PŚO HFC – czy nocne rozłączenia Orange mają związek z PŚO?

ROZWIĄZANE

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3220
  • 15702
  • 143

@mateo9992 Jeżeli nie wymuszasz połączenia tylko po IPv4 to ten krótszy czas sesji mógł wynikać na przykład z restartu CGNAT czy przerzucenia Twojego połączenia z czystego IPv4 na CGNAT. To tylko spekulacje ale warto wyeliminować elementy zmienne z twojej układanki.

PS Moja ostatnia sesja trwała dziewięć dni.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 82
  • 257
  • 0

Zrzut ekranu 2026-09-25 214326.png

o tym mowi sz ?

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3220
  • 15702
  • 143

@mateo9992 Tak, chodzi o tę opcję.

• 82
  • 257
  • 0

wyłaczona nic nie robiłem tak jak jest ruter tak zostało 

• 82
  • 257
  • 0

Nic nie zmieniałem, ale jednego jestem pewien: gdy miałem Play, działo się to samo. Internet rozłączał się, kiedy chciał – raz co 5 dni, raz co 3, a raz co 10. Potem miałem T-Mobile (oni też dawali router Sagemcom) i sytuacja się powtarzała, z tym że w T-Mobile działo się to niemal codziennie o różnych godzinach. Biorąc pod uwagę te doświadczenia, jestem na 99,9% pewny, że to nie jest wina samego Orange, a tego PSO." jeszcze miesiac potestuje dam swój ruter Mikrotika ,a jak to nic nie zmieni aut!!! oddaje 🙂 i zostaje na ZTE G5 Max WiFi router zewnętrzny 5G bo tu jeszcze nigdy nie miałem ze coś mi wylaczyło 

i zobaczymy bo dzisiaj mija 5 dni od 21 czyli o 00:00 miałem reset od sagecom a potem o 2:18 miałem funboxa co pisalem wyżej gdzies tam ,21.09 → np. 26.09 = ~5 dni → PPP zerwane → nowe IP zobczymy co sie stanie dzisiaj jak nic , to zmienie sesje na ipv4 dopiero 1.10 jak 10 dni minie chyba ze coś znów sie zadzieje to was poinformuje eh 21 wiek a ty sie musisz pier z netem szok

Poziom 39, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 10147
  • 42742
  • 354

@mateo9992napisał(-a)
...
Mam FTTH, zewnętrzny ONT i PPPoE na VLAN 35

...

A wcześniej:

@mateo9992napisał(-a)

...

Czyli przy mojej konfiguracji:

PŚO → koncentryk → Hitron CODA-57 → Ethernet → router

CODA-57

...

@mateo9992napisał(-a)

...

U mnie internet jest realizowany po PŚO HFC, czyli po kablu koncentrycznym. Instalator zostawił mi Sagemcom F@ST 3893E. 

...

W którymś momencie musiałem się zgubić. Od początku mówimy o tym samym, czy jednak nie?

Tzn. w końcu co ty masz za łącze: HFC czy FTTH?

• 82
  • 257
  • 0

tak mi sie walnelo sory hfc zle napisalem ale nie zmienia to faktu ze sa jakeis rozłaczenia bede w domu bo na tele jestem odpsisze 🙂