- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
PŚO HFC – czy nocne rozłączenia Orange mają związek z PŚO?
NIE MA !
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mateo9992napisał(-a)NIE MA !
to kliknij mi rozwiązanie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
poszło rozwiązanie
dzisiaj o 2:00 w nocy, nie było żadnego rozłączenia. Możliwe więc, że Orange faktycznie liczy te około 11 dni od momentu zestawienia sesji i nie jest to codzienny reset o tej samej godzinie. Teraz będę to obserwował na monitoringu.
Kupiłem też Router MikroTik E60iUGS i właśnie go podłączam. Chcę sprawdzić na nim bezpośrednio PPPoE, jak szybko po zerwaniu sesji ponownie dostaje adres IP i czy będzie to faktycznie dużo szybsze niż FunBox.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Podobno miałem ER707-M2 😄 Tyle że właśnie po przejrzeniu opinii i problemów z TP-Linkami odpuściłem ten kierunek.i oddałem ! Na Reddicie i forum TP-Linka było sporo zgłoszeń dotyczących problemów z PPPoE, ponownym zestawianiem sesji po rozłączeniu, opóźnionym powrotem routingu czy sytuacjami, gdzie po zerwaniu WAN router nie wracał tak szybko, jak powinien.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
HEJ Pierwsze rozłączenie, które zaobserwowałem, było o 00:00, natomiast drugie — już wyraźne rozłączenie PPPoE ze zmianą adresu IP — nastąpiło 16.09 około 02:04.
Teraz czekam kolejne 10 dni, żeby zobaczyć, czy cykl rzeczywiście się powtórzy i ponownie nastąpi rozłączenie PPPoE w podobnym czasie. Na razie mamy tylko jeden taki około 10-dniowy odstęp, więc nie chcę jeszcze przesądzać, że jest to stały cykl.
Najbardziej nie daje mi spokoju to pierwsze zdarzenie o 00:00. Nie jestem w stanie jednoznacznie ustalić, czym ono było — czy było to krótkie rozłączenie po stronie PŚO, czy po stronie Orange. O 00:00 internet faktycznie na chwilę zniknął, ale sesja PPPoE nie została zerwana i adres IP się nie zmienił. Dopiero zdarzenie około 02:04 spowodowało rozłączenie PPPoE i zmianę IP.
Dlatego na razie obserwuję i zbieram kolejne dane. Jeśli za około 10 dni ponownie wystąpi rozłączenie PPPoE, będziemy mieli już drugi punkt do porównania.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jesteś nadal na Funboxie, czy już na swoim sprzęcie? One się zachowują zupełnie inaczej.
BTW, inspirowany tą dyskusją przyjrzałem się mojej konfiguracji jeszcze raz, i postanowiłem poeksperymentować. Trzy rzeczy interesujące z tych eksperymentów wyszły. Pierwsza, która może cię zainteresować, ale która już była omawiana to te 30s przerwy. One są "winą" domyślnej konfiguracji pppd na linuxie, który czeka 30s po zerwaniu sesji zanim nawiąże kolejną. Przestawienie tego z 30 na 1s zredukowało przerwę do 2-3s. W praktyce ciągły ping (sekundowy) w czasie odnowienia sesji gubi tylko dwa pakiety.
Druga obserwacja, to to że sesje ipv4 i ipv6 są u mnie potencjalnie zdesynchronizowane, każda ma swój stoper tej samej długości, ale można je ustawić (odnawiając sesję) na różne godziny. Więc nigdy nie tracę łączności.
Trzecia obserwacja jest dziwniejsza. W ciągu ostatnich czterech kolejnych odnowień sesji ipv4 dostałem ten sam adres ipv4. Taka seria nigdy wcześniej się nie zdarzyła. Nie wiem co o tym sądzić, będę obserwował.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
to jest ciekawe teraz widze dzienie o której im sie podoba jakas przerwe robia a nie zestawia mi nowego pppoe ani nowego iP ciekawe 00:00 a teraz 00:30:36
Nadal jestem na FunBoxie 7, więc właśnie dlatego próbuję to rozgryźć na jego zachowaniu.
U mnie były dwa różne zdarzenia:
00:00 – internet zniknął na chwilę, ale sesja PPPoE nie została zerwana i publiczne IP się nie zmieniło.
02:04:42 – tutaj już było ewidentne zerwanie PPPoE: internet zniknął na około 3 sekundy, po czym wrócił i dostałem nowy adres IPv4. FunBox również pokazał „data ostatniego rozłączenia: 16.09, 02:04”.
Dlatego najbardziej interesuje mnie właśnie to 00:00. Nie wiem, czy była to jakaś chwilowa przerwa po stronie PŚO/HFC, czy coś po stronie Orange/FunBoxa, skoro PPPoE cały czas żyło.
Teraz jeszcze zostawiam wszystko bez zmian i czekam kolejne ~10 dni, żeby zobaczyć, czy około 02:04 ponownie nastąpi odnowienie sesji. Jeśli się powtórzy, będziemy mieli już drugi cykl do porównania.
Co ciekawe, u mnie to pierwsze 00:00 i późniejsze 02:04 wyglądają zupełnie inaczej, dlatego nie chcę wrzucać ich do jednego worka.
Tak myślę i knuje :DDDDTo może oznaczać krótkie zakłócenie na warstwie DOCSIS/HFC, zanim sprawa w ogóle dotrze do PPPoE. W DOCSIS krótkie problemy z synchronizacją/downstream/upstream mogą powodować utratę ruchu bez konieczności pełnego zerwania sesji PPPoE.! Cisco ! opisuje m.in. sytuacje, w których modem ma problemy z synchronizacją/ranging!!! i może chwilowo utracić komunikację.co myslisz ?
A jeżeli po wywaleniu FunBoxa problem zniknie — wtedy zaczynamy podejrzewać FunBox. ciekawe 😄
Dzięki za te eksperymenty, bo ten temat z 30 sekundami i osobnymi timerami IPv4/IPv6 jest naprawdę interesujący. Szczególnie ten sam IPv4 przez cztery kolejne odnowienia — też bym to dalej obserwował, bo może się okazać, że Orange coś zmieniło w przydziale adresów albo po prostu trafiła Ci się nietypowa seria.Ale malo realne ! same jaj wychodz :
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Masz rację, że jeśli sesji nie zerwało a była przerwa to winne może być medium. Z tym na pewno nic nie zrobisz, niestety.
FB7 jako takiego nie podejrzewam o generowanie takich problemów - to raczej dość solidny sprzęt.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie, u mnie właśnie FunBox 7 się przy tych krótkich przerwach nie resetuje. 😄 To jest trochę inna sytuacja niż ta, którą opisujesz z FB3.
Przy tym zdarzeniu około 00:30 internet zniknął na ~3 sekundy, ale sesja PPPoE nie została zerwana, publiczne IPv4 178.43.36. pozostało bez zmian, a FunBox nie robił żadnego pełnego rebootu. Mam to złapane monitorem: INTERNET_LOST → INTERNET_RESTORED, około 3 sekundy, IP nadal to samo.
Co ciekawe, podobne krótkie przerwanie miałem też wcześniej około 13:21 i również bez zmiany IP. Natomiast 16.09 około 02:04 było już zupełnie inaczej — wtedy faktycznie sesja PPPoE została zerwana i IPv4 zmienił się z 178.43.2. na 178.43.3..
Dlatego właśnie zaciekawiło mnie to rozróżnienie. Mam teraz osobno pełne odnowienie PPPoE i osobno te krótkie ~3-sekundowe zaniki, które nie ruszają sesji. Ping z timestampami też już odpaliłem, więc jak znowu ******, będę miał dokładną godzinę i czas trwania.
Jak wrzucę MikroTika zamiast FB7 i te 3 sekundy nadal będą występować, to wtedy faktycznie będzie bardzo mocny argument za tym, że problem jest gdzieś po stronie Sagemcoma/DOCSIS/PŚO, a nie FunBoxa. I właśnie to chcę sprawdzić eksperymentalnie. 😄
A z tym, że FB7 sam w sobie raczej nie jest podejrzany, to też się na razie zgadzam — dlatego nie chcę go oskarżać bez testu. 😉Czyli odstęp wyniósł około 10 dni + 2 min 42 s.
- « Poprzedni
- Następny »