Prośba o Pomoc - Przepust pod światłowód i realizowana inwestycja

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 8
  • 25
  • 0

Podczas budowy domu, zgodnie ze wskazówkami Orange, przygotowałem pod światłowód dedykowany przepust kablowy fi 50 (z pilotem), którego jeden koniec kończy się w skrzynce teleinformatycznej w pomieszczeniu technicznym w domu, a drugi koniec wychodzi na ulicę przed posesję.

Aktualnie Światłowód Inwestycje w końcu robi inwestycję na mojej ulicy (droga ziemną bo brak słupów energetycznych) i wczoraj byli geodeci, oznaczyli trasę i miejsca przecięcia z innymi mediami.

TUTAJ POJAWIŁ SIĘ PROBLEM.

Geodeci kompletnie olali mój przepust pod światłowód i wyznaczyli miejsce wyjścia światłowodu w zupełnie  innym miejscu, z którego nie da się w prosty sposób przejść droga ziemną do mojego pomieszczenia technicznego bez rozwalania połowy podwórka.

Zrzut ekranu 2025-11-08 142625.png

Po co Orange rekomenduje wyprowadzenie przepustów pod światłowód, jak jest to potem ignorowane na poziomie realizacji samej inwestycji światłowodowej? Czy może to geodeci i projektanci kretyni nie znają rekomendacji Orange co do przepustów i wyprowadzają na trepa wyjście światłowodu w losowym miejscu?

PYTANIE:

Czy można to jeszcze wyprostować już na etapie realizacji prac budowlanych?

Czy może to co geodeta wyznaczył to święte, bo tak został zrobiony projekt a robotnicy nie mogą tego absolutnie samodzielnie zmienić?

Jak odkręcić ten absurd?

Proszę o pomoc, bo w przyszłym tygodniu zapewne rozpoczną się prace ziemne.

17 ODPOW. 17

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

@MMBC13napisał(-a)

...

Po co Orange rekomenduje wyprowadzenie przepustów pod światłowód

...

Gdzie widziałeś takie rekomendacje? Ja o nich nie słyszałem. 

Jeśli światłowód będzie w ziemi to gdzie konkretnie wejdzie na twoją działkę, szczególnie w tak prostym terenie, to raczej nie ma znaczenia to co jest w projekcie, decydujesz ty i monter. Zapasu na pewno wystarczy nawet na puszczenie światłowodu zygzakiem. 

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@MMBC13  sytuacja trudna, ale nie jesteś odosobniony w takim problemie. Znajomy wyraźnie ustalał miejsce wejścia na działkę, a wykonawcy weszli od drugiej strony z ulicy z boku działki. 

Szybko pisz pismo do Orange. 

Wysyłaj na 

Orange Polska SA 

Jagiellońska 34

96-100 Skierniewice 

Dopisek: inwestycje 

Opisz dokładnie, załącz mapki i te zdjęcia. Poproś o weryfikację i korektę projektu. Jeśli się pospieszysz zareagują.

To jedyny kontakt oficjalny.

Drugim działaniem jest dyskusja z kierownikiem ekipy budującej przyłącze, pokazanie ustaleń i sugestia, aby zrobili tak jak to było umawiane. Mogą przecież w projekcie wprowadzić zmiany podwykonawcze, albo zagroź, że zrezygnujesz i pieniądze na inwestycje pójdą w błoto. Negocjuj 

• 8676
  • 35094
  • 293

Naprawdę te kilka metrów w tę czy w tamtą zrobi różnicę? U mnie te zapasy były (i wiele jeszcze ciągle jest) pozakopywane pod chodnikiem. Od miejsca zakopania zapasu do granicy działki trzeba się przekopać przez chodnik, ale robią to dopiero instalatorzy. Owszem mają plan który zapas do którego domu ma być, ale poza tym mają po prostu podłaczyć do niego klienta - sam przebieg przyłącza od płotu do gniazdka to decyzja klienta, nie projektanta. Przynajmniej u mnie tak to wyglądało.

• 8
  • 25
  • 0

Światłowód z podziemi do domu jednorodzinnego
Tutaj kluczem jest wyprowadzenie odpowiedniego kanału dla światłowodu bezpośrednio do granicy działki. Dzięki temu, gdy przyjdzie do instalacji nie trzeba będzie przekopywać ogródka, zrywać kostkę i walczyć z płotem. Powinniście zacząć od poprowadzenia między budynkiem, a płotem rury Ø40 mm, zaślepić ją i dobrze oznaczyć jej koniec. Rurę taką możecie nabyć praktycznie w każdym markecie budowlanym.  To pozwoli poprowadzić nam w przyszłości instalację. Rura powinna mieć możliwie mało zagięć, by łatwo można było wprowadzić do niej światłowód. W środku warto pociągnąć pilot – linkę lub cienki drut, za który później będzie można zaczepić przewód i przeciągnąć go przez rurę (...)

Żródło: https://biuroprasowe.orange.pl/blog/jak-przygotowac-dom-jednorodzinny-na-swiatlowod/

• 8
  • 25
  • 0

@j131napisał(-a)

Naprawdę te kilka metrów w tę czy w tamtą zrobi różnicę? U mnie te zapasy były (i wiele jeszcze ciągle jest) pozakopywane pod chodnikiem. Od miejsca zakopania zapasu do granicy działki trzeba się przekopać przez chodnik, ale robią to dopiero instalatorzy. 

No właśnie, teraz dla tych za chwilę będą wykonywać wykop w ulicy nie ma żadnego znaczenia, czy wyprowadzą tutaj, czy osiem metrów dalej.

Natomiast po stronie posesji, czyli dla mnie i dla późniejszych instalatorów ma to ogromne znaczenie. Bo zamiast kilkuminutowego łatwego i czystego zadania na przeciągnięcie pilotem światełka w arocie prosto do skrzynki, czeka ich ( i mnie ) wielogodzinna brudna i ciężka robota, kopanie w trawniku, rozbiórka chodnika, szukanie i odkopywanie tego arota aby wciągnąć w połowie drogi do niego światłowód, potem zakopywanie, układanie chodnika, naprawa trawnika, nasadzeń itp.

Przecież to zakrawa na sabotaż dla przyszłych instalatorów!

Zrzut ekranu 2025-11-08 221301.png

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 100
  • 284
  • 3

Podejrzewam, że dane w rogu działki, bo będzie jeden kret na 2 nitki, do Ciebie i sąsiada, u mnie tak robili. Zakopią Ci zapas światłowodu i nie widzę problemu, żeby się przekopać w bok i wejść do arota, nawet w środku działki.

Ja u siebie sam wkopałem, wprowadziłem do domu, pospawałem  i nie było żadnych problemów 🙂

Tu 3 taśmy do 3 budynków 🙂 

Messenger_creation_67A35068-22F6-42FA-9F99-7B0C3240C6AB.jpeg

• 8
  • 25
  • 0

@agat13napisał(-a)

(...) Drugim działaniem jest dyskusja z kierownikiem ekipy budującej przyłącze, pokazanie ustaleń i sugestia, aby zrobili tak jak to było umawiane. Mogą przecież w projekcie wprowadzić zmiany podwykonawcze, albo zagroź, że zrezygnujesz i pieniądze na inwestycje pójdą w błoto. Negocjuj 

Tutaj wyszło najważniejsze pytanie do forumowiczów. Czy podwykonawca na etapie prac budowlanych ma w ogóle możliwość dokonywania zmian i odstępstw w projekcie który realizuje ? Jak wygląda taka praktyka i ewentualna odpowiedzialność wykonawcy względem inwestora (operatora), odbiór takich prac i zgodności z prawem budowlanym?

Zrzut ekranu 2025-11-09 110433.png

Źródło: https://www.orange.pl/poradnik/wp-content/uploads/2023/10/Poradnik-FTTH-%E2%80%93-jak-przygotowac-bu...

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@MMBC13 zmiany w projekcie są możliwe w trakcie realizacji w związku w uwarunkowaniami w terenie. 

Mapa projektowa to jedno, rzeczywistość na miejscu w terenie, drugie

• 8676
  • 35094
  • 293

@MMBC13napisał(-a)

Czy podwykonawca na etapie prac budowlanych ma w ogóle możliwość dokonywania zmian i odstępstw w projekcie który realizuje ? Jak wygląda taka praktyka...

Praktyka jest taka, że nikt tych przyłączy nie odbiera formalnie na miejscu. Jedyna interakcja jaka zachodzi to między ekipą instalatorów a klientem. Plan (jeśli istnieje) nie jest klientowi nawet pokazywany. Instalator się pyta którędy mają kopać, gdzie ma być gniazdko i tak kopią i tam instalują gniazdko, no chyba że klienta pomysł jest kompletnie odjechany, wtedy mamy negocjacje. BTW: u mnie kabel zakładany był kablem doziemnym i żadne rurki nie były potrzebne (pod chodnikiem kable idą bezpośrednio w ziemi, żadnych rurek). Zdjęcie kostki, wykopanie rowka, ułożenie w nim kabla, zakopanie i ponowne ułożenie kostki na odcinku 8 metrów oraz wykonanie przewiertów przez fundamenty oraz strop, plus zakończenie kabla gniazdkiem w centralnym pomieszczeniu zajęło panom jedno popołudnie. Ja nie byłem w roboty instalatorskie zamieszany w ogóle, niczego palcem nie dotknąłem, stan przed i po był identyczny, niczego nie musiałem "poprawiać". Jestem 100% pewien że żaden projekt tak wykonanego przyłącza nie mógł wcześniej istnieć. Oczywiście YMMV, piszę tylko o tym czego sam doświadczyłem.

PS. Z tego zakopanego zapasu zostało jeszcze ponad 20m kabla, który mi zostawili. Po latach sobie nim rozprowadziłem sieć w domu. Wobec tego sądzę, że te kilka metrów w tę czy we wtę nie zrobi absolutnie żadnej różnicy.