- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Podłączenie światłowodu - trasa
Hej,
Jak w całej Polsce, ciągną u mnie aktualnie światłowód z środków z KPO (robi to jakiś lokalny operator telekomunikacyjny, stworzony pewnie z tej okazji).
Aktualnie korzystam z internetu radiowego, mam antenę na dachu do tego jest jakieś urządzenie operatora i idzie skrętka przez strych, jest spuszczona po ścianie i wchodzi do pokoju.
W niedalekiej przyszłości będę się podłaczał do światłowodu i zależy mi na tym, aby mieć połączenie po kablu do PC w swoim pokoju.
Mój pokój niestety jest nie od strony słupa, tylko po przeciwnej można by rzec, na 1 piętrze, więc trzeba by było jakoś ciągnąć przez dom (północ vs południe).
Zastanawiam się czy można tak pociągnąć światłowód, aby wbić się kablem przez strych i zrobić tak samo jak mam teraz, czyli przeciągnąć to światło przez strych, puścić po ścianie i do pokoju.
Podłaczać to będzie pewnie ten operator, który to robi, jeśli się dobrze rozeznałem, więc pytam czy jest taka możliwość, bo raczej wbicie się na strych i założenie tam ONT i ciągnięcie skrętki potem nie jest chyba dobrym pomysłem, biorąc pod uwagę, że na strychu jak to na strychu - latem może być nagrzane do ponad 40 stopniu a zimą minusowe temperatury.
Dodatkowo, dom nie jest niski, przyłącze energetyczne jest zrobione +/- na wysokości strychu i zastanawiam się czy to dla nich nie problem i czy są jakieś wytyczne że ten kabel światłowodowy musi być w jakieś odległości od niego, bo jak wiadomo też tutaj te światłowody wiszą niżej i ten kabel w takim przypadku by musiał iść "do góry" patrząc z boku aby się dobić do tego strychu.
Za wszystkie odpowiedzi, z góry dziękuje 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jak kabel dokładnie poprowadzić to trudno mi powiedzieć opierając się na Twoim opisie. Musiałbyś dołączyć zdjęcie domu i miejca gdzie stoi słup bo zakładam że u Ciebie przyłącze będzie napowietrzne. Teoretycznie wszystko można zrobić a w praktyce zależy gdzie stoi słup, dom i jaką ma elewację, wysokość, dach i gdzie ma być ustawiony Funbox.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@szefito77 jeśli w domu nie masz sieci Ethernet to warto przemyśleć położenie modemu. Wtedy albo stawiasz go w centralnym punkcie i dalej bawisz się po wi-fi, albo korzystając z przewiertów dla światłowodu układasz wstecznie kabel do góry, a modem dajesz niżej.
Wejście przez strych determinuje później instalacje do dołu, a więc to trzeba przemyśleć, czy są na to warunki zarówno drogę jak i estetykę.
Jeśli dom wysoki to bez względu na to gdzie wejdziesz i ustawisz modem i tak trzeba obowiązkowo pomyśleć o punktach dostępu wifi na każdym piętrze, bo po prostu nie będziesz miał sieci i zasięgu. Tu polecam systemy MESH, bo idealnie się do tego nadają.