PŚO HFC – czy nocne rozłączenia Orange mają związek z PŚO?

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2636
  • 12432
  • 76

Osobiście uważam, że skarga owszem, ale wpuszczanie filmu w internet jest nie na miejscu. No, ale to tylko moje zdanie.

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4492
  • 22552
  • 104

@mateo9992  No w sumie racja. Ja po prostu dywany pamiętam z dzieciństwa. Nie wiedziałem, że się jeszcze je stosuje.   Masz prawo być poirytowany , ale żeby technik miał ściągać obuwie to nie mieści mi się w głowie:) 

Poza tym pewnie zabrania mu kodeks pracy ściągania botów.  O wypadek w pracy nietrudno i kto odpowie za ewentualne uszkodzenie stopy?

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2636
  • 12432
  • 76

@atlas_cudow  u mnie sam ściągnął, nawet by mi do głowy nie przyszło go o to prosić. Mam w domu płytki😉

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 67
  • 191
  • 0

@Glut napisał(-a)

@atlas_cudow  u mnie sam ściągnął, nawet by mi do głowy nie przyszło go o to prosić. Mam w domu płytki😉

Panowie, ale ja nigdzie nie pisałem, że technik ma chodzić po mieszkaniu na bosaka 😂 Chodzi mi po prostu o zwykłą kulturę. Jeżeli ktoś wchodzi do czyjegoś domu, to chyba można zwrócić uwagę na to, że ma ubłocone/brudne buty i chodzi po dywanach. Tym bardziej że sam miałem przygotowane kapcie, więc nie byłoby żadnego problemu — wystarczyło zapytać albo powiedzieć.

A to, że ktoś ma w domu kafelki i chodzi w butach, a sprząta raz na pół roku, to już jego sprawa 😂 Każdy ma inne podejście do porządku i swoich czterech ścian. Są ludzie i ludziska, jednemu nie przeszkadza błoto na podłodze, a drugi woli mieć czysto i nie wpuszczać brudnych butów na dywan. I chyba oba podejścia można uszanować. 😉a co do filmu mam pełne prawo by to było w internecie zablurowana buzia jak i glosem zmienionym 🙂 PS JESZCZE NIGDZIE TEGO NIE DAŁEM wiec spokojnie poczekamy zobaczymy. 🙂

• 67
  • 191
  • 0

@Glut napisał(-a)

Osobiście uważam, że skarga owszem, ale wpuszczanie filmu w internet jest nie na miejscu. No, ale to tylko moje zdanie.

Rozumiem, że masz takie zdanie, ale akurat w tym przypadku film był dla mnie przede wszystkim dokumentacją tego, co się wydarzyło. Twarz została zamazana, więc nie chodziło mi o publiczne „polowanie” na człowieka czy robienie z niego sensacji.

Szczerze mówiąc, po tym, co zrobił podczas wizyty, uważam nawet, że taki materiał już dawno powinien być w internecie — żeby ludzie mogli zobaczyć, jak potrafi wyglądać obsługa klienta w praktyce. 😅 Skargę oczywiście składam normalną drogą do Orange, a film jest po prostu dodatkowym udokumentowaniem sytuacji.

Nie mam problemu z tym, że ktoś ma inne zdanie, ale też nie uważam, że klient powinien siedzieć cicho, kiedy ktoś wchodzi mu do domu i zachowuje się w sposób, który jest dla niego nieakceptowalny.

*Dodałem cytowanie, aby było wiadomo do jakiego wpisu jest odpowiedź - moderator Wojciech.

• 67
  • 191
  • 0

MAMY to! Instalator — klasa, pełna profeska.TAKIEMU CZLOWIEKOWI TO INO PREMIE DAĆ !!!!!!!!  Z takimi ludźmi naprawdę chce się pracować!!!!!👍

U mnie internet jest realizowany po PŚO HFC, czyli po kablu koncentrycznym. Instalator zostawił mi Sagemcom F@ST 3893E. Hitrona CODA-57 ostatecznie nie mam — mam zdjęcie Sagemcoma oraz jego oznaczenie.

W panelu urządzenia mam obecnie:

Informacje o połączeniu z Internetem
Status: dostępny
Połączony od: 5 września 2026, 13:13
Typ połączenia: Zewnętrzny ONT

Oczywiście fizycznie jest to u mnie COAX → Sagemcom → Ethernet → FunBox 7. Nie mam żadnego osobnego ONT światłowodowego — sygnał wchodzi do Sagemcoma po koncentryku.

Mam też pytanie dotyczące instalacji. Mam możliwość poprowadzenia Ethernetu między pokojami na około 20–25 m. Obecnie mam między pokojami poprowadzony koncentryk. Czy przy takiej długości lepiej zostawić modem bliżej gniazda COAX i zrobić krótki odcinek koncentryka (np. 1–1,5 m), a dalej puścić Ethernetem 20–25 m, czy nie ma większego znaczenia i obecny dłuższy odcinek COAX również będzie OK? Mam już zakupiony przewód Ethernet i zastanawiam się, czy taka zmiana ma sens.

I najważniejsze pytanie techniczne dotyczące F@ST 3893E:

Chciałbym docelowo całkowicie zrezygnować z FunBoxa 7 i podłączyć własny router TP-Link ER605 V2 bezpośrednio do Sagemcoma.

Czy ktoś może potwierdzić, jak dokładnie F@ST 3893E PSO zachowuje się w takim układzie? Czy działa jako modem/pass-through i pozwala, aby własny router zestawił własną sesję PPPoE, bez wykonywania przez Sagemcoma routingu i NAT-u?

Innymi słowy, chciałbym uzyskać:

COAX → Sagemcom F@ST 3893E → Ethernet → TP-Link ER605 V2 → komputer

gdzie jedynym urządzeniem wykonującym NAT/routing jest TP-Link, a Sagemcom zajmuje się tylko stroną HFC/DOCSIS i przekazaniem połączenia.

Pytam, ponieważ wcześniej miałem mieć Hitron CODA-57, który jest modemem DOCSIS przeznaczonym do pracy z zewnętrznym routerem. Ostatecznie dostałem Sagemcoma i chciałbym ustalić, czy pod względem własnego routera mogę uzyskać taki sam efekt.

Jeżeli ktoś ma konkretnie PŚO HFC + F@ST 3893E + własny router, będę bardzo wdzięczny za potwierdzenie, czy występuje tam podwójny NAT, czy Sagemcom faktycznie przepuszcza sesję PPPoE dalej.

No i oczywiście będę mógł sprawdzić to również u siebie, kiedy podepnę ER605 V2. Przy okazji zobaczymy, jak w praktyce wygląda na HFC ta wspominana tutaj sesja około 11 dni.

tak samo COAX → Sagemcom F@ST 3893E → Ethernet → PC tez chodzi po zrobieniu nowej sesji pppoe 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 10030
  • 42221
  • 344

Wyciągnij dane do logowania z MO. Poczytaj o konfiguracji na NO i spróbuj. Na tym routerze to powinna być dla ciebie kaszka z mleczkiem.

Co do kabli, to koncentyka bym nie dotykał. Rozprowadzenie sieci tylko eternetem.

• 67
  • 191
  • 0

Dzięki 👍 Właśnie taki mam plan — w poniedziałek podpinam ER605 V2 bezpośrednio do Sagemcoma i ustawiam PPPoE + VLAN 35.

Jedyna rzecz, której nie jestem jeszcze pewien, to NAT po stronie Sagemcoma F@ST 3893E. Czy przy takim połączeniu Sagemcom faktycznie działa jako modem/pass-through i nie robi dodatkowego NAT-u, skoro własny router sam zestawia PPPoE?

Sprawdzałem już wcześniej Sagemcoma bezpośrednio z komputerem — po ustawieniu PPPoE na karcie sieciowej Internet normalnie działał. Dlatego wydaje mi się, że powinno to działać właśnie tak jak z CODA-57.

No i przy okazji będę mógł sprawdzić, jak u mnie na PŚO HFC zachowa się ta sesja ~11 dni.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 10030
  • 42221
  • 344

Skoro juz sprawdziłeś z komputerem, to wszystko jest jasne. FB traktuje cokolwiek co jest podłączone do WAN jak ONT, i tak samo musisz zrobić w swoim ruterze. Zwyczajny interfejs eternetowy, na nim vlan, na nim pppoe. Wielkiej filozofii w tym nie ma. Możesz ewentualnie podkręcić MTU tak, zeby w interfejsie ppp miec 1500.

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4492
  • 22552
  • 104

Sagemcoma F@ST 3893E to nie jest jakis modem? Jeżeli tak, to niczego nie NATuje i jest przezroczysty.