Nie można wyświetlić tego widżeta.

Pomoc technika w Warszawie ze Światłowodem Orange

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 4
  • 8
  • 0

Dzień dobry Państwu.

Jestem początkującym forumowiczem na forum, z góry przepraszam za ewentualne braki stylistyki, bądź nie stylistyczne słowa. Jestem osobą niepełnosprawną mającą głęboki niedowidzenie. Nie korzystam z klawiatury komputera tylko z programu zamieniającego tekst na mowę i jak wiadomo technika jest czasem zawodna. Otóż jak w temacie, poszukuje technika Najlepiej Orange lub technika pracującego na infrastrukturze światłowodowej Orange.

Pokrótce opisze mój problem z którym borykam się od kilku miesięcy. Mieszkam W Warszawie Na osiedlu przedwojennym, gdzie jest cała infrastruktura Światłowodowa Orange. Jednak światłowód jest położony tylko w poziomie, nie ma zrobionych pionów technicznych. Infrastruktura światłowodowa znajduje się w piwnicy klatki czwartej, ja potrzebuję dociągnąć światłowód do klatki piątej, drugie piętro. Dwukrotnie podpisywałem zdalnie umowę Orangę na podłączenie usług światłowodowych, jednak za każdym razem kończyło się tym samym - technik przychodził, stwierdzał nie ma zrobionych pionów i on nie jest w stanie nic zrobić. Infolinia po uzyskaniu od technika takich informacji za każdym razem wypowiadała umowę, a wiem że sąsiedzi będący w klatce czwartej mają pociągnięty światłowód po klatce. W moim przypadku należałoby zrobić po prostu przewiert i dociągnąć kabel światłowodowy po kłatce i dociągnąć do mojego mieszkania. Nawiasem mówiąc, tak jak mają sąsiedzi w klace czwartej. Więcej informacji podam w wiadomości prywatnej. Oczywiście w/w sprawie kontaktowałem się z biurem obsługi klienta Orange, kazano mi napisać pismo w formie tradycyjnej. Nie ma możliwości od jakiegoś czasu formie elektronicznej. Zrobiłem tak jak mnie poproszono, po ok 30 dniach dostałem odpowiedz która w znacznej mierze było powieleniem mojego pisma tj. że nie ma zarobionych pionów technicznych - nie ma możliwość mnie podłączyć do światłowodu. Zabawne jest to, że klientowi który jest w zasięgu światłowód Orange jest mu pomontowane nielimitowane 5G. Względu na charakter wykonywanej pracy jestem zainteresowany każdą prędkością powyżej  1 GB/s

8 ODPOW. 8

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14866
  • 61057
  • 756

@a_bogacki  trudna sprawa,tym bardziej, że jeśli na pismo odpowiedzieli, iż brak pionów, to brak...skoro Operator nic nie zrobi, my tym bardziej 

Żadne partyzanckie działania nie wchodzą w grę. 

Piony trzeba wykonać dla wszystkich, uwzględniając zgodę i opinie Administracji i z ich nadzorem 

Tu jednostkowo niewiele zrobisz. 

Tym bardziej,że z jakiegoś powodu tych pionów dotychczas nie ma...

Zdalnie niewiele pomożemy...podaj adres budynku. Może coś wyniuchamy 

• 4
  • 8
  • 0

Cześć,

Dziękuję za szybką reakcję, adres budynku to ul. Tadeusza Hołówki 3/41 00-749 Warszawa, dzielnica dolny Mokotów. Zdaję sobie sprawę z tego, że sprawa nie jest łatwa i dlatego dodatkowo mnie to frustruje bo wiem, że sąsiedzi mają światłowód Orange i też w ich budynku nie jest zrobiony pion techniczny. Więc dlaczego jedni mogą korzystać z usług, a drudzy nie. Zresztą ten kto odbierał inwestycję to powinien ponieść moim zdaniem jakąś odpowiedzialność, ponieważ jest To wykluczenie cyfrowy potencjalnie nowych klientów. A co za tym idzie strata też dla firmy, ponieważ położenie światłowodów poziomie nie jest tanią sprawą. Z pisma, które otrzymałem Od Orange nie wynika odpowiedź na zadane przeze mnie pytania. Czy firma Orange zamierza zrobić piony techniczne? Jeżeli tak to w jakim przybliżonym czasookresie, roku, 2 lat, czy więcej - brak odpowiedzi. Czy firma Orange może udostępnić plany techniczne w celu postawienia tej sprawy na zarządzie spółdzielni i zrobić piony techniczne w jakieś perspektywie czasowej? Otrzymałem odpowiedź, iż Orange nieudostępniania planów technicznych. Ja to widzę tak, że jakiś technik Orange kontaktuj się zemną, ustalmy cenę, robi przewiert, przeciąga kabel, zakłada gniazdko ONT, ja kontaktuję się z Orange, podpisujemy umowę, wydają mi sprzęt i sprawa zamknięta. Bo wygląda na to że tak zrobili lokatorzy klatki czwartej. Zrobiłbym tak już dawno z jakąś firmą informatyczną, ale obawiam się, że przypadku awarii będą mówili że to wina złej jakości kabla. Wiem też, że większości techników Orange jest na własnym rozrachunku. A problemy ewentualne z administracją biorę na siebie.

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 2875
  • 10673
  • 59

@a_bogacki Masz rację. Podwykonawca który wykonywał ten budynek nie popisał się. Wykonał tylko OPP w jednej klatce. Niestety była to częsta praktyka aprobowana przez sam Orange. Chodziło o to aby zaraportować szybko budynek i zaliczyć do planu. Piony miały być wykonane później w bliżej nie określonym czasie. 

• 14866
  • 61057
  • 756

@marder  znam trochę ten teren i takie realizacje. Prawdopodobnie ustalenia z administracją zostały poczynione i w miarę napływu zgłoszeń piony zostają położone. Tylko nie wiem czy @a_bogacki  już składał zamówienie i dlaczego jeśli tak, to technik nie wykonał pionów.

Sprawa do wyjaśnienia 

• 2875
  • 10673
  • 59

@agat13 monterzy pionów nie robią. To powinien wykonać podwykonawca który budował sieć w ramach inwestycji FTTH. Normalnie taki budynek nie zostałby odebrany przez Orange ale presja planów niestety powodowała takie akcje. Monter tylko układa patchcord od OPP lub MSN do klienta i kończy gniazdkiem.

• 14866
  • 61057
  • 756

@marder  pozwolę się sobie delikatnie nie zgodzić się z tezą wymieniona wyżej..choć nie do końca 

Pośpiech odbioru inwestycji, tak.

Jednak partner techniczny może wykazać czynności dodatkowe w postaci ułożenia koryt teletechnicznych ( co jest w zakresie obowiązków dla obiektów bez wykonanych rurek podtynkowych z pionu do lokalu) i mieści się to w zakresie kosztów. Kwestia ustaleń w danym terenie pomiędzy operatorem, a partnerem technicznym 

• 2875
  • 10673
  • 59

@agat13 monter wykonuje instalację do lokalu klienta. Polega to na wciągnieciu patchcorda z MSN/OPP przez wybudowany pion teletechniczny na klatce oraz jego wyspawanie. Monter montuje też korytko od szachtu do mieszkania i na tym jego praca się kończy. Nie ma drożnego szachtu lub wykonanego pionu metodą natynkową to wpisze brak możliwości technicznych i koniec. To wszystko jest zapisane w umowie z właścicielem budynku, co i jak ma być wykonane. 

• 4
  • 8
  • 0

Cześć @marder

Oczywiście, że składałem zamówienie przecież w przeciwnym wypadku nie została by zawarta umowa, która dwukrotnie z powodu braku możliwości technicznych, jak stwierdzili technicy, została unieważniona. Chyba że jest jakaś inna procedura o której pracownik Orange na infolinii mnie nie poinformował. Ale na logikę wydaje mi się, że skoro wysyłają technika, bo w systemie widzą że jest światłowód, to zostało zgłoszone zapotrzebowanie. Z pisma od Orange, Na które odpowiedzieli mi tylko i wyłącznie częściowo, a właściwie trudno nazwać to odpowiedzią, bo jeżeli znaczna część tego pisma jest stwierdzeniem stanu faktycznego, to znaczy że nie ma zrobionych pionów technicznych tym samym nie ma możliwości podłączenia. Widnieje lakoniczna informacja iż Orange odnotował zapotrzebowanie na światłowód i w przyszłości bliżej nieokreślonej może zostanie to uwzględnione w planach inwestycyjnych.