Praktycznie brak internetu notorycznie. Nadajnik wiecznie przeciążony.

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 9
  • 0

Wiecie komu zgłosić skutecznie że w moim rejonie (centrum dużego miasta) mimo że mam 5 kresek zasięgu 5g to internetu prawie w ogóle nie ma... prędkości na poziomie 7-50kbps to dziś jest nic. Przejście na 4G też nic nie pomaga. Zgłaszam ciągle przez apkę i infolinię i tylko informują ze przyjęli zgłoszenie i wiedzą że tak jet bo w mojej okolicy ich nadajnik jest przeciążony. I ja sobie tam mogę zgłaszać i zgłaszać i trwa to miesiącami i nic z tym nie robią. 

12 ODPOW. 12

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3844
  • 17736
  • 95

Jeżeli twoje zgłoszenia wyglądają jak ten post, to nikt Ci nie pomoże. 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2022
  • 8698
  • 70

@Themdall  sprawdź aplikacją NetMonster z jakim nadajnikiem się łączysz i jakie są parametry.

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1320
  • 5707
  • 47

@Themdall 

Warto sprawdzić jakie masz nadajniki w okolicy, jeśli więcej niż jeden z Orange to można spróbować zablokować PCI.

Tak właściwie to nic nie napisałeś, brak lokalizacji, brak modelu routera. 

Na przeciążony nadajnik nie poradzimy a możemy pomóc z ustawianiemi.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 102
  • 387
  • 2

Co to za urządzenie?

Sprawdzałeś na innym smartfonie? Telefon jest sprawny? Czy ktoś w domu ma te same problemy?

Czy poprzednio było podobnie czy jest to coś nowego?

Andek czy iOS? Masz w telefonie jakiegoś antyvira?

A jak wyjdziesz z domu jest tak samo?

Czy instalujesz jakieś dziwne aplikacje? 

Mozna pytać i pytać....😁

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 9
  • 0

Myślałem że temat jest dla wszystkich jasny skoro orange przyznaje się do przeciążonego nadajnika i że nim odezwałem sie do orange to sprawdziłem u siebie wszystko.

Skoro domagacie sie więcej danych to podaję:
testowane na urządzeniach: Poco F5 Pro, Samsung S25 fe, Iphone 14, Motorola edge 40.
Karty sim przekładane z jednego telefonu do drugiego. Problem występuje na wielu numerach telefonów (pytałem sąsiadów w bloku którzy maja orange). 
Problem występuje wewnątrz jak i na zewnątrz budynku.... w obu sytuacjach nie ma problemu z zasięgiem (4-5 kresek zasięgu 5G).
Wymuszenie tylko 4G nie poprawia sytuacji.
Zmiana nadajnika poprzez przemieszczenie się w inny rejon miasta daje taki efekt że w tym innym rejonie miasta śmiga aż miło.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 718
  • 3717
  • 30

@Themdall W oczekiwaniu aż się odetka, bo zawsze tak pewnie nie będzie rozwiązaniem połowicznym może być podłączenie telefonu do wifi w domu. Jeśli nie internet stacjonarny to mobilny - router wewnętrzny lub zewnętrzny z kartą operatora, który nie upokarza użytkownika prędkościami  7-50kbps

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3844
  • 17736
  • 95

Nikt się nie domaga czegokolwiek od ciebie. Raczej Ty składając wątek, spodziewasz się pomocy.  Cóż... Jesteś w rejonie, gdzie jakość sygnału może być niewystarczająca, a ponieważ nie podałeś informacji o tym sygnale to w zasadzie można dalej zgadywać. Jeżeli bardzo ci zależy na poprawie szybkości internetu to rozważ modem zewnętrzny lub nawet modem zewnętrzny z anteną kierunkową. 

BTW. Opis, że masz 4 kreski zasięgu mówi zupełnie nic.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9416
  • 38638
  • 325

@Themdallnapisał(-a)

Myślałem że temat jest dla wszystkich jasny 

...

Ciekawe na czym oparłeś to przekonanie. Miast jest w Polsce dużo, nadajników jeszcze więcej. Oczywiście że niektóre będą czasem przeciążone. Czego od nas oczekujesz?

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 415
  • 1285
  • 3

@Themdall jeśli możesz to podaj mniej więcej przybliżoną lokalizację tam gdzie internet jest przeciążony oraz czy w pobliżu są u ciebie BTS'y innych sieci?

Jakie u siebie masz RSRP, RSRQ gdy internet wolno chodzi? (polecam apkę NetMonster na android - jeśli masz samsunga to oprócz netmonster można użyć kodu w aplikacji telefon: *#0011#) oraz jakie to pasmo w LTE i ewentulanie jeśli masz 5G to jakie to też pasmo 5G?

Być może Orange u ciebie już pojemnościowo nie wyrabia i może trzeba rozważyć zmianę operatora sieci.😁