- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
LTE gubienie pakietów w godzinach 16-22 bez wzrostu pingu
Witam, od jakiegoś czasu zauważyłem, że dzień w dzień internet zaczyna gubić pakiety zaczynając ~ o 16 i kończąc jakoś po 22. Zapuściłem ping z serwerem teamspeak i zauważyłem, że ping jakoś znacznie nie wzrasta jeśli w ogóle.
Co to może oznaczać? Przy przeciążeniu BTS lub któregoś serwera po drodze nie było by wzrostu pingu?
widok 1 dnia:
widok wielu dni:
przykładowy wynik pathping
Jeszcze rok nie minął jak uciekłem z ADSL na LTE by na ADSL też były problemy gubienia pakietów, ale na ADSL ping też nie był zbyt ciekawy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Przeciążenie stacji BTS, te godziny (16:00- 22:00) co wypisałeś, największy ruch po LTE jeszcze jest, potem masz ok po 22:00 😉
Niekoniecznie ping musi wzrastać, tak na marginesie dopiszę.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Najlepiej przetestuj jak działa Ci na 3G. Zasadniczo nadajniki UMTS są mniej obciążone i w godzinach szczytu transmisja chodzi na nich lepiej niż na LTE, warto zobaczyć, czy u Ciebie będzie podobnie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@zbigniewwnapisał(-a)Najlepiej przetestuj jak działa Ci na 3G. Zasadniczo nadajniki UMTS są mniej obciążone i w godzinach szczytu transmisja chodzi na nich lepiej niż na LTE, warto zobaczyć, czy u Ciebie będzie podobnie.
Jeśli łącze stacji bazowej jest mocno obciążone, to 3G czy LTE będzie marnie, znając życie więcej jest tam chętnych na net po LTE/3G niż stacja BTS daje radę obsłużyć.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jest sens sprawdzania 3G jeśli moja antena jest w pasmie 1800Mhz? Będzie to jakoś działać, czy będzie na tyle słaby odbiór, że nie ma sensu?
I jeśli to faktycznie obciążenie BTS, to jest szansa na poprawę, możliwość rozbudowy, czy dopiero przejście na nowszą technologię coś poprawi?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Modem ustaw na 3G i sprawdż czy jest lepiej, można sprawdzić pasma jakie masz na BTS, może antena szerokopasmowa poprawiła by u ciebie sytuację.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Połączenie na 3G nie gubi pakietów podczas gdy na LTE teamspeak zgłaszał utrate 10%, zrobiłem speedtest z 2 serwerami i wychodzi 27/4 Mb https://www.speedtest.net/result/8022405115 https://www.speedtest.net/result/8022407240 Ping jest o jakieś 10ms wyższy
Łącze się z BTS http://beta.btsearch.pl/?dataSource=locations&network=&standards=&bands=¢er=50.718882%2C16.35703... "Jedlina-Zdrój, Dolnośląskie
Al. Czynu Społecznego 45/2 - maszt Emitel, góra Kawiniec"
Edit: Dodam, że zawsze łączy mnie z Cell-ID 71553793
Edit2: Na 3G połączyło mnie z Cell-ID 46363987