- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Podsumowanie roku 2024 w Orange. 5G, światłowód i inne statystyki.
Na blogu Orange podsumowanie roku 2024:
https://biuroprasowe.orange.pl/blog/2024-w-sieci-orange-podsumowanie/
5G na topie, świetnie, niestety na co dzień w miejscu zamieszkania mam max LTE+, bez zmian, w pracy i na wsi 5G na 2100 MHz, jest poprawa, przynajmniej szybszy internet.
Światłowód od Orange to nadal marzenie, więc zostaje konkurencja
Wydarzenia z południowo zachodniej Polski i poruszenie dyskusji na temat łączności w czasie kryzysu. Powraca temat roamingu krajowego. W takiej sytuacji jako klienci sami możemy zapewnić sobie łączność, o ile nadajniki konkurencji pracują. Najczęściej Orange i T-Mobile mają te same maszty, więc w kryzysowej sytuacji obaj operatorzy wypadną. Zostaje więc jeszcze Play j Plus. Pytanie, skoro s tunelach z nadajników jednego operatora mogą korzystać pozostali, jaka jest możliwość uruchomienia roamingu krajowego w sytuacji kryzysowej?
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ciekawe są komentarze pod wpisem na tym blogu dotyczącym 8Gbps. Cytuję: "r z y g a m tą propagandą" (musiałem wyróżnić bo ocenzurowało). IMHO takie "podsumowanie" to proszenie się o tego typu, zupełnie dobrze uzasadnione komentarze. Z różnych, zapewne obiektywnych powodów ta technologia jest wszak dostepna niszowo (formalnie niespelna 2mln gospodarstw), i na razie w sumie do niczego nie jest potrzebna - jak zresztą w dość zawoalowamej formie O sam przyznaje.
Podobnie jest z 5G. Czy O powinno się chwalić pokryciem na poziomie 37%? Przy czym jest oczywiste, że dynamicznego wzrostu tej wartości spodziewać się trudno, fizyki nie oszukasz... Ani słowa o wyłączeniu 3G... A pierwsze jaskółki świadczące o tym, że będzie to powodowało problemy już się pojawiają.
Słowem: wpis wygląda na czysto propagandowy, a IMHO nie powinien.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Różnica w LTE a LTE+5G jest zauważalne choć nie jest to spektakularna różnica. Na początku faktycznie było to WOW (prawie 1Gb) a teraz się u mnie ustabilizowało. Zapewne to ograniczenia nadajnika mnie hamują, same LTE to agregacja 5 pasm a przy agregacji LTE+5G to 3 LTE+1 5G).
Bym sobie życzył aby przyśpieszyli wdrażanie 5G w tym roku, mowa też o 5G700. Trzeba pamiętać że to nie tylko powieszenie anten do 5G3600 ale też czasami podciągnięcie światłowodu do nadajnika/
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Oczywiście że każdy prowadzi taką politykę PR, jaką uważa za stosowną. Może szkoda że wielu ludziom wydaje się ona czystą propagandą. Chociaż z drugiej strony...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ryba168 Tyle serwisów filmowych jest, co jeszcze można dodać do Orange TV 🤔
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@IreneuszCDnapisał(-a)@ryba168 Tyle serwisów filmowych jest, co jeszcze można dodać do Orange TV 🤔
Można napisać, że ze względu na mnogość serwisów filmiwych, Orange TV było zwijane, i podobnie będzie w przyszłości. Wiedzielibyśmy czego się spodziewać.