Najnowszy raport UKE dotyczący rynku telekomunikacyjnego

ROZWIĄZANE

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5927
  • 57
1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 150
  • 631
  • 3

Po tym jak mojego operatora kablowego przejął fiolet i jakość usług spadła, zdecydowałem się przejść na Orange Światłowód. Po  kłopotliwych początkach związanych z ekipą od instalacji, z samego światłowodu jestem zadowolony. Od kilku miesięcy wszystko śmiga jak należy, prędkości zgodnie z umową, zero awarii. I oby tak zostało. Rozważam też przenieść telefon do Orange, ale na razie jestem związany z umową z innym operatorem.

Ostatni raz z Neostrady, jeszcze za czasów TP, korzystałem gdy wprowadzili 128 kb/s za 59 zł miesięcznie. I to był czad na dzielni, a w Polsce boom na stały internet bez obawy na rachunek za telefon. Później na blokowiskach nastała era sieci kablowych, które często miały szybszy internet i lesze oferty połączone z telewizją. I przez wiele lat Orange ustępował im miejsca. Teraz mamy erę światłowodu i trzeba przyznać, że pomarańczowi w miarę dobrze sobie radzą. Postawili od razu na światłowód, gdy leciwe kablówki nadal lecą na miedziakach, ale stopniowo modernizują swoje sieci. Jednak w Orange mogliby popracować nad elastycznością zmiany ofert, gdy wprowadzają nowości i nowe pakiety usług. Czasami za dużo administracyjnej kombinacji. Jak w jakimś urzędzie, a nie nowoczesnej firmie.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

4 ODPOW. 4

• 150
  • 631
  • 3

Po tym jak mojego operatora kablowego przejął fiolet i jakość usług spadła, zdecydowałem się przejść na Orange Światłowód. Po  kłopotliwych początkach związanych z ekipą od instalacji, z samego światłowodu jestem zadowolony. Od kilku miesięcy wszystko śmiga jak należy, prędkości zgodnie z umową, zero awarii. I oby tak zostało. Rozważam też przenieść telefon do Orange, ale na razie jestem związany z umową z innym operatorem.

Ostatni raz z Neostrady, jeszcze za czasów TP, korzystałem gdy wprowadzili 128 kb/s za 59 zł miesięcznie. I to był czad na dzielni, a w Polsce boom na stały internet bez obawy na rachunek za telefon. Później na blokowiskach nastała era sieci kablowych, które często miały szybszy internet i lesze oferty połączone z telewizją. I przez wiele lat Orange ustępował im miejsca. Teraz mamy erę światłowodu i trzeba przyznać, że pomarańczowi w miarę dobrze sobie radzą. Postawili od razu na światłowód, gdy leciwe kablówki nadal lecą na miedziakach, ale stopniowo modernizują swoje sieci. Jednak w Orange mogliby popracować nad elastycznością zmiany ofert, gdy wprowadzają nowości i nowe pakiety usług. Czasami za dużo administracyjnej kombinacji. Jak w jakimś urzędzie, a nie nowoczesnej firmie.

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5927
  • 57

@szewol  bardzo ładnie podsumowałeś naszego ulubionego operatora👍

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2158
  • 7741
  • 88

@szewolnapisał(-a)

...

Teraz mamy erę światłowodu i trzeba przyznać, że pomarańczowi w miarę dobrze sobie radzą. Postawili od razu na światłowód, gdy leciwe kablówki nadal lecą na miedziakach, ale stopniowo modernizują swoje sieci. ...

Teraz to raczej jest era rozwoju internetu mobilnego, który w wielu miejscach jest nie tylko konieczną alternatywą i uzupełnieniem dla światłowodu i kablówek, ale także świadomym wyborem, ze względu na cenę internetu w ofercie na kartę.

• 150
  • 631
  • 3

To już zależy od warunków lokalizacyjnych oraz indywidlanych potrzeb i możliwości. Osobiście mając wybór światłowodu, nie wyobrażam sobie, bym do mieszkania, jako "internet domowy" wybrał mało stabilny internet mobilny, który obsłuży mi telewizję, lapka, komórkę i inne sprzęty, często jednocześnie.

Cytowany raport za 2024 rok pokazuje spadek liczby "użytkowników mobilnego internetu dostępu do sieci internet za pomocą kart SIM wykorzystywanych w dedykowanych urządzeniach" do 8,6 mln (spadek o 1,6 proc.). Co ciekawe w tym segmencie zdecydowanie prowadzi Orange (38,7% udziałów w rynku).

Chociaż mam znajomego, co ma komórkę z ofertą full no-limit i zapotrzebowanie na net w mieszkaniu ogarnia tylko mobilnie. Ale jego dużo w domu nie ma. Jednak myślę, że dla wielu jako "internet domowy" w pierwszej kolejności wybierany jest net stacjonarny, a mobilny jako uzupełnienie (np. w podróży, na działce). A likwidacja "białych plam" (budowa sieci światłowodowych) rodzi popyt na migrację z internetu mobilnego (lub innych technologii) na szybszy światłowód.