- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
PŚO HFC – czy nocne rozłączenia Orange mają związek z PŚO?
Co do ofert to się nie wypowiem, bo to kwestia indywidualnych ofert i preferencji.
Co do możliwości podłacznia swojego rutera na HFC: powinno zadziałać, ale nikt tego jeszcze nie robił, więc gwarancji nie ma. I nie ma tez gwarancji że Orange udostępni w takim kontekście dane dostępowe PPPoE, choć nie ma też powodu żeby miał nie udostępnić.
Według wszelkich znaków na niebie i ziemi FunBoxa i tak będziesz musiał mieć, nawet jeśli nie będziesz go używał. Nic nie stoi na przeszkodzie żeby na nim potestować stabilność łącza. Jednak z niego danych do logowania nie wyciągniesz.
Ruter oczywiście więcej niż adekwatny.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeśli chodzi o technologię, będzie to HFC – CODA-57 + własny router. Wcześniej miałem podobne rozwiązanie w Netii. Wiadomo, że była to inna sieć, ale Netia normalnie udostępniała dane PPPoE i można było korzystać z własnego routera. O samej jakości działania tamtego łącza nie będę się już wypowiadał — podziękuję za te wszystkie nerwy. 😅
Jeśli chodzi o Orange, tym razem zobaczymy, jak to będzie wyglądało w praktyce. Umowa będzie zawierana przez internet, więc będę miał 14 dni na spokojne przetestowanie usługi. Najbardziej interesuje mnie oczywiście stabilność HFC, zachowanie CODA-57 oraz to, jak FunBox 7 będzie działał podczas tego około 11-dniowego cyklu odnowienia sesji.
Co do logów, nie ma problemu — zrobię sobie na komputerze prosty programik w C++, który będzie w przejrzysty sposób zapisywał godziny odpowiedzi, ewentualne przerwy i moment ponownego połączenia. Dzięki temu będę miał dokładne dane z własnego łącza, zamiast opierać się wyłącznie na informacjach z forum.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za tak szybkie zaangażowanie i pomoc w wyjaśnieniu całej sytuacji. Naprawdę doceniam każdą odpowiedź i poświęcony czas.
Widzimy się w poniedziałek, jak już przyjedzie sprzęt. 😊 Zobaczymy wtedy, jak PŚO HFC + CODA-57 + FunBox 7 sprawdzi się w praktyce.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
chyba jutro dopiero bede szło eh
Realizujemy Twoje zamówienieKolejne możesz złożyć dopiero, gdy zamkniemy bieżące. Jeśli chcesz przedłużyć anulowaną właśnie umowę, zamów połączenie z konsultantem, który wprowadzi odpowiednie zmiany. CZEKOM DALEJ 🙂 🤔😎
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
takie coś znalazłem! jak myslicie orange tez cos planuje ? idzie sie jakoś dowiedzieć, ?? czy coś sie pokaże bo coraz wiecej danych pokazuja na https://internet.gov.pl/
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mateo9992 Netia jest jako hurt-detal, więc prawdopodobne, że udostępni też dla Orange.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Panowie, może ktoś orientuje się w takiej sytuacji?
w bazie pojawiła się planowana infrastruktura:
Netia S.A. – światłowód – 1000 Mb/s – hurt/detal – planowany termin 31.12.2026.
W moim bloku jest obecnie infrastruktura Orange HFC, ale nie korzystam jeszcze z internetu Orange. czekam do soboty 😄 .
Jednocześnie w budynku jest już doprowadzony światłowód Telpolu
Czy ktoś wie, kto będzie udostępniał Netii tę planowaną sieć FTTH – Telpol, PŚO czy inny operator?
I najważniejsze: jeżeli Netia będzie korzystała z infrastruktury hurtowej, to czy Orange będzie mogło również korzystać z tej sieci i zaoferować na niej Orange FTTH?
Chodzi mi konkretnie o to, czy pojawienie się Netii FTTH w bazie może oznaczać, że w przyszłości Orange również będzie mogło zaoferować światłowód w moim bloku, zamiast obecnego HFC.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mateo9992 nie zrozumiałeś co napisałem. Z tego wynika, że kable będą Neti.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Chyba źle się zrozumieliśmy 😅 Nie pytam, czy kabel będzie Netii.
Chodzi mi o to, czy ktoś wie, na czyjej istniejącej infrastrukturze Netia będzie świadczyć tę usługę. W bazie mam przy moim adresie: Netia – światłowód – 1000 Mb/s – hurt/detal – planowane na 31.12.2026.
W budynku mam już FTTH Telpolu, a dodatkowo widzę PŚO.
Czyli pytanie brzmi: czy Netia będzie budowała własny kabel, czy będzie dzierżawić/korzystać z infrastruktury Telpolu, PŚO albo innego operatora?
Pytam głównie dlatego, że jeśli będzie to infrastruktura udostępniana hurtowo, to chciałbym wiedzieć, czy później Orange również może dostać dostęp do tego FTTH i zaoferować mi Orange po światłowodzie zamiast obecnego HFC.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Netia zrobi własną infrastrukturę, ale to nie jest na 100% pewne. Te plany czasem się zmieniają.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
https://telpol.net.pl/. Ciekawe, czy oni mają właśnie od PŚO? Wpiąłem kabel, może coś ruszy i zatwierdzą ONT. Nic się nie zmienia, wszystko idzie zgodnie z planem. Miało nie być Orange, a jest – dokładną datą :)"
czyli oni maja swiatlowod a orange nie ma na pso cos tu nie halo !
- « Poprzedni
- Następny »