PŚO HFC – czy nocne rozłączenia Orange mają związek z PŚO?

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 10030
  • 42221
  • 344

NAT to protokół wyższej warstwy. Skoro masz zrobić PPPoE to nie ma na czym robić translacji adresów bo nie ma wcześniej adresów.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 67
  • 191
  • 0

i padlo 2:02 sagem chodzil funbox zaliczyl reset pppoe :

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 254
  • 800
  • 1

@mateo9992napisał(-a)

i padlo 2:02 sagem chodzil funbox zaliczyl reset pppoe :

no to teraz wiesz kiedy sprawdzać regularność resetów sesji 

to jak mówiłem na początku, fajnie jakbyś dał znać jak net HFC sprawuje się u cb w grach, np. czy masz nagłe utraty pakietów i skoki pingu czy kabel rozwiązuje te problemy

• 67
  • 191
  • 0

Sprawdzę. Pierw muszę poznać system restartów PPPoE — to muszę mieć! U mnie nie ma 5 sekund przerwy, bo mam licytacje, a tam liczą się sekundy. To nie trwa 5 sekund, tylko jakieś 30, zanim router wróci do działania. Zanim wszystko pozbierał i połączył się ponownie, trochę to zajęło.

A co do kabla — mam koncentryk jakieś 15–20 metrów do drugiego pokoju. Ale jak coś będzie nie tak z utratą pakietów, zmienię na Ethernet i wtedy kabel będzie krótszy, około metra–półtora, żeby był przy gniazdku. Nie powinno się jednak nic dziać. Wczoraj wymieniłem ten kabel na inny — pojechałem kupić nowy, bo ten ich to była tragedia, najtańsza tandeta za 30 groszy w sklepie.

KABEL KONCENTRYCZNY TRISET-B2CA/500 A++  a co z pingami wczoraj chwila tez tragedia po 120 150 ms co z telefonu mam 50 ,80 mam 14 dni na testy 🙂 zobaczymy czy cos sie zmieni 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 10030
  • 42221
  • 344

Trzydzieści sekund to właściwość linuxa, kolega działający na bsd ma mniej. Tak że na pewno można zejść znacznie poniżej 30s. Nie ma raczej żadnego wymuszonego czekania - liczy się tylko to jak szybko twój ruter zechce ponownie nawiązać połączenie.

• 67
  • 191
  • 0

„Ja nie pytam, czy można zejść poniżej 30 sekund. U mnie nawet 5 sekund przerwy oznacza wypadnięcie z licytacji.! Chodzi mi o minimalny możliwy czas od zerwania PPPoE do ponownego zestawienia sesji na własnym routerze.” testuje 13 dni jeszcze 🙂nie ma gwarancji, że ER605 zejdzie do 1–2 sekund, bo część czasu może wynikać z samego Orange/serwera PPPoE,! a nie z routera. Router może tylko możliwie szybko rozpocząć ponowne zestawianie.!

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3214
  • 15642
  • 142

@mateo9992 Puść ping z komputera na zewnątrz i sprawdź ile się zgubi gdy wymusisz ponowne zestawie sesji w menu FB.

• 67
  • 191
  • 0

jednak cmd nie chce mi sie bawić w poniedziałem ma byc tplink

mateo9992_0-1788700828433.png

Czyli normalnie:

15:16:23 START
15:16:28 PUBLIC_IP_START=178.x.x.x | ETHERNET=Ethernet 2

i potem cisza, bo wszystko jest OK.

Jeżeli o 02:02 coś się ******, dostaniemy np.:

02:02:01.123 | !!! INTERNET_LOST | ETHERNET=Ethernet 2 | sprawdzam dalej...
02:02:11.456 | INTERNET_RESTORED | przerwa=10.333s | utracone_testy=...
02:02:11.900 | !!! IP_CHANGED | stare_IP -> nowe_IP

Czyli rano będziemy wiedzieć:
dokładnie kiedy padło → ile trwało → czy Ethernet nadal działał → jakie było IP po powrocie → czy IP się zmieniło.

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4492
  • 22552
  • 104

ER605 łapie dłużej IPka niż 1-2 sek. Chyba trwa to nawet kilkanaście sek. 

• 67
  • 191
  • 0

Monitor jest zajebis 😎 Najpierw zobaczymy, ile faktycznie FunBox traci Internetu o 02:02, a potem po podłączeniu ER605 zrobię identyczny pomiar.

Będzie można porównać FunBox vs ER605 na Twoim konkretnym łączu, zamiast zgadywać. Ciekawe, jak to wyjdzie. 😎 Jeśli faktycznie codziennie będzie dokładnie o 02:02, to już będziemy wiedzieć, że trzeba coś na ten czas wymyślić. Najważniejsze, żeby nie było tak jak w Play, gdzie raz działo się to o 10 rano, raz o 15, a raz o 22 i przez tę losowość nie dało się tego złapać.