Po uruchomieniu LTE na 900 MHz pojemność sieci się zwiększy?

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8700
  • 35170
  • 294

Ale to nie te terminale przeciążały sieć 2G.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 390
  • 1168
  • 1

@j131 to sieć się przeciąża ze względu na technologię (GSM/UMTS/LTE/NR)? Czy ze względu na częstotliwość (700, 800, 900, 1800, 2100, 2600, i 3600 MHz)

Np. 

900 MHz - Łącznie 1000 użytkowników w sieci 900 MHz (łącznie dla GSM i LTE)

2100 MHz - Łącznie 1000 użytkowników w sieci 2,1 GHz (łącznie dla LTE i 5G)?

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2398
  • 10489
  • 94

Ze względu na to jaki ruch jest generowany a każda częstotliwość ma daną szerokość w paśmie. 

Stare ale obrazuje sytuację: Przeciążenia sieci komórkowych - skąd bierze się ten problem? - jdtech.pl

• 390
  • 1168
  • 1

@tolek dzięki, ale to już czytałem - bo wcześniej już szukałem tam odpowiedzi. Ale tam nie ma jakie pasmo jest chociaż używane na tej stacji - bo równie na tym BTS'ie Aero2 w Warszawie mogły być trzy pasma, np.: UMTS900, LTE1800 i LTE2600 - albo jedno np. 5G2600.

Zresztą jest jakaś zasada ile bloku MHz/KHz równa się liczbie użytkowników? Np. Blok 10 MHz - taki który ma Orange na 800 MHz to ile mógłby pomieścić maksymalnie abonentów?

Poza tym to co innego kiedy w Warszawie prawie codziennie jest generowany taki ruch sieciowy na BTS'ach patrząc ile osób tam mieszka i korzysta z internetu mobilnego. Tymczasem w Jastarnii jest tylko przeciążenie w okresie wakacyjnym i powakacyjnym. Gdy nie ma jeszcze sezonu i jest tam naprawdę mało osób - to sieć daje rade. i bez urazy naprawdę doceniam, że wysłałeś tego linka ale tam pisze, że max. 50 użytkowników (no bo mało kto używa Aero2), ale np. Orange podczas wakacji właśnie na pomorzu w typowym sezonie może mieć nawet 2000-5000 aktywnych użytkowników do obsłużenia. Oprócz turystów są również mieszkańcy takich pomorskich miejscowości które są zapełnione w sezonie

• 2398
  • 10489
  • 94

Nie ma takiej zasady żeby przeliczyć user vs zajmowane pasmo, jest dużo zmiennych jak oczywiście technologia, modulacje, ruch, zasięg, temat rzeka jak konfiguracja sieci, QoS i pewnie większości jeszcze nie wymieniłem. Bardzo upraszczając i nie biorąc pod uwagę dodatkowych czynników to wystarczy podzielić prędkość możliwą do uzyskania w danych paśmie/agregacji pasm przez liczbę użytkowników jednocześnie surfujących z maksymalnym obciążeniem przesyłu danych (bo przecież normalnie nie każdy przesyła w tym samym momenie dane tylko ruch "mija się").

W Warszawie zagęszczenie stacji jest bardzo duże (zobacz na mapie BTSearch). 

W miejscowościach turystycznych (morze, góry) dostawiane są stacje mobilne oraz dokładane pasma aby obsłużyć ruch Gotowi na wakacje - wzmocniliśmy sieć Orange | Biuro Prasowe Orange

Tak jak pisałem artykuł jest stary więc realia były inne. 

LTE User Equipment Coexistence with 862 - 870MHz

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8700
  • 35170
  • 294

Sieć się przeciąża ze względu na liczbę próśb o obsługę od terminali, większą niż sieć może obsłużyć, a nie ze względu na technologię.
Wyższa technologia jest zawsze efektywniejsza na tej samej częstotliwości, ale na danym obszarze częstotliwości są poprzypisywane do technologii jednoznacznie, inaczej by się zakłócały. Dlatego najpierw trzeba wyłączyć 3G żeby właczyć 5G na tej samej częstotliwości.
Twoje pytanie jest chybione.

• 390
  • 1168
  • 1

@tolek duże zagęszczenie to mają Orange, TMPL i fioletowi. Może i zieloni też ale większość tych ich BTS'ów to kombinacja: GSM900, LTE900, LTE1800 i UMTS900. albo inna kombinacja na stacji: UMTS2100, LTE1800 i 5G2600.

Jak wybrałem w BTSearch sieć "Aero2" to 0 stacji w Warszawie pokazuje

• 2398
  • 10489
  • 94

@ign24467 zieloni zostali przegonieni nawet przez fioletowych w ilości stacji, a kto ile ma stacji łatwo znajdziesz. 

@ign24467napisał(-a)

Jak wybrałem w BTSearch sieć "Aero2" to 0 stacji w Warszawie pokazuje

Wybierz ostatnią opcję z menu rozwijanego w "Inne konfiguracje" na BTSearch.