wymuszam ręcznie wyszukiwanie dostępnych pasm na moim routerze zewnętrznym. Jednak nie agreguje się ono z żadnym wcześniej wspomnianym. Zobaczę jutro jak to wszystko poleci na pojedynczych ręcznie wybranych pasmach i się odezwę. Żona mówi, że na dzisiaj dosyć 😉

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3975
  • 18699
  • 96

Ręczny wybór pasm może dać efekt krótkotrwały. Możliwe, że znajdziesz optymalne pasmo ale ono może nie być optymalne o innej porze dnia. Lepiej dać wszystko na "Auto" i zmusić modem to restartu np. co 24H. 

• 2528
  • 11182
  • 99

@manio1981napisał(-a)

Powiedzmy. Stabilne 15 Mb/s, a jak mam agregację B20,B3 i B1 to 45-50 Mb/s

Pytanie o stabilność to dość szersza sprawa niż tylko prędkość, bo myślę że chodzi też o ping (opóźnienia), utratę pakietów i jitter (różnice między pingami). Prędkość do transmisji głosu jest jak najbardziej w porządku, średnio może leci 100 Kbps, spokojnie wystarczy też na ViLTE. Tutaj wygląda że nie spina się VPN do rozmów, zakładam że masz odblokowane porty skoro nie robiłeś jakichś restrykcji w konfiguracji na routerze Wifi calling jakie porty musza byc otwarte? - Nasz Orange - 137326

A patrząc bardziej lokalnie,czy problem masz w obydwu pasmach WiFi 2,4 i 5GHz?

• 41
  • 135
  • 0

Po testach ręcznego wyboru pojedynczego pasma jak sugerowali przedmówcy nic się nie zmieniło. Pasma mało stabilne u mnie tj B1 i B3 chwilowo dawały radę. Natomiast pasmo B8 u mnie ma bardzo małą prędkość 5 Mb/s. Najlepszą opcją dla mnie będzie ustawienie pasm na Auto tak jak napisałeś atlas_cudow. Co do restartu co 24h, czy takie częste restarty modemu zewnętrznego nie spowodują, że szybciej ulegnie awarii?

Na routerze nic nie zmieniałem. Wcześniej wszystko działało bez problemu. Teraz kilka razy w ciągu dnia pojawia się WiFi Calling. Zakładam, że jakbym miał zablokowane porty w routerze to WiFi Calling nie ruszy wcale. Co do samej sieci WiFi to nie ma znaczenia czy jestem na 2,4 czy 5GHz WiFi Calling jest tak samo niestabilne. Nie wiem czy to mogę połączyć z tym problemem ale od podobnego czasu co WiFi Calling mam problemy ze zdalnym obrazem z kamer. W sieci wszystko działa ale na innym WiFi bądź przez sieć komórkową poza domem obraz przestał być widoczny.

----------------------------------

Scaliłem wpisy -  Mikołaj

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2170
  • 9652
  • 72

WiFi Calling Orange

@manio1981  pokaż parametry nadajnika z którym się łączysz?

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3080
  • 14777
  • 140

WiFi Calling Orange

@manio1981 Jakich ustawień APN używasz? Internet mobilny to oferta abonamentowa, na kartę czy może Flex?

• 41
  • 135
  • 0

Ok. Tylko ostrzegam, że jestem w środku lasu w linii prostej 8 km od nadajnika. Stąd takie kiepskie parametry. 

IMG_7287.png

Oferta na abonament, nielimitowany internet mobilny z odu idu zestaw TP Link NE211 modem zewnętrzny, HX510 router.

IMG_7288.png

 ------------------------------------

Scaliłem wpisy - Mikołaj

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2170
  • 9652
  • 72

WiFi Calling Orange

@manio1981  pisałeś, że problem masz od kilku dni. Spróbuj spytać MAX'a na czacie o stan Twojego nadajnika.

• 41
  • 135
  • 0

WiFi Calling Orange

Pytałem. Wszystko jest ok. Konsultanci też nie widzą problemu.

To moje osiągi 

IMG_7289.png

 -----------------------------

scaliłem wpisy - Mikołaj

• 3975
  • 18699
  • 96

@manio1981  Sygnał masz  bardzo słaby.  Nawet router raportuje 0%. Czy restart degraduje flash? Nie... Starsze routery faktycznie mają ten problem, bo część danych tymczasowych trzymają we flashu, który jest degradowany przez częste zapisy. Ten problem nie dotyczy nowych urządzeń, bo one trzymają dane tymczasowe  w RAM.... zatem nawet milion re-bootów nie zaszkodzi... Tylko u ciebie, masz tak słaby syngal, że jedyne co ci pozostaje, to dobra, kierunkowa antena LTE, np Mikrotik lub Starlink....