Nadajnik Orange ID: T-57522 - problem z zasięgiem w obrębie 3 km

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 76
  • 349
  • 0

Chodzi o to, że w Ta-Mobile jest 5G na 2100 MHz i 700 MHz. Czy to również jest udostępniane klientom Orange?

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 390
  • 1168
  • 1

No nie do końca ⬇️

O ile anteny są współdzielone to czasami jeden operator może uruchomić inne pasmo, niż ten drugi.

Np. jest u mnie w mieście taki nadajnik gdzie Orange ma GSM900 i UMTS900, a TMPL ma GSM900 i LTE900.

To, że TMPL ma u ciebie 5G700 i 5G2100 nie oznacza w cale, że Orange pójdzie w jego ślady - oczywiście 5G700 jest uruchamiane w kolejnych miejscach, ale to wszystko zależy od zapotrzebowania na sieć. 

W TMPL może jest potrzeba na 5G700 i 5G2100 ze względu na duży ruch, ale możliwe, że w Orange nie ma takiego dużego ruchu sieciowego i może nie chcą tego pasma włączyć - ja oczywiście nie wiem jaki ruch na tym nadajniku jest, ale myślę że tak to może wyglądać.

Przypominam też, że Orange i T-Mobile nie współdzielą już częstotliwości, a co za tym idzie, że jak TMPL uruchomi 5G700 to jest ono tylko dla klientów T-Mobile, dopóki Orange nie uruchomi na tym nadajniku 5G700 to z tego pasma (700 MHz) w Orange nie skorzystasz - anteny są współdzielone, ale częstotliwości już nie

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 352
  • 1543
  • 5

Maszt ma 47m szkoda bo jakby miał 80m byłoby lepiej.

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 15
  • 60
  • 0

TM na zasięgowym L800 ma trochę szerszy kanał 15 MHz , Orange natomiast 10 MHz. W praktyce kilka/kilkanaście Mb/s szybciej, ale czy w każdej lokalizacji to zależy od obciążenia 😉

• 76
  • 349
  • 0

@artur912 okazało się, że mam telefon służbowy w sieci T-Mobile i po sprawdzeniu na miejscu okazało się, że również są problemy z zasięgiem. 

• 390
  • 1168
  • 1

No cóż, te same anteny - i dlatego mogą być te same problemy, jak w Orange i TMPL

A są jacyś inni operatorzy oprócz Orange i T-Mobile w której lokalizacji, którzy mogą mieć u ciebie lepszy zasięg?

• 76
  • 349
  • 0

@ign24467 niestety Play i Plus też tam kuleją z zasięgiem w tej lokalizacji. Normalnie "miejscówa" wykluczona cyfrowo 🙂

• 390
  • 1168
  • 1

Jeśli masz problem z połączeniami, a masz Wi-Fi przez światłowód to możesz skorzystać z usługi Wi-Fi Calling 📲 - więcej tutaj: Orange - Omnibook / Wi-Fi Calling w Orange

Dzięki Wi-Fi Calling możesz dzwonić nawet bez zasięgu 2G/3G/4G - wystarczy połączenie ze stabilnym Wi-Fi oraz telefon musi wspierać tą funkcję jak i operator musi wspierać ten telefon dla VoWi-Fi.

Jeśli masz natomiast domowe Wi-Fi które jest internetem mobilnym Orange albo od innego operatora w routerze i prędkości są słabe, to usługa może nie działać poprawnie lub w ogóle nie zadziałać.

• 76
  • 349
  • 0

@ign24467 wiem na jakiej zasadzie działa WiFi Calling ale problem jest taki, że w tym miejscu jest router z kartą SIM z sieci Orange 🙂

• 390
  • 1168
  • 1

Okej, napisałem tak o Wi-Fi Calling na wszelki wypadek

Jeśli jednak też masz internet w domu od Orange i on też działa słabo to jednak VoWi-Fi nie pomoże