Nie można wyświetlić tego widżeta.

Orange demontuje miedź?

ROZWIĄZANE

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 20
  • 70
  • 2

Orange demontuje miedź?

Generalnie ze światłowodem robi się ciekawie. Mieszkam w bloku, gdzie swoje miedziane sieci od lat mają UPC (dziś Play), Vectra i lokalny Telpol. Każdy operator ma swoje okablowanie "miedziane", na korytarzu wygląda to słabo, dużo skrzynek, rynienek, kabli. Od pewnego czasu jest też światłowód Orange.

Ostatnio rozmawiałem z technikiem, który stwierdził, że Orange ma monopol na światłowód w bloku, z którego mogą korzystać też inni operatorzy. Nie wiem na ile prawdy z tym "monopolem", ale w sumie koncepcja słuszna. Po co w jednym budynku osobne okablowanie dla każdego operatora.

Wiem, że na Orange działają różni operatorzy. Ale piszę o sytuacji, gdzie operator X ma swoje okablowanie w bloku, ale jeśli chodzi o światłowód to działają na Orange. Sam się zdziwiłem, gdy gość mi powiedział, że kilka dni temu na sieci Orange instalował sąsiadowi światło od Play, gdy Play pod moim adresem ma swoje okablowanie, ale głównie miedziane (sieć po UPC).

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 7132
  • 29178
  • 231

Orange demontuje miedź?

Teoretycznie i przeważnie też w praktyce, seci światłowodowej się nie dubluje. Ale rozprowadzenie w bloku i tak może być realizowane rozmaicie.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 365
  • 1285
  • 8

Orange demontuje miedź?

Co w tym dziwnego?
https://hurt-orange.pl/operatorzy-krajowi/uslugi/hurtowe-uslugi-abonenckie/bsa/

Po pierwsze chcesz mieć klienta na swojej infrastrukturze.
Po drugie chcesz mieć klienta, nawet na cudzej infrastrukturze.
Po trzecie chcesz mieć klienta, bo to zawsze lepsze niż brak klienta.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 20
  • 70
  • 2

Orange demontuje miedź?

@ŁysaKaszankaINC 

Nie jestem jakimś specjalistą, ale coś tam wiem na czym polega BSA. I nie dziwię się. Ale nawet na przytoczonej stronie podają. "Nie masz własnej sieci dostępowej na interesującym Cię obszarze? Chcesz szybko dotrzeć do nowych abonentów? Skorzystaj z usługi BSA". 

Dlatego zdziwiłem się, że operator, który ma własną sieć na danym obszarze ("internet światłowodowy" miedzianymi kablami do mieszkania) i tak decyduje się świadczyć swoje usługi na łączu konkurencji (prawdziwy światłowód do mieszkania, FTTH). Za co pewnie płaci, a taniej byłoby na własnej. Ale może tak już będzie, że przełączanie na światłowód konkurencji bardziej opłacalne niż pozostawianie na swoim miedziakach. Lub też po prostu, jedyna możliwość jeśli chodzi o rozbudowę światłowodu, by na danym obszarze nie dublować nowych sieci.

• 447
  • 1724
  • 6

Orange demontuje miedź?

@szewolnapisał(-a)

Dlatego zdziwiłem się, że operator, który ma własną sieć na danym obszarze ("internet światłowodowy" miedzianymi kablami do mieszkania) i tak decyduje się świadczyć swoje usługi na łączu konkurencji (prawdziwy światłowód do mieszkania, FTTH). 

Bo klient woli kupić ten prawdziwy światłowód. Mimo dzierżawy kabli od konkurencji i tak mają klienta, a klient to zysk.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 1990
  • 8692
  • 72

Orange demontuje miedź?

Ileś lat wstecz interweniował UKE aby współdzielić infrastrukturę. Na dzień dzisiejszy musi taka infrastruktura spełniać jakiś wymóg przepustowości aby był powód do niebudowania nowej infrastruktury w tym samym miejscu. 

• 365
  • 1285
  • 8

Orange demontuje miedź?

No i bardzo dobrze. Imo kwestia współdzielenia masztów telko również powinna być tym objęta. Na razie idzie to bardzo powoli. W przyszłości nawet urządzenia aktywne mogłyby być dzielone.

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 2854
  • 10594
  • 57

Orange demontuje miedź?

@j131napisał(-a)
Teoretycznie i przeważnie też w praktyce, seci światłowodowej się nie dubluje. Ale rozprowadzenie w bloku i tak może być realizowane rozmaicie.

Nic bardziej mylnego. Dubluje się wszędzie tam gdzia da się to zrobić (ograniczenia techniczne) i gdzie to się opłaca. Dlatego później mamy 4 różne korytka na klatce i masę kabli. A im większy gracz tym bardziej skłonny jest do budowania swojej infrastruktury a nie korzystania z obcej bo żadna korporacja nie lubi dzielić się zyskiem. 

Miałem masę rozmów ze Wspolnotami na zasadzie "panie ale my już w bloku mamy światłowód. Nie szkodzi firma X wybuduje Wam kolejny i będziecie mieli większy wybór w ofercie. Większa konkurencja, lepiej dla klienta".

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 7132
  • 29178
  • 231

Orange demontuje miedź?

Dlatego napisałem że w bloku może być różnie. Ale samo przyłącze do bloku chyba rzadziej jest dublowane? To przecież dwie zupełnie różne sprawy.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14753
  • 60667
  • 748

Orange demontuje miedź?

@j131  każdy operator buduje swoje przyłącze do budynków wielorodzinnych i stawia własne punkty dystrybucyjne 

Myślę o operatorach rzeczywistych, a nie rBSA

Ja w jednym budynku mam 4 dostawców i każdy ma swoje przyłącze i urządzenia