- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Orange może oferować swoje usługi światłowodowe na sieci FTTH należącej do PŚO
Dziwne bo dawną sieć UPC przejął Play to była jeszcze inna którą ma PŚO?
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W skrócie. Play przejął UPC, ale następnie sieć kablową po UPC oddzielił do spółki Polski Światłowód Otwarty, w celu udostępniania swojej sieci także innym operatorom. Problem w tym, że olbrzymia część sieci po UPC to koncentryk do mieszkania, a nie FTTH. Dlatego usługi Orange na sieci PŚO są ograniczone do tej części, gdzie jest "prawdziwy" światłowód.
Swoją drogą, w 2019 roku była akcja marketingowa w której Orange uczyło UPC czym jest "prawdziwy światłowód". I do tej pory tak jest, że światłowodowy internet Play na okablowaniu UPC świadczony jest na koncentryku, małym wyjątkiem są tereny, gdzie zmodernizowano/zbudowano nowszą sieć lub świadczenie usług Play na cudzej infrastrukturze światłowodowej.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Aha ok teraz rozumiem. Nie wiedziałem że tak zrobili bo ja otrzymuję faktury od Play i u nich wszystko załatwiam a nie od PŚO.
@szewol w sensie działania usług dla przeciętnego klienta nie ma to istotnego znaczenia czy ostatni odcinek do mieszkania ma po coax czy po światłowodzie. Z prędkościami ta technologia też cały czas nadąża ale kiedyś pewnie nastąpi max możliwość.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zapewne nie ma wielkiego znaczenia dla przeciętnego Kowalskiego, jeśli działa i klient zadowolony 🙂
Mimo wszystko przykład POŚ jest ciekawy, bo część sieci mają światłowodową (FTTH), na której usługi świadczą nie tylko Play, ale inni, także Orange. Swoją drogą, to też jest plus światłowodu - oprócz lepszej technologii, większy wybór ofert na tym samym kablu 🙂
Jednak olbrzymia część sieci POŚ to kable po UPC, w większości przypadków stare okablowanie w blokach, i tylko usługi jednego operatora. I czasami na ich okablowaniu bywa zabawnie po migracji ze sprzętu UPC na Play, ale o tym można poczytać na innych forach.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@szewol raczej bym powiedział że nie bywa zabawnie a wkurzająco.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
I to jest jeden z elementów "przygody" z Play po przejęciu UPC.
Telewizja od Play to w zasadzie apka OTT, w przypadku Orange jest to IPTV. Obie opcje są internetowe, ale znawcy tematu twierdzą, że podobno IPTV sprawdza się jednak nieco lepiej w dostarczaniu telewizji.
Co nie zmienia faktu, że czasy tradycyjnych kablówek (DVB-C) odchodzą. Jednak dobrze, gdy operatorzy są lepiej przygotowani na telewizję internetową.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dla mnie fakt, że czasy DVB-C odchodzą to spora wada bo w IPTV jaki by nie był zawsze jesteś zmuszany do posiadania dekodera od dostawcy. Niby sporo dostawców ma swoje apki do IPTV, ale co z tego skoro oferta najczęściej i tak jest obcięta względem tego co jest na dekoderze