- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pojemność sieci 2G, 3G, LTE i 5G w Orange jak to wygląda?
Hej, ostatnio czytając na blogu Orange o częstotliwościach sieci 2G, 3G, LTE i 5G było o tym, że im wyższa częstotliwość tym lepsza przepustowość, a nim niższa tym lepsze rozchodzenie się fal radiowych - jak wiadomo.
Jednak czy wiadomo jaką pojemność mają pasma wyrażane w ilości urządzeń? Ile ma: 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz, 2600 MHz i 3500 MHz. Nie chodzi mi o konkretną liczbę tylko tak mniej więcej.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ign24467 tego nie określisz, bo pojemność sieci wynika z użytkowania pasm. Nie można tego stwierdzic, bo każdy nadajnik może mieć inne ustawienia, sieć to żywy organizm, a sam system kaskady nadajników wymusza pasmo dostępne dla poszczególnych z nich..
Samych zalogowanych może być kilka tysięcy, pod warunkiem, że nic nie robią...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ign24467 każdy z operatorów ma przydzieloną częstotliwość oraz szerokość pasma, na którą uzyskał pozwolenie i w tym zakresie częstotliwości świadczy usługi. Jak to dzieli i konfiguruje, to już zależy od danego operatora.
Wykaz przydzielonych częstotliwości i szerokości pasma znajdziesz w artykule:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ogólnie tak właśnie jest, że im niższa częstotliwość tym lepszy zasięg. Tak działa fizyka. To dlatego, kiedy słyszysz auto z głośną muzą, to najpierw słuchać umc , umc... Czyli słychać dźwięki "podstawowe", ale nie słychać wokalu. Ale jest jeszcze cos takiego, jak gęstość danych i szerokość kanału. Szerokość kanału to hmm zakres częstotliwości, jakie zajmuje sesja. Czyli jeżeli masz 5G na 2100, to sesja może obejmować np 2100 do 2200Mhz (To tylko przykład - zmyślony). Gęstość danych, czyli ile dany protokół "potrafi" zmieścić danych w jednej paczce. Im nowszy protokół, tym większe wymagania CPU. I kolejna sprawa to agregacja pasm. Czyli możliwość "łączenia" pasm. Zwykle to działa tylko w downlinku. Bardzo rzadko się spotyka agregację w wysyłaniu.
+ No i oczywiście rzeczy, o których wspomnieli przedmówcy..
To plus wiele czynników wpływa na transfery. Wszystko jest kwestią kompromisu. Dasz za szeroki kanał? Sesja będzie podatna na gubienie pakietów. Dasz zle pasma do agregacji? Sesja będzie zrywna... Itd...
P.S. Użyłem uogólnień, w celu uproszczenia tematu.
Tak, czy inaczej w wyższych częstotliwościach jest łatwiej upchnąć więcej informacji, ale trudniej je przesłać na dalekie odległości.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13napisał(-a)sieć to żywy organizm
Dokładnie, m.in. to jest dynamiczna zmiana w trakcie doby: Rozwiązano: Wyłączanie nieużywanych pasm LTE na BTS-ach w porze nocnej. - Nasz Orange - 314620
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
przy czym testując akurat Orange Flex i unlimited widzę, ze pasma i ich agregacja jest względnie wedle potrzeby przez systemy operatora włączana i ewentualnie wylaczana
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Również używam Unlimited. Na routerze włączyłem tylko 1 pasmo tj. 3600 i transfer najmniej 400Mbps. Kiedy ustawiłem na "auto" to 50Mbps ciężko było uzyskać.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Źle się wyraziłem. Zostawiłem tylko 3600 z pasm 5G. LTE ustawiłem na wszystkie pasma. Zapomniałem, że na forum trzeba być bardzo precyzyjnym;)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »